MIAU Fanzara. Un museu d’art urbà a l’aire lliure que també es disfruta en família

miau1

Un poble d’uns 267 habitants convertit en una de les referències nacionals de l’art urbà. Un festival que, sense pràcticament suport econòmic, és capaç de convocar a artistes urbans nacionals i internacionals i que té com a origen unes protestes contra la instal·lació d’un abocador en la zona que no van aconseguir acabar amb el desenvolupament del projecte, però sí que plantar una llavor molt potent. Et parlem del MIAU o, cosa que és el mateix, el Museu Inacabat d’Art Urbà de Fanzara, una excusa perfecta per a deixar-nos caure en família (i amb tarifes especials en les seues activitats) per la comarca de l’Alt Millars.

Cada any, diferents artistes urbans de tot el món se citen a Fanzara. Literalment, perquè durant els dies que tarden a desenvolupar les seues obres en les façanes del municipi, la gent els obri les portes de les seues cases i conviuen amb ells; i probablement aquest és un dels seus grans encants. El MIAU s’entén de dues formes: d’una banda, el propi festival, en el qual, durant quatre dies, és possible veure com els i les artistes treballen en els murals i gaudir d’una programació complementària amb música, fotografia i arts escèniques (Nomepierdoniuna et compta l’última edició en aquest article); i, per l’altre costat, el museu a l’aire lliure que queda com a resultat edició rere edició. Perquè el MIAU no sols és un referent artístic, sinó que és un projecte social.

També ha rebut diversos reconeixements. El més recent, el Premi de la Cultura i les Arts Plàstiques d’Onda Cero Castelló. A més d’haver sigut seleccionat per cinqué any consecutiu com el Millor esdeveniment cultural de Castelló per les llistes amb el millor de l’any de Nomepierdoniuna.

miau2

En aquest moment, pels carrers de Fanzara hi ha més de 150 intervencions artístiques. Entre els artistes que han participat, trobem noms com el de Escif, Deih, Monkeybird, Anna Willow, Sabotajealmontaje, Ana Pez, Xelon, Taquen, Dalt 33, Boa Mistura, Milu Correch, Dingoperromudo, Ilia Mayer, Animalitoland, Home Lopez, Jofre Oliveras, Peix, Trashformaciones… Una llarga llista en la qual es troben artistes de diferents països, amb diferents referències artístiques i tècniques que fan que passejar pels carrers de Fanzara tinga un significat únic.

Connectar amb les intervencions de l’una o l’altra forma i admirar de quina manera les obres ja formen part del relat del municipi (fins i tot hi ha moltes que han desaparegut amb els anys a causa del desgast i unes altres s’estan rehabilitant, per exemple).

miau4

Malgrat que enguany no hi ha hagut noves intervencions, des del MIAU continuen donant valor al seu particular mapa artístic a través de visites guiades amb les quals poder conéixer a fons aquest Museu Inacabat d’Art Urbà. Les visites es realitzen tots els diumenges a les 11.00 amb el Consultori MIAU (situat en la plaça de l’Església) com a punt d’inici. No és necessari inscriure’s prèviament (màxim 20 persones) i el preu de la visita és de 10 euros per a adults i de 5 euros per a xiquets/as i es realitzen complint les mesures imposades per Sanitat. A més, si prefereixes conéixer el museu pel teu compte, també pots fer-lo, ja que en la seua seu trobaràs un mapa amb la relació entre obra i artista i tan sols hauràs de vagarejar.

miau5

_fotos de Carme Ripollès y Ángel Sánchez (ACF).

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!