L’Alzheimer explicat als xiquets i xiquetes mitjançant contes i novel·les

Abacus Castelló presenta en els seus suggeriments de literatura infantil d’aquest mes sis obres que ajuden a explicar l’Alzheimer als xiquets i xiquetes, perquè aquest dolorós tràngol de contar què els està passant als seus avis puga ser un poc menys traumàtic. Al final d’aquest article, també trobareu un enllaç de la Fundació la Caixa amb recursos literaris per a entitats. S’estima que un 10% de la població major de 65 anys pateix Alzheimer, una demència que esborra la memòria de qui la pateix i que converteix el dia a dia en una lluita contra l’oblit.

Al atardecer

Preu: 12,90 €
Autor: Jackeline De Barros
Il·lustracions: David Padilla
Editorial: MMC
ISBN: 9788493744151
Format: 21×23 cm
Gènere: àlbum Il·lustrat

A l’alba comença aquesta història que es desenvolupa des de la primera llum del dia i acaba en caure el vel que impedeix a la protagonista mantenir-se en contacte amb la realitat. La senyora Luisa s’asseu a la taula d’un bar i es perd en els seus records, es perd en la memòria que desapareix a poc a poc, dia a dia. Una història que explica un dia qualsevol en la vida d’una dona que no està boja, sinó plena de fantasmes, al menys així la descriu el seu nét, que és qui sovint ha d’eixir a buscar-la. Aquest relat sorgeix a partir dels llenços del pintor de Jaén David Padilla. Imatges quotidianes, realistes i plenes de força, es barregen i fan créixer una història breu però intensa que toca les emocions. Un tema actual i dolorós, abordat des de la ingènua mirada d’un xiquet.

L’àvia necessita petonets

Preu: 12 €
Autor: Ana Bergua
Il·lustracions: Carme Sala
Editorial: Proteus
ISBN: 9788415047322 (cast)
9788415047339 (cat)
Format: 21×21 cm
Gènere: àlbum Il·lustrat

Un conte ple de sensibilitat sobre el valor de l’amor i la tendresa, especialment dels néts, davant la vellesa i les malalties degeneratives. El llibre pretén fomentar el respecte cap a la gent gran i ajudar els més petits a veure l’envelliment i els processos de deteriorament mental associats com una cosa natural i, sovint, inevitable. A més d’exposar algunes accions recomanades per estimular la memòria, les autores proposen un remei infalible per apaivagar els processos degeneratius: amor, tendresa i molts besets.

La meva àvia té Alz… no sé què

Preu: 10 €
Autor: Veronique Van den Abeele
Il·lustracions: Claude K. Dubois
Editorial: Sm
ISBN: 9788467518672 (cast)
9788466118200 (cat) Cruïlla
Format: 22,50 x 23 cm.
Gènere: àlbum Il·lustrat

Cristina passava molt temps amb la seua àvia. Un dia, l’àvia de Cristina la flama per un nom que no és el seu, un altre dia fa coses que a Cristina li semblen rares. Fins que la nena s’adona que la seva àvia està malalta: té Alzheimer. Al… Què? Cristina no coneix la paraula però sí sap que la sevua àvia la necessita.

El zorro que perdió la memoria

Preu: 13.60 €
Autor: Martin Baltscheit
Editorial: Lóguez
ISBN: 9788496646599
Format: 25×25 cm
Gènere: àlbum Il·lustrat

Hi havia una vegada una guineu que sabia tot el que una guineu havia de saber. Perquè aquell que sap tot té una llarga vida, pensava la guineu, i ell va viure una llarga vida plena d’aventures. Però quan es va fer gran, va començar a oblidar-se que era una guineu. Martin Baltscheit narra amb sensibilitat i delicadesa la malaltia de l’Alzheimer, sense esmentar-la, a través de la història d’un vell guineu, que transmet el seu coneixement i experiències a les guineus joves fins que un dia comença a oblidar…

En la laguna más profunda

Preu: 16.95 €
Autor: Oscar Collazos
Col·lecció: Las Tres Edades
Editorial: Siruela
ISBN: 9788498415414
Format: 14×21,5 cm
Gènere: novel·la

“La realitat sembla que s’ha convertit en una innegable provocació per als narradors colombians. Uns, com García Márquez, tendeixen a fer-mite, altres, com Óscar Collazos, a desmitificar”. Mario Benedetti

L’àvia d’Alexandra comença a oblidar-se de tot i la seua família pensa que, com la nena té dotze anys, no entendrà què està passant, per això comencen a ocultar la veritat o a disfressar-la. Al principi a Alexandra li diverteixen les transgressions de la seua àvia a les normes socials, però aviat comença a preguntar-se si aquest comportament és una manera de resistir-se a envellir o una malaltia. A mesura que el trastorn avança i l’àvia se submergeix en les profunditats de la seva llacuna, la nena es proposa que l’àvia no oblide qui era: li mostra fotografies i li explica anècdotes de la seua vida passada que ha sentit dels seus pares. L’amor que uneix a néta i àvia farà possible la comunicació entre elles.

Arrugas

Preu: 15 €
Autor: Paco Roca
Editorial: Astiberri
ISBN: 9788496815391
Gènere: novel·la gràfica juvenil i adults

Emilio, un antic executiu bancari, és internat en una residència d’avis per la seua família després de patir una nova crisi d’Alzheimer. Allà, aprèn a conviure amb els seus nous companys -cada un amb un quadre “clínic” i un caràcter ben diferent- i els cuidadors que els atenen. Emilio s’endinsa en una rutina diària de cadència morosa amb horaris prefixats -la presa dels medicaments, la migdiada, els menjars, la gimnàstica, la volta al llit…- i en el seu pols amb la malaltia per intentar mantenir la memòria i evitar ser traslladat a l’última planta, la dels impedits, compta amb l’ajuda d’Ernesto, el seu company d’habitació…

Paco Roca aborda en Arrugas temes delicats, poc tractats fins ara en historieta, com són l’Alzheimer i la demència senil. I ho fa d’una manera intimista i sensible, amb alguns apunts d’humor però sense caure en cap moment en la caricatura. L’aire de versemblança que es respira en el relat s’ha vist propiciat per un acurat treball de documentació. Paco Roca va començar a recopilar anècdotes dels pares i familiars ancians dels seus amics i va visitar residències de gent gran per saber com era la vida en elles, un material de primera mà que li ha servit per estructurar una consistent ficció.

Recursos web

L’Obra Social de la Fundació La Caixa posa a disposició d’entitats una sèrie de contes per a xiquets i adolescents per ajudar a explicar i comprendre l’Alzheimer. Les entitats interessades poden rebre gratuïtament les publicacions simplement enviant una sol·licitud per escrit a:

Fundació la Caixa
Departament de Projectes Socials i Assistencials
Av Diagonal, 621, Torre 2, planta 11
08028 Barcelona
Fax: 93 404 60 65

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

2 thoughts on “L’Alzheimer explicat als xiquets i xiquetes mitjançant contes i novel·les

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!