Falles en família des de la plantà a la cremà

Les falles són tot un atractiu per als més menuts des del moment que es planten, veient com les grues van encaixant les peces sobre les estructures de fusta, fins a la nit en què són devorades per les flames. En Espai Menut vos oferim una breu guia per a gaudir en família de les falles 2013 amb recomanacions, la programació infantil i un complet mapa virtual de Borriana amb la ubicació de tots els monuments, zones d’aparcaments i els llocs de celebració dels actes (podeu punxar en l’enllaç que hi ha davall del mapa per a ampliar-ho i accedir a tota la informació on incorporarem les falles premiades a partir del 16 de març).


Veure Falles de Borriana 2013 per Espai Menut a un mapa més gran.

Si bé allò més habitual sol ser visitar els monuments ja muntats, als més xicotets els pot resultar fins i tot més interessant veure com es planten. Grues, bastides, artistes fallers donant instruccions i retocs d’última hora, expectació a l’hora de col·locar els remats més atrevits… Si bé la plantà oficial comença el divendres 15 a la nit, al llarg de tota la setmana les falles aniran traient els seus monuments als carrers. Així, el dijous i el divendres a la vesprada són bones ocasions per a acostar-se amb els peques a veure el muntatge de les falles.

Una vegada plantada la falla, ací van algunes recomanacions per a traure profit de la visita. Per a valorar un monument és important tindre en compte qüestions com l’atreviment, el color, els acabats i la crítica. Quant menor siga el punt de suport dels remats (els ninos superiors), major atreviment i per tant, més mèrit. També és important apreciar els colors que s’utilitzen en cada monument, l’acabat de les pintures i de les diferents parts de la falla. I, per a arribar a entendre el sentit de les falles, és també més que recomanable parar-se a llegir la crítica.

En la província de Castelló són Benicarló, La Vall i Borriana els principals municipis que celebren aquestes festes.  Per a visitar les falles d’aquest últim és recomanable visitar El Pla i la Plaça Major, on en pocs metres es concentren quatre falles. A més, paga la pena acostar-se a dues falles que solen plantar espectaculars monuments com són el Club 53 i Don Bosco. Un poc més allunyada del centre també és recomanable la falla de Sant Josep. I com a curiositat per als peques, la falla de La Bosca inclou enguany els  populars personatges infantils de Fanboy i Chum Chum. Per a conéixer quins són els millors monuments per a les pròpies comissions falleres de Borriana, ja que es voten entre ells a l’estil d’Eurovisión, a partir de l’entrega de premis inclourem ací i al mapa virtual la informació dels premiats.

Falles majors: 1er Don Bosco; 2on Societat Club 53; 3er Societat Sant Josep; 4rt Barri València; 5é Plaza Chicharro; 6é Barri la Mercè; 7é Societat de Caçadors; 8é Rei Jaume I.

Falles infantils: 1er Societat Club 53; 2on Don Bosco; 3er Plaza Chicharro; 4rt Societat Sant Josep; 5é Barri la Mercè; 6é Barri la Mota; 7é Barrri València; 8é Societat Club Ortega.

I si la plantà pot ser curiosa per als peques, la cremà no els deixarà tampoc indiferents. Els monuments grans començaran a cremar-se el dimarts 19 a partir de les 22.00, però si és massa tard per als més menuts, sempre podeu veure cremar alguna de les falles infantils ja que en aquest cas la cremà comença a les 20.00.

I si algun queda captivat pel món de les falles i diu que de major vol ser artista faller, que sàpia que des d’aquest curs està en marxa el mòdul de Formació Professional  de Tècnic Superior d’Artista Faller i Constructor d’Escenografies que en la província de Castelló s’imparteix a Borriana. De fet, els alumnes d’aquest primer curs han realitzat ja una falla que es cremarà el dia 15 en l’IES Jaume I.

DIUMENGE, 10

14.00 Globotà infantil al carrer Serves de Jesús, enfront del casal de la falla Quarts de Calatrava. .
17.30 Globotà i jocs infantils en la Plaça de l’Hereu.
16.00 a 19.00 Jocs infantils i, en finalitzar, globotà infantil al carrer Serves de Jesús, enfront del casal de la falla Quarts de Calatrava.

DiVENDRES, 15

9.00 hores Visita oficial a les falles dels col·legis.
11.00 a 14.00 i de 16.00 a 00.30 Casal del Vi Faller, plaça de José Iturbi.
18.30 Cercavila folklòrica, a càrrec dels alumnes de dolçaina, tabal i dansa (alevins-infantils-juvenils-adults i gent gran) del Centre Municipal d’Arts Rafael Martí de Viciana pels carrers i monuments fallers més cèntrics de la localitat.
Eixida de la cercavila des del c/ Sant Pere Pasqual. Organitza: Centre Municipal d’Arts Rafael Martí de Viciana de Borriana.

DiSSABTE, 16

11.00 a 14.00 i de 16.00 a 00.30 Casal del Vi Faller, plaça de José Iturbi.
18.00 Votacions per a l’entrega dels Premis Falles de 2013 a la Llar Fallera.
 

DiUMENGE, 17

11.00 a 14.00 i de 16.00 a 00.30 Casal del Vi Faller, plaça de José Iturbi.
14.00 Mascletada a la plaça de l’Hereu.
18.00 Visita oficial a les falles.

DiLLUNS, 18

11.00 a 14.00 i de 16.00 a 00.30 Casal del Vi Faller, plaça de José Iturbi.
16.30 A l’emplaçament de la falla Sant Josep, parc infantil organitzat per la falla.
14.00 Mascletada a la plaça de l’Hereu.
21.00 Nit del Foc. Es llançarà des de la Plaça de la Fira.
 

DiMARTS, 19

11.00 a 14.00 i de 16.00 a 00.30 Casal del Vi Faller, plaça de José Iturbi.
11.00 Ofrena de Flors a la Mare de Déu de la Misericòrdia.
14.00 aproximadament (en finalitzar l’Ofrena de Flors). Mascletada a la plaça de l’Hereu.
20.00 Cremà de les Falles Infantils 2013.
22.00 Cremà de les Falles 2013.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!