Excursió infantil pel riu Carbo: un paisatge inalterat

El Centre Excursionista de Castelló (CEC) proposa per al diumenge 1 d’abril una excursió infantil per la vall del riu Carbo. Un recorregut des del Santuari de Sant Joan de Penyagolosa fins a Villahermosa pel GR-7 que permetrà gaudir d’un paisatge rural inalterat i encisador, ja que, miraculosament, no ho creua cap pista forestal, al pas de l’amagada i sorprenent cascada del Carbo, i de la valleta de Roncales, rodejats de paratges alegres i lluminosos.

El riu es creua diverses vegades, pel que la diversió està assegurada, com el risc de mullar-se, per la qual cosa convé portar quelcom de roba de recanvi, per si de cas…alhora que calçar bótes per a caminar, per a evitar els torcements de turmell. Un consell, no se vos ocórrega estrenar bótes en este recorregut, la prudència aconsella acostumar-se a elles a poc a poc abans d’afrontar una excursió llarga. Com la temperatura sol ser de 10 a 15 graus més baixa que a Castelló, també convé portar roba d’abric, almenys per al primer tram del itinerari.

Fitxa de l’activitat

Data i hora: diumenge 1 d’abril a les 8.30
Lloc d’eixida: jardí de l’Auditori de Castelló.
Temps de marxa: 5 hores
Edat recomanada: a partir de 7 anys, amb certa pràctica excursionista.
Distància: 12.160 m.
Recorregut: travessia.
Equipament: esmorzar, dinar i aigua. Protecció solar, bastó i bótes.

Descripció del recorregut

Es tracta d’una excursió un poc més llarga del que és habitual, dirigida a xiquets majors de set anys, amb una certa pràctica excursionista, ja que el temps de marxa és d’unes cinc hores. Des de l’esplanada del pàrquing de Sant Joan anirem pel camí adaptat fins a la Caseta Forestal, la seu del Parc i museu, que en esta ocasió no visitarem. Prendrem el GR-7 que fins a la Lloma Plana coincidix amb la pista de Puertomingalvo, que remuntarem en suau pujada fins a un punt on la vista s’eixampla deixant-nos veure l’inici de la vall del Carbo.

Malauradament, en este primer tram trobarem moltes bosses de cucs de processionària en els pins, així com fileres de cucs en processó que abaixen al sòl per a desplaçar-se a un nou arbre com hostes. Com estes erugues tenen uns pels urticants, és molt important NO TOCAR-LES, ni tan sols xafar-les, i mai sacsar cap de les bosses blanques que veurem a milers. Esta plaga ralentitza el creixement dels pins, i excepte en algunes ocasions no els mata.

En la Lloma Plana, el GR-7 es desvia, prenent una altra pista, que en descens ens conduirà fins a l’Ereta. A partir d’este punt, la pista es transforma ja en una senda, més o menys estreta, i que ens portarà a passar dos o tres tarteres (pedregam format per pedres de mida mitjana, i prou estables), sense massa dificultat i amb la senda ben marcada, però que ens obligarà a estar pendent dels xicotets més atrevits, mentres veu-rem davant els impressionants tallats del barranc dels Sapos davall de les masies de Maluendas i los Juanes.

Continuarem baixant, afortunadament, ja que esta és una excursió en descens, fins a arribar al Mas de Còria, un indret privilegiat per a gaudir de les vistes pausadament i descansar uns minuts mentres obser-vem el Masico de la Solana, quasi al costat.

La senda ens conduirà a la desviació que dóna accés a la Cascada del Carbo, just davall del Molí de la Roca, un impressionant paratge on confluixen els barrancs de Marcen i de les Parres, amb un salt d’aigua d’uns 12 metres que conforma un toll d’aigües cristal·lines. L’accés és un poc complicat i necessitarà l’ajuda de tots per a superar uns esglaons de terra. No és encara temps de prendre el bany, tan sols remullar-se els peus, i poc més, encara que l’aigua no sol estar tan freda com pareix.

En compte de tornar cap a la desviació seguirem per la part dreta del riu, veient els tolls, passant pel Caseto Royo i tornarem a enllaçar amb el GR-7, una miqueta més avant, a l’alçada del Molí de Abajo del Carbo, just en una preciosa xopera en la ribera del riu. Este és un tram estret en què abunden les argilagues, per la qual cosa és convenient anar amb mànega llarga i amb una certa precaució.

En compte de tornar cap a la desviació, seguirem per la part dreta del riu, veient els tolls que forma, pas-sant pel Caseto Royo i tornarem a enllaçar amb el GR-7, una miqueta més avant, a l’alçada del Molí de Abajo del Carbó, just en una preciosa xopera en la ribera del riu. Este és un tram estret en què abunden les argilagues, per la qual cosa és convenient anar amb mànega llarga i amb una certa precaució.

En uns minuts nostra senda baixa fins a situar-se en la mateixa cota del riu, i que seguirem durant uns 20 minuts. Després el riu descendix sobtadament, mentres la senda va perdent altura progressivament de forma suau. Travessarem el Pas de l’Aire i després Maricoria. Haurem de superar algun tram quelcom aeri, i que pot produir un poc de vertigen, encara que només serà necessari anar amb atenció. A l’estona albirarem la valleta de Roncales i la seua masia, per la qual passarem. Només ens quedarà un poc més de mitja hora per a arribar a Villahermosa, caminant al costat de tolls i xicotets salts d’aigua. En l’últim encreuament del Carbo, per una pista formigonada amb fort pendent, ens dirigirem a la població. Ja ens estarà esperant l’autobus per a emportar-nos de tornada a Castelló. El viatge durarà aproximadament una hora i mitja.

Preu i inscripció

El preu per a socis del CEC és de 12 €/persona per a adults i de 5 € per a xiquets, i per a no-socis de 14 €/persona per a adults i de 6 € per a xiquets. Podeu fer la inscripció fins al divendres 30 de març sempre que queden places lliures de la següent manera:

Per telèfon: en el número 964 23 44 90, en l’horari d’atenció al públic, els dimecres i divendres de 19.00 a 21.00.
Per e-mail: en l’adreça electrònica info(arrova)cecs.es, indicant les dades personals, les de contacte i el número del document d’identitat (només dels adults, si els xiquets no tenen) de cada participant.
Presencial: en la seu del CEC (c/Jesús Martí Martín, 24-bis) en l’horari d’atenció al públic, anteriorment citat.

UNA VEGADA CONFIRMADA LA DISPONIBILITAT DE LA PLAÇA,
el pagament de l’activitat pot efectuar-se de dos maneres:

• Ingrés o transferència en el compte bancari que vos facilitaran en el moment de la inscripció.

• Abonant-ho directament en efectiu en la seu del CEC.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!