Els boscos, molt més que fusta, una exposició a mida per a ments curioses

Sabem que exposició, estiu i xiquets són paraules difícils de casar. Que ficar els nanos en un recinte tancat a l’estiu és gairebé missió impossible, però la mostra El bosc, molt més que fusta (Obra Social la Caixa, Centre Municipal de Cultura La Mercé de Borriana) té alguns bons motius per fer l’esforç. El caràcter didàctic, la interactivitat, la qualitat dels seus panells, la rapidesa amb la que es pot visitar i que és gratuïta són punts a favor seu. I, per descomptat, el contingut.

Només entrar a la sala et trobes de front amb un tronc senyorial envoltat de panells explicatius en els que subratllen la importància dels boscos com “els ecosistemes terrestres amb major biodiversitat”. Una mica més endavant, a la dreta, et trobes amb una mena de rellotge de sorra que en realitat simula la vida d’un cuc. Xiquets i xiquetes poden prémer el botó que fa girar el rellotge i tu els pots explicar que al llarg de la seua vida (uns 16 anys), un cuc menja 5.840 grams de terra dels que un 40% formen part de la seva alimentació i el 60 % restant l’expulsa en forma d’humus, sense el qual no serien possible els boscos tal com els coneixem.

Just davant estan exposades dues seccions de troncs en què es poden apreciar els anells que ens ajuden a conéixer quants anys té un arbre. S’atreviran els teus fills o filles a comptar quina edat tenen aquests dos? I, al costat, uns tubs que simulen la evotranspiració amb només fer girar una maneta i immediatament després una maqueta d’un terreny amb bosc i un altre sense vegetació. Amb només prémer el botó, els xiquets desencadenaran una tempesta i veuran quines són les conseqüències segons hi haja o no arbres.

Una altra pantalla tàctil t’ensenya les relacions entre vegetació i fauna. Només has de triar un arbre i et dirà quins animals nidifiquen o s’alimenten dels seus fruits oa l’inrevés, escollir un animal per saber on nidifica o d’on s’alimenta. I què fa per allí un violí i una ovella transhumant dissecada? Les respostes, evidentment, tenen a veure amb els boscos.

La part final mostra panells explicatius de les principals espècies arbòries que trobem a Espanya, on un 29% de la superfície són boscos. El teix, l’alzina, el boix, el pollancre, el bedoll, l’om, l’alzina surera… i així fins a 18. Saps amb la fusta de quin arbre es fan baldufes? O les Madreñas, aquesta espècie de esclop característic d’Astúries? O de quin arbre s’obté la pegunta? Totes les respostes les trobaràs en aquests panells que també us ajudaran a conéixer el nom científic de les espècies, els seus fruits, el seu hàbitat o els usos i objectes que s’extrauen de la seua fusta.

Entre aquests panells, un tronc que, a diferència del del principi, et farà pensar: està completament negre i mort per culpa d’un incendi. Al costat una altra pantalla tàctil en la qual veuràs la incidència dels incendis, una de les principals xacres per als boscos, a escala mundial i nacional. Cliqueu a les pestanyes que recreen en un mapa d’Espanya els incendis originats per raigs i els intencionats. Ja veuràs quina diferència.

Finalment, a les vitrines centrals posaran a prova els teus coneixements sobre algunes curiositats i arbres singulars, que tenen nom i tot. Com O Avó es coneix un eucaliptus blanc que està considerat com l’arbre més alt d’Espanya i La Terrona, una alzina, és l’arbre amb la copa més gran: 38 metres (sota poden aixoplugar-se més de 1.500 ovelles). I trobaràs resposta a aquestes curiositats que als nanos els encanta: saps quant mesura l’arbre més alt del món? O quants anys té el més vell? O en quin any està documentada la plantació més antiga d’un arbre?

Tot això i més és El bosc, molt més que fusta, l’exposició que roman oberta fins al 9 de setembre al Centre La Mercè de Borriana. Els horaris de visita són els següents: de dimarts a divendres, de 10.00 a 14.00 i de 18.00 a 21.00, els dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 21.00 i els diumenges de 17.00 a 21.00.

Per cert, O Avó mesura 82 metres d’alt.

 

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!