Betlems que no et pots perdre

Que tens als teus fills o filles a casa i no saps què fer? Ací et proposem un recorregut per alguns dels betlems de Castelló i comarca que no et pots perdre. Tradicionals, monumentals, de playmóbil, alternatius,… tria el que més t’agrade (o els que més) i pega’t una volta. És Nadal, és temps de torrons, nadales i betlems.

Figures en moviment, peixos de debò, personatges de l’actualitat… qualsevol excusa pot ser bona per a visitar un betlem al que molts dediquen hores i hores setmanes abans que ningú pense en el Nadal. I als xiquets i xiquetes els encanta. Això sí, amb moderació. Ací et proposem un llistat per municipis amb informació útil d’alguns dels naixements més rellevants. Hi ha més, però aquesta és la nostra selecció.


Ver Mapa belenes en un mapa más grande

En Castelló,

Betlem de l’Hospital Provincial
Horari de visita: de 10.30 a 13.00 i de 16.30 a 19.30.
Descripció: amb una antiguitat de més de 60 anys de tradició. El betlem està format per 800 figures, un centenar d’elles en moviment. És un dels més populars i que més visites rep, especialment d’escolars.

Betlem de l’Ajuntament
Horari de visita: tot el dia ja que es troba en les porxades de la Casa Consistorial. En anys anteriors s’ubicava als peus del Fadrí, però les obres de la Plaça Major de Castelló han obligat a traslladar-ho.
Descripció: recrea el naixement de Jesús amb figures a tamany natural en il·luminació led. Per la seva ubicació, és dels més accessibles per a visitar si estàs pel centre de la ciutat.

Betlem costumista en el Museu de Belles Arts
Horari de visita: de dimarts a dissabte de 10.00 a 20.00.
Descripció: betlem etnològic i costumista que s’ambienta en el Castelló del segle XIX amb escenes típiques de l’època. Posseïx zones tan emblemàtiques de Castelló com El Pinar, La Marjaleria, etc… i ho recorre el tren de la Panderola. Nombre aproximat de peces: 90.

Betlem en l’Asil (Hermanitas dels Ancians Desemparats)
Horari de visita: 10.00 a 13.00 i de 17.00 a 19.00.
Descripció: amb més de 200 figures, aquest betlem situat en l’asil del Caminàs de la Congregació representa el misteri de l’arribada del Mesies a la terra.

Associació de Belenistes de Castelló
Horari de visita: de dilluns a diumenge de 18.00 a 21.00
Descripció: Pots trobar diversos betlems, diorames i fins a un naixement recreat amb les conegudes figures de playmóbil.

Betlem de l’Hospital General
Horari de visita: de dilluns a divendres de 8.00 a 22.00.
Descripció: betlem clàssic de 100 figures aproximadament. Dimensions 4m x 2,5 m de llarg. Hi ha figures en moviment. Està situat en l’entrada principal del centre sanitari.

Betlem monumental de la Capella del Pilar de Benadressa
Horari de visita: de dilluns a divendres de 17.00 a 19.00. Dissabtes i diumenges: 10.00 a 13.00.
Descripció: betlem mimat fins a l’últim al detall amb més de 400 peces, moltes d’elles en moviment. Medeix més de 20 metres de llarg.

En Vila-real,

Betlem de Els Lluïsos
Horari visita: 19.00 a 21.00
Descripció: betlem tradicional que ocupa pràcticament tota la capella de la Sang. Cada any incorporen noves figures gràcies a les donacions que reben. Aquest any, com novetat, incorporen alguns tipus de llegums naturals i muntanyes de poliuretano modelades.

Betlem Casal Jaume I
Horari de visita: de dilluns a divendres de 18.00 a 21.00 i de 11.30 a 13.30 hores els dissabtes i festius, incloent els dies de Nadal i any nou. Descripció: a més de les escenes típiques, plasma com les relacionades amb el procés de tornada del mercat ambulant al centre de Vila-real, la situació de la immigració il·legal, les protestes del 15-M o les manifestacions i concentracions que han canviat els règims en alguns països del nord d’Àfrica.

Betlem Hostal Sant Joan
Horari de visita: de 9.00 a 10.00 (encara que solen tancar unes hores havent dinat).
Descripció: s’organitza en tres grans taules on no poden faltar el castell de Herodes, el arcángel Gabriel, els Reis Mags i, per descomptat, el portal amb el nen Jesús, María i José. Són gairebé 300 figures, algunes en moviment. I aquest any incorpora algunes novetats.

En Borriana,

Betlem de Charo Ojeda
Horari de visita: de 17.30 a 20.30
Descripció: el pessebre està compost per 150 figures humanes i uns 400 animals de fang, repartits en nombroses escenes -moltes d’elles en moviment-, així com paisatges i edificis elaborats per Charo Ojeda, que compta amb la col·laboració del seu marit, Alberto Gavara, i els seus fills Alberto i Daniel.

En Almassora,

Betlem de Mos Quedem
Horari de visita: es pot veure des del carrer. Normalment, l’associació de veïns Mos Quedem (situada en la platja, prop del Meridià) està oberta per les tardes i els diumenges de 10.00 a 12.00.
Descripció: cada any és diferent però sempre té un toc tradicional. En aquesta ocasió incorpora un riu pel qual corre l’aigua i té peixos de debò, una font de la qual també raja l’aigua, molsa i plantes naturals. Les coves i els murals de fons han estat creats per alguns dels socis.

En Benicàssim,

Betlem de l’Ajuntament
Horari de visita: tot el dia. Està a l’aire lliure.
Descripció: per la seva ubicació en els jardins amb desnivell de la Casa Consistorial, pot veure’s des de diferents perspectives. També està instal·lada una passarel·la des de la qual el naixement pot contemplar-se amb més detall. És un dels més voluminosos, atractius i visitats de la localitat.

I si encara et queden forces, pots acostar-te a la Fundació Dávalos-Fletcher i visitar l’exposició del concurs d’escultura belenística. Fins al 6 de gener en la sala del carrer Gasset, 5. Horari: laborables de 18.00 a 21.00 i festius i dissabtes de 11.00 a 14.00 i de 18.00 a 21.00.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

3 thoughts on “Betlems que no et pots perdre

  1. Hola, Begoña. La Asociación de Belenistas de Castellón está en la calle Isabel Ferrer número 17, junto a la calle Enmedio. En el mapa de arriba está indicado. ¡Y gracias a ti por seguirnos!

  2. Hola a todos!!

    Yo he visitado el belén de el Asilo de las Hermanas de los Desamparados y es presioso para ir con niños: se hace de noche, nieva sobre las montañas, hay muchas figuras con movimiento y te relatan la historia.

    Muchas gracias por informarnos de todas estas actividades!!

    Esther

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!