El Festival Internacional de Títeres a la Mar celebra els seus vint anys a Orpesa

22.22.00 JAUJA

El Festival Internacional de Títeres a la Mar, el més veterà de quants es celebren a la província de Castelló, bufa en aquest 2022 les veles del seu 20té aniversari. Un lloc de pas habitual per a les companyies nacionals i d’altres països que presenten les seues més recents produccions o rescaten el millor del seu repertori. Per a aquesta edició especial s’ha programat un total de deu funcions que es podran gaudir entre el 19 i el 24 de juliol als Jardins del Far (on serà necessari realitzar una inscripció prèvia, a Tourist-Info), Marina d’Or, platja de la Concha i plaça Mallorca. L’accés serà sempre gratuït en aquestes jornades de vesprada i nit.

Serà una companyia estrangera la qual inaugure Títeres a la Mar 2022. Durant dos dies, dimarts 19 i dimecres 20, l’italiana La Bottega Teatrale  posarà en escena Figure in varieta (Figures en varietat), un espectacle creat per celebrar el seu primer quart de segle. El dijous 21 aplegaran les funcions de la companyia alacantina Pàmpol Teatre (Sabores) i la madrilenya Tropos Teatro (La ratita presumida). El divendres 21 serà una jornada amb espectacle itinerant i molta música perquè els presents participen a la festa. Des de la Marina Alta (Alacant) Estranya Cia Teatre involucrarà al públic en un divertit passacarrer basat en el Día de los Muertos mexicà. I a continuació, més música, amb Titiriteros de Binéfar (Binéfar-Huesca) i la seua Jauja. Abans de tot, els madrilenys Cazando Gamusinos delectaran amb Ay pera, perita, pera.

Dissabte i diumenge serviran per vore en acció a dos companyies castelloneres. La jornada del 22 comptarà amb els sevillans Búho Teatro i la seua pregunta ¿Quién soy?. A continuació, la companyia de Xilxes malgrat que d’origen argentí, La Inestable, representarà el clàssic d’Oscar Wilde, El fantasma de Canterville. L’acomiadament d’aquesta 20na edició –diumenge 23- correrà a càrrec de Xarop Teatre, amb Las tres cerditas. El viaje, la més recent producció dels castelloners.

El Festival Internacional de Títeres a la Mar servirà per mostrar les diferents tècniques de representació, ja siga a través d’actors reals, els seus ninots, titelles de guant, de boca, de taula, màscares… sense faltar la música, dansa i pirotècnia. Una trobada amb la diversió i també la pedagogia. El festival compleix vint anys sense perdre detall del món del teatre de titelles i amb l’objectiu de portar fins Orpesa del Mar les millors produccions. Basant-se en eixe esforç, la regidoria de Turisme aposta cada estiu per una producció nacional i internacional que fins i tot crea un públic captiu, és a dir, espectadors que cada any ja fixen aquestes dates com un dels atractius de les seues vacances, ja siguen veïns, persones amb segona residència a aquesta localitat costanera o turistes que escullen Orpesa del Mar.

Programa del XX Festival Internacional de Títeres a la Mar de Orpesa

Dimarts 19:

 • La Bottega Teatrale: Figure in varieta (Figures en varietat).
 • Lloc: Jardins del Far (Inscripció prèvia a Tourist-Info).
 • Hora: 22:00h.
 • Duració: 50 minuts.
 • Edat: Recomanada per a tots els públics.

La companyia italiana La Bottega Teatrale ha creat Figure in varieta per celebrar els seus 25 anys d’existència. Una producció amb ús de diverses tècniques de manipulació (titelles de guant, muppets i titelles de dit) per donar lloc a escenes musicals oníriques, còmiques i dramàtiques, tot això baix la conducció d’un presentador increïble. L’objectiu no és pensar i reflexionar, sinó passar-ho bé.

Dimecres  20:

 • La Bottega Teatrale: Figure in varieta (Figures en varietat).
 • Lloc: Marina d’Or.
 • Hora: 20:00h.
 • Duració: 50 minuts.
 • Edat: Recomanada per a tots els públics.

Dijous 21:

 • Cia. Pàmpol Teatre: Sabores.
 • Lloc: Platja la Concha.
 • Hora: 20:00h.
 • Duració: 55 minuts.
 • Edat: Recomanada a partir de 3 anys.

Espectacle amb actors i titelles que reuneix a tres grans de la cuina mundial a la gala “Ñam, Ñam”. Entre plats, cançons i històries paral·leles de GACS, ensenyaran a cuinar d’una manera molt divertida. Molts Sabores. Un espectacle còmic a càrrec de l’equip dirigit per Sandra Prim i Mario Caballer, que en 2023 complirà vint anys de trajectòria encapçalada al teatre infantil i familiar.

21.22.00 RATITA TROPOS

 • Cía. Tropos Teatro: La ratita presumida.
 • Lloc: Jardins del Far  (Inscripció prèvia a Tourist-Info).
 • Hora: 22:00h.
 • Duració: 45 minuts.
 • Edat: Recomanada a partir de 3 anys.

L’experimentada companyia madrilenya Tropos Teatro –quasi 25 anys en actiu- compta la història de La ratita presumida a través de la tècnica de titelles de taula i guant. En escena, la rateta Martina i el ratolí Marín, dos bons amics les vides dels quals començaran a canviar el dia que ella es trobe una moneda i decidisca comprar-se un llaç. Està tan guapa que començaran a aparèixer-li pretendents. Però ni ella es deixarà conquerir fàcilment ni el seu amic ho permetrà. Una divertida sessió del tradicional conte popular.

Divendres 22:

 • Cia. Cazando Gamusinos: Ay pera, perita, pera.
 • Lloc: Platja la Concha.
 • Hora: 20:00h.
 • Duració: 50 minuts.
 • Edat: Recomanada per a tots els públics.

A través de tècniques que inclouen el guant, la manipulació directa, objectes… la companyia madrilenya Cazando Gamusino conta en Ay pera, perita, pera la història de Tomasa. La senyora porta més de 40 anys al front d’un lloc al mercat de la seua ciutat. Últimament, el gènere que ven ha començat a parar-li. Però el seu somni és anar a treballar a un circ com funambulista i cerca successor per a la seua tenda. Cazando Gamusinos és una companyia nova, ja que va ser creada al 2018 per Patricia Arroyo i Vera González.

 • Estranya Cia Teatre: Calacas.
 • Lloc: Platja la Concha.
 • Hora: 21:00h.
 • Duració: 60 minuts.
 • Edat: Recomanada per a tots els públics.

Espectacle itinerant de l’Estranya Cia Teatre –creada a 2014 a la Marina Alta- amb protagonistes que empren màscares i xanques per ballar al ritme de l’animada música. Al Día de Muertos, Catrina reinaix per convocar als Calacas i celebrar la seua particular festa. El públic participa en aquesta acolorida dansa pròpia de la cultura mexicana que inclou l’ús de material pirotècnic.

22.21.00 CALACAS

 • Cía. Titiriteros de Binéfar: Jauja.
 • Lloc: Plaça Mallorca.
 • Hora: 22:00h.
 • Duració: 60 minuts.
 • Edat: Recomanada per a tots els públics.

Més música i balls en aquest divendres. Jauja és un espai màgic en el qual mares, pares, filles i fills ballen amb goig i comparteixen el que s’entén per festa amb sentit ple. Es mouen al rtime de melodies tradicionals, cants d’acampada i cançons del patrimoni llatí, més recursos de Vainica Doble, Bob Dylan o Labordeta. Més de 40 anys porten Titiriteros de Binéfar fent comboi. Al 2009 van rebre el Premi Nacional de Teatre per a la infantesa i joventut.

Dissabte 23:

 • Búho Teatro: ¿Quién soy?.
 • Lloc: Jardines del Faro (Inscripció prèvia a Tourist-Info).
 • Hora: 20:00h.
 • Duració: 45 minuts.
 • Edat: Recomanada a partir de 6 anys.

La companyia sevillana Búho Teatro –formada a 1986- empra titelles de vareta per posar en escena una faula amb animals que en realitat busquen quina és l’entitat de l’ésser humà: ¿Quién soy?. Ho fa a través d’un cuc, que ha de descobrir qui és o què vol ser. Per a això haurà de lluitar amb tot el que es pose enmig del seu creixement personal. Tota una lliçó de vida amb metamorfosi inclosa: de cuc a papallona, de la foscor a la llum.

 • La Inestable Compañía de Títeres: El fantasma de Canterville.
 • Lloc: Plaça Mallorca.
 • Hora: 22:00h.
 • Duració: 50 minuts.
 • Edat: Recomanada a partir de 5 anys.

Nascuda a Argentina i establerta a Xilxes (Castelló), La Inestable representa a través de titelles de vareta i boca una història escrita per Oscar Wilde, El fantasma de Canterville, en la qual es mesclen l’humor, el terror, la fantasia i el drama. El recorregut d’aquesta producció va començar a Argentina, principalment a escoles, malgrat que també va tancar el Festival de Teatro para Niños 2006 organitzat per l’Instituto Nacional de Teatro del país sur-americà. Hui en dia segueix en cartell a ambdós costats de l’Atlàntic, amb un text afí a l’original i una intenció pedagògica.

Diumenge 24:

 • Xarop Teatre: Las tres cerditas. El viaje.
 • Lloc: Platja la Concha.
 • Hora: 20:00h.
 • Duració: 50 minuts.
 • Edat: Recomanada a partir de 5 anys.

Tancarà aquesta 20na edició la companyia castellonera Xarop Teatre amb Las tres cerditas. El viaje, un espectacle en el qual a través de la manipulació a la vista, màscares i objectes conta la història de tres porques que es veuen obligar a eixir a la mar per sobreviure i cercar els seus pares. Sun, Quim i Xa tenen les seues pròpies inquietuds individuals, però necessiten treballar en equip per sobreviure i fer de la seua vida quelcom millor. Sorgida a l’any 2000, Xarop Teatre és una de les més actives companyies teatrals castelloneres tant a nivell nacional com a altres països.

24.20.00 LA 3 CERDITAS

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!