Excursió infantil a Vilafranca, on el paisatge i la pedra en sec es fusionen

Fart de la ciutat i de l’asfalt? De fer sempre el mateix amb els teus fills i filles? El Centre Excursionista de Castelló (CEC) proposa una nova activitat per a ‘enganxar’ a tota la família a la pràctica del senderisme. L’excursió infantil des de les Fonts del Llosar a la Pobleta de Sant Miquel, a Viafranca, és una oportunitat per a (re)descobrir alguns indrets excepcionals de la comarca d’Els Ports, on la pedra es fusiona amb el paisatge com a testimoni ferm d’un passat no tant llunyà. L’excursió recorre alguns espais naturals protegits, com el paratge natural municipal del bosc de la muntanya Palomita i les seus dos microrreserves de flora. Per a contribuir a la seua conservació, no s’ha d’exir de les sendes delimitades, respectar als animals i plantes i no deixar residus ni senyals del pas del excursionistes.

Fitxa de l’activitat

Data i hora: diumenge 20 d’abril a les 8.30
Lloc d’eixida: jardí de l’Auditori de Castelló
Temps de marxa: 3.35 horas
Edat recomanada: 6-7 anys, no cal que estiguen acostumats a caminar.
Distància: 11.240 m
Recorrido: travessia
Equipament: dinar i aigua. Protecció solar, bastó i botes de marxa

Descripció del recorregut

El viatge amb autobús fins a Vilafranca dura 1.25h. La carretera és relativament còmoda, excepte per les revoltes en la pujada al port d’Ares, per la qual cosa si algú es mareja amb facilitat, convé prendre precaucions abans de eixir. Quan s’arriba a Vilafranca, es visita el Museu de la Pedra en Sec (no cal baixar les motxilles) on ens mostraran alguns dels elements de l’arquitectura de la pedra en sec, les seues construccions i usos tradicionals, tan característics i singulars de la comarca.

Una vegada finalitzada la visita (l’Ajuntament oferirà un xicotet esmorzaret), es continuarà en autobús fins al paratge de les Fonts del Llosar, on agafarem les motxilles i aigua de la font per a començar la caminada. El tram fins al barranc dels Covetes recorre algun dels molts camins ramaders o assagadorsdel terme i es poden vore murs, porteres, casetes, comptadors, etc, autèntiques joies de l’arquitectura rural.

A partir del Mas dels Covetes, s’entra en la zona del bosc comunal Palomita, rodejats ja d’ombrejos boscos de pinassa o pi negral. Seguint el camí, es baixa a l’ombria del barranc d’Horta, molt prop de la carretera a Mosqueruela; només un poc més avant es troba la xicoteta àrea recreativa de Font d’Horta, on està prevista la parada per a dinar i descansar.

En acabant de dinar, la marxa continuar per un corredor que, després d’una bifurcació, es transforma en una pista en pujada. Ací és fàcil trobar fòssils, coneguts com ‘orella de moro’ (Exogyra flabellata) i amb sort, algun fòssil de caragol (Globullata fischeri). Des d’ací es divisa La Iglesuela del Cid, als peus de la imponent i deforestada Muela del Morrón, i a l’esquerra, el Tossal de Coder. Abans el camí es desvia cap a la colada del Mas de Tosca i en el seu pou i descansador es preveu una altra xicoteta parada. El camí de baixada cap a la Pobleta de Sant Miquel és de pedra quelcom solta pel que anirem lentament. A l’arribada a l’aldea està el pou de Sant Miquel i, després de creuar la carretera, arribarem al final del recorregut.

Es farà una volta a la xicoteta població de gran interés històric-artístic, ja que és el nucli fundacional de Vilafranca, fundada l’any 1232. Les seues edificacions més importants són la seua torre-duana fortificada dels Brusca, l’ermita de Sant Miquel i especialment el pont gòtic-medieval del segle XV, recentment restaurat, que travessa el riu dels Truites, frontera natural entre les terres d’Aragó i la Comunitat Valenciana, per on va entrar el rei Jaume I a la conquista del Regne de València.

Ací ens esperarà l’autobús per a tornar a Castelló, on arribarem al voltant de les 19.30 hores.

Informació interessant

La transhumància que va tindre una gran rellevància entre el segles XIII al XIX a les comarques interiors, era el moviment de migració del bestiar en busca de les pastures, en les muntanyes durant l’estiu i en les valls a l’hivern. El bestiar podia caminar de 25 a 30 km diaris per unes vies pecuàries, anomenades assagadors.

Per a facilitar el trànsit dels ramats, el assagadors estan proveits de construccions de pedra en sec, com ara:

Corral i pletes: llocs destinats a passar la nit.
Descansadors: llocs destinats al descans d’animals i pastors.
Abeuradors: pilons, rierols o rabejos de rius a on el ramat bevia.
Casetes i aixoplucs: construccions amb sostre per refugiar-se de la pluja o passar la nit.
Comptadors: és un pas estret pel que els animals només podien passar d’un en un per a poder comptar-los.

Preus i inscripció

El preu de l’activitat per a socis del CEC és de 15 €/persona per a adults i de 7 € per a xiquets, i per a no-socis de 17 €/persona per a adults i de 8 € per a xiquets, incloent-hi l’esmorzaret en l’Ajuntament, així com l’assegurança d’assistència sanitària i l’autobús. La inscripció (a partir del dimecres 10 de maig per a no-socis sempre que hi hagen places disponibles) es pot formalitzar per qualsevol dels modes següents:

Per telèfon: en el número 964 23 44 90, en l’horari d’atenció al públic, els dimecres i divendres de 19.00 a 21.00.

Per e-mail: en l’adreça electrònica info(arrova)cecs.es, indicant les dades personals, les de contacte i el número del document d’identitat (només dels adults, si els xiquets no tenen) de cada participant.

Presencial: en la seu del CEC (C/Jesús Martí Martín, 24-bis del Raval Universtari) en l’horari d’atenció al públic, anteriorment citat.

Una vegada confirmada la disponibilitat de la plaça, el pagament de l’activitat pot efectuar-se de dos maneres: ingrés o transferència en el compte bancari que vos facilitaran en el moment de la inscripció o abonant-ho directament en efectiu en la seu del CEC.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!