Portsxinel·la. Cinc anys de titelles i teatre als Ports

Hai-la-pescadora-de-somnis_emenut

El Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la arriba al seu primer lustre de vida entre el 9 i el 31 d’agost a la comarca dels Ports; esdeveniment que combina l’oferta cultural amb la turística a través del teatre de titelles i pensada per a ser gaudida per la família al complet. Un total de 16 municipis acolliran un programa complet que inclou prop de 40 activitats, presencials i online, programades per Eclíptica d’Art.

El festival es guanya el qualificatiu d’internacional per la presència de les companyies Moving Compass (França-Galícia), Pavel  Vangeli (República Txeca), Mario Brand Theater (Polònia), Caminos (França) i Ñame Ñame Teatro (Colòmbia-Mèxic), encarregada dels tallers. Al costat d’elles, Teatro Los Claveles (Múrcia), Siesta Teatro (Andalusia), Elàstic Nou i Marí e Marini (Illes Balears), Giramàgic (Catalunya), El Ball de Sant Vito i Conino Gurillo (Comunitat Valenciana), a més de Nel·lo Vilanova, cofundador de la companyia vila-realenca Xarxa Teatre, amb el seullibre  Paisajes escénicos.

La sopa de pedres de la cia. El Ball de Sant Vito i l’espectacle El poll i la puça en l’ECO Els Aules de Castelló junt amb una roda de premsa en l’Ajuntament de Palanques va servir com a presentació del festival i aperitiu del que ens espera este 2021.

Lucía Martí Palanques

Durant la presentació, el responsable de l’organització Carles Benlliure va destacar que en aquests cinc anys, Portsxine·la s’ha convertit en un dels festivals més importants a nivell nacional de quants se celebren en espais rurals. Per la seua part, Rebeca Castro, que també forma part de l’organització junt amb Carles i Rubén Milián, va apuntar que el nom del festival és un homenatge al titella de guant italiana polichinela, a més d’assenyalar que en aquesta programació s’inclouen diverses maneres d’interpretació (guant, ombres creades amb arena, màscares…). D’altra banda, Rubén Milián, bon coneixedor de la comarca dels Ports, va convidar al fet que siga visitada, especialment durant aqueixos 23 dies de teatre de titelles oberts a qualsevol persona interessada.

El festival compta amb el suport de l’InstitutValencià de Cultura GVA de la Generalitat Valenciana, Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música (Inaem), Diputació de Castelló i els ajuntaments de Morella, Vilafranca, el Forcall, la Todolella, Cinctorres, Castellfort, La Mata, Castell de Cabres, Villores, Palanques, Sorita, Vallibona, Portell de Morella, Olocau del Rei, Herbers i Benassal.

A continuació et comptem totes les obres d’esta edició. Tambié trobaràs la programación en el seu web.

V Portsxinel·la, obra a obra

Nino & Mambrú, per The Moving Compass (França-Galícia). Màscares i teatre físic. Plaça del Pou de Cinctorres (divendres 13; 20.00). Plaça d’Herbers (dissabte 14; 20.00). Plaça de l’Ajuntament de Castellfort (diumenge 15; 19.00). Plaza Colom de Morella (dilluns 16; 12.00).
Dos excèntrics germans enllustradors diuen ser els millors en el seu treball gràcies a un estil únic que els permet deixar les sabates com una patena. Prometen un espectacle de gran elegància i virtuosisme. Podran demostrar-ho? Podran amb la pressió?

Nino i Mambrú

Las habichuelas mágicas, per Teatro Los Claveles (Múrcia). Titelles de guant. Plaça de l’Ajuntament de Portell de Morella (divendres 13; 20.00). Plaça Major de la Todolella (diumenge 15; 19.00).
Et fiques a la dutxa i no cau ni una gota d’aigua. La teua mare et diu que és per una canonada trencada al carrer que l’Ajuntament està arreglant. Només és un moment, però… t’imagines un món sense aigua en el qual la terra estiga resseca? Un xiquet el viu i es veu obligat a vendre la seua vaca a canvi d’uns fesols màgics amb les quals fer els seus somnis realitat.

Las habichuelas mágicas

Punchilenis, per Siesta Teatro (Andalusia). Tìteres de guant. Plaça de l’Ajuntament de Palanques (dissabte 14; 19.00). Convent d’en Blai Berga d’el Forcall (diumenge 15; 20.30).
Espectacle de titelles de guant que continua la tradició dels guinyols de porra. Per segles, Punch, la fera, el policia, la mort i el dimoni han corregut i esquivat els colps d’estaca, provocant el riure i la cridòria del públic, han caigut morts i ressuscitats a l’instant per a seguir amb les seues bromes i balls.

La Cenicienta, por Teatro Los Claveles (Múrcia). Titelles de guant. Plaça de La Mata (dissabte 14; 20.30).
La pobra Rosa Esmeralda es passa el dia netejant, però ara té un nou amic: un ratolí blanc. Aquesta nit tindrà lloc el gran ball real a Palau i totes les mosses del regne poden anar-hi. Ella vol acudir i marxarà de casa, en direcció al bosc, on es trobarà un mag que el manté sempre net. Una obra per a respectar el medi ambient.

Rinxolets d’or, per Elàstic Nou (Illes Balears). Titelles tipus pupi sicilià o d’eix. Plaça del Pou de Cinctorres (dimecres 18; 20.00). Font d’en Segures de Benassal (dijous 19; 20.00). Plaça Sant Antoni de Vallibona (dissabte 21; 20.30).
Millie Potter és l’encarregada de traslladar-nos al món fictici de Rinxolets d’Or (Ricitos de Oro). Basat en el conegut conte popular, les aventures comencen quan la curiosa Rinxolets ix a passejar pel bosc i troba una casa preciosa, els amos de la qual són uns óssos.

Rinxolets d'Or

Swinging marionettes, per Pavel Vangeli (República Txeca). Titelles de fil. Plaça de l’Església de Vilafranca (dimecres 18; 20.00). Convent d’en Blai Berga del Forcall (dijous 19; 20.00).
Una actuació musical molt especial, basada en jazz, blues i swing, i l’humor de les marionetes de fil. Un actor i manipulador de marionetes juga amb elles mentre canta cançons jazz. Personatges com l’àngel, el dimoni, els pallassos, el negre, els nàufrags o la família Esquelet divertiran al públic. Premis: la Lluna de Plata en el Festival Internacional de Titelles de San Miniato (Itàlia) en 1999 i la Marioneta d’Or en el Festival Internacional de Titelles Mittelfest Udine-Cividale (Itàlia) en 2000; a més, esment a la interpretació experta en el Festival Internacional de Marionetes Joy of children, Tandarica, Bucarest, Romania, en 2010.

Màquina gramòptica, per Marino e Marini (Illes Balears). Titelles d’animació a la vista, audiovisual i música. Saló de plens del Forcall (dimecres 18; 22.00). Plaça Major de la Todolella (divendres 20; 19.00). Plaça de l’Ajuntament de Villores (dissabte 21; 20.00).
Dos personatges còmics -Marí i Marini- presenten el seu bagul misteriós, un cofre autòmat, ple d’engranatge, que transforma els llibres en realitat. Una màquina que dóna vida a les paraules. La Màquina Gramòptica Universal s’activarà una vegada més per a transformar la realitat en un conte original de Marno e Marini: ‘En Mateu sense neu’. La història d’un joguet de corda obsessionat amb veure la neu. Coneixerem com ho fa per a complir el seu somni.

Presentació del llibre Paisajes escénicos, de Nel·lo Vilanova. Ajuntament de Morella (dijous 19; 11.30).
El cofundador de la companyia vila-realense Xarxa Teatre escriu la història de les arts de carrer a Espanya. Però, per damunt de tot, reivindica el seu valor artístic. Una àmplia panoràmica artística, social i política de diverses parts del planeta, així com una recapitulació d’artistes i companyies que han portat l’art a espais a l’aire lliure.

Hai, la pescadora de somnis, per Giramàgic (Catalunya). Teatre d’animació d’objectes i màgia. Teatre Carles Pons de Vilafranca (dijous 19; 19.30). Teatre Municipal de Morella (dissabte 21; 12.00).
Hai és un conte indígena que fusiona la màgia, el teatre visual i d’objectes amb música en directe. Un caragol de mar emet la música de l’oceà. En un vaixell de cartó, Hai, la pescadora de somnis, inicia la seua aventura poètica per l’oceà de la imaginació convidant el públic a submergir-se en aquest viatge oníric de màgia, titelles i moviment perquè ho acompanye en el seu somni per la llibertat. Premis: Drac d’Or al Millor Espectacle de Teatre Infantil en la Fira de Titelles de Lleida 2019 i candidata als XXIII Premis Max de les Arts Escèniques i Official Selection Mostra Igualada 2020.

La terra dels babaus, pel Ball de Sant Vito (Comunitat Valenciana). Titelles de guant i música en directe. Poliesportiu/Bar Chiringuito de Cinctorres (divendres 20; 20.30).
Cansat de sentir-se com un babau, el titella Mingo decideix emprendre un llarg viatge. Anirà a una terra estranya on totes les coses es fan sense sentit. Allí haurà de resoldre els embolics que s’anirà trobant, i comprendrà que utilitzant la seua astúcia pot viure moltes aventures i fer bons amics. Adaptació de diversos contes populars valencians. Amanit amb música i cançons populars interpretades en directe. Un espectacle didàctic i còmic.

Grandpa (L’avi), per Mario Brand Theater (Polònia). Titelles d’animació a la vista. Plaça de l’Ajuntament de Sorita (divendres 20; 22.00). Plaça Major de la Todolella (diumenge 22; 20.00).
Històries d’un avi que es troba amb un món estrany. Animals i extraterrestres li visiten i li mostren com és el seu món, els seus costums. Dues mirades que comparteixen l’estranyesa i curiositat mútua, fins a arribar a la conclusió que és millor compartir-ho tot.

Poucette, per cia Camins (França). Titelles d’ombres d’arena i música. Saló de festes de Castell de Cabres (dissabte 21; 19.00). Teatre Municipal de Morella (dilluns 23; 19.00).
En l’arena, les imatges apareixen i desapareixen. Acompanyades per la música presenten als espectadors la història de Pulgarcita, la xiqueta immensa i diminuta, amb una atmosfera semblant a un conte de fades. Un viatge poètic sense paraules, amb el dibuix i la música com a instruments narratius.

La conina viatgera/La xicoteta viatgera, de Conino Gurillo (Comunitat Valenciana). Titelles d’animació a la vista i pallasso. Plaça de l’Ajuntament d’Olocau del Rei (diumenge 22; 18.00). Plaça Major de la Todolella (dilluns 23; 20.30).
Un divertit pallasso emprèn un viatge amb una xicoteta que el visita. Ells, d’aventures per l’univers, es troben amb una reina, un geògraf, un home de negocis, un vanitós… tots molt seriosos omplint-se de “l’important”, però la xicoteta viatgera i el pallasso descobreixen que en el senzill està el més grandiós. Ella l’ajuda a ell, ell l’ajuda a ella.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!