Arròs amb Sépia i Floricol: mar i horta en un mateix plat

Aprofitem els productes de temporada per a elaborar i provar noves receptes i, sobretot, perquè ho facen els nostres fills. Productes com la sépia, un aliment ric en iode, ferro, proteïnes, calci i potassi i que, aquest mes, podem trobar en les pescateries a molt bon preu i de molt bona qualitat. Fem-nos amb una peça d’aquest mol·lusc marí i, en compte de preparar-la a la planxa o en fideuà com fem habitualment, cuinem-la amb arròs, floricol i canella com proposa una de les grans de la cuina valenciana, Lourdes March. Aquest plat té nom i cognoms, Arròs caldós amb Sépia i Floricol, i sobretot, molt de sabor.

250 grams de Sépia.
250 grams de Floricol.
100 grams de Ceba.
200 grams de Tomaca.
2 dents d’All.
200 grams d’Arròs Bomba.
1.250 mil·lilitres d’Aigua.
3 o 4 brins de Safrà.
1/2 culleradeta de Pebre roig.
Oli d’oliva i Sal.
Canella mòlta per a empolvorar.

No vos anem a enganyar: és més ràpid preparar un Arròs a la Cubana que un Arròs caldós amb Sépia i Floricol però, per sort per a nosaltres, rapidesa no és sinònim de senzillesa i aquest plat, si alguna cosa té a més del seu delicat sabor, és la seua fàcil preparació. En menys d’una hora i a penes dotze passos tindrem llest un primer plat que combina peix, verdures i cereals i que sorprén pel toc dolç que li aporta la canella.

Mireu: primer, pelarem la ceba i la tomaca i els picarem en daus de, aproximadament, 5 mil·límetres de grossor. Després farem el mateix amb l’all: extraurem la seua pell i ho tallarem ben finet. I, finalitzada aquesta tasca, llavarem bé la floricol i la separarem en branquetes.

Una vegada llestes les verdures, netejarem la sépia, la trossejarem i l’abocarem en una cassola on, prèviament, haurem calfat una cullerada d’oli d’oliva. Fregirem aquest mol·lusc i, quan adquirisca un color daurat, afegirem els alls i la ceba i deixarem pochar. Serà llavors quan agreguem la tomaca natural, desglasarem amb ell el fons del recipient i, tot seguit, afegirem el pebre roig, l’aigua i sal.

Deixarem coure tots els ingredients a foc lent i tapats uns 20 minuts i, passat aquest temps, agregarem els brins de safrà als quals haurem potenciat el sabor i l’aroma disposant-los en paper d’alumini i calfant-los lleugerament amb ajuda d’un mistera. Després d’aquesta tasca, introduirem les branquetes de floricol en la cassola i rectificarem de sal si fóra necessari.

Esperarem que el caldo trenque a bullir i, llavors, afegirem l’arròs i courem destapat uns 15 minuts, fins que el gra estiga al punt. Retirarem del foc, servirem en els plats i deixarem reposar uns minuts. Abans de degustar, empolvorarem un poc de canella sobre cada un d’ells.

1. Pelar i tallar la ceba i la tomaca en daus d'aproximadament 5 mil·límetres de grossor.

2. Fer el mateix amb l'all: extraure la seua pell i picar-ho ben finet.

3. Llavar la floricol i separar-la en branques.

4. Limpiar la sepia y cortarla en dados no muy grandes.

4. Netejar la sépia i tallar-la en daus no molt grans.

5. Calentar una cucharada de aceite de oliva en una cazuela de base ancha y, cuando adquiera la temperatura deseada, agregar la sepia.

5. Calfar una cullerada d'oli d'oliva en una cassola de base ampla i, quan adquirisca la temperatura desitjada, agregar la sépia.

6. Cuando la sepia esté dorada, añadir la cebolla y el ajo y dejar pochar.

6. Quan la sépia estiga daurada, afegir la ceba i l'all i deixar pochar.

7. Una vez se hayan ablandado la cebolla y el ajo y hayan adquirido un tono dorado, agregar el tomate y desglasar con él el fondo de la cazuela.

7. Una vegada s'hagen ablanit la ceba i l'all i hagen adquirit un to daurat, agregar la tomaca i desglaçar amb ell el fons de la cassola.

8. Añadir el pimentón rojo y mezclar bien con el resto de ingredientes.

8. Afegir el pebre roig i mesclar bé amb la resta d'ingredients.

9. Cuando el pimentón empiece a desprender su aroma, verter el agua y salar. Dejar cocer tapado y a fuego lento durante 20 minutos.

9. Quan el pebre roig comence a desprendre la seua aroma, abocar l'aigua i salar. Deixar coure tapat i a foc lent durant 20 minuts.

10. Disponer las hebras de azafrán en papel de aluminio y calentar ligeramente con ayuda de un mechero para conseguir potenciar el sabor y el aroma de esta especia. Una vez finalizada esta tarea y pasados los 20 minutos de cocción, agregar el azafrán al caldo.

11. Seguidamente, añadir las ramitas de coliflor, rectificar de sal si fuese necesario y continuar la cocción a fuego medio y sin tapar.

11. A continuació, afegir les branquetes de floricol, rectificar de sal si fóra necessari i continuar la cocció a foc mitjà i sense tapar

12. Quan el caldo trenque a bullir novament, agregar l'arròs i coure uns 15 minuts, fins que el gra estiga al punt. Retirar del foc, servir en plats, deixar reposar uns minuts i empolvorar un poc de canella mòlta abans de degustar.

 

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!