Excursió infantil al Pou Negre, un tresor natural (i fresquet) en Fuentes de Ayódar

Diuen que una imatge val més que mil paraules, així és que només heu de veure les fotos que il·lustren aquest article perquè us convencen que aquesta excursió infantil del Centre Excursionista de Castelló al Pou Negre de Fuentes de Ayódar paga la pena. Un lloc molt popular en aquesta xicoteta i interessant localitat enclavada en ple cor de la Serra d’Espadà, però desconegut per a molts. Aigua cristal· lina, envoltat de natura verge i a tir de pedra de l’àrea metropolitana de la Plana, es pot demanar alguna cosa més?

Fitxa de l’activitat

Data i hora: diumenge 24 de juny, a les 9.00
Lloc de exidia: jardí de l’Auditori de Castelló
Temps de marxa: 3.35 h.
Edat recomanada: apta per a tots els públics
Distància: 8.000 metres
Recorregut: circular
Classificació: molt fàcil
Equipament: esmorzar, menjar i aigua suficient. Protecció solar i roba de bany.

Descripció

La temporada estival s’obre amb aquesta proposta per refrescar-vos a un dels abundants pous naturals que el riu Chico deixa al seu pas per Fuentes de Ayódar, com el Pou del Perejil, al costat del paratge de la Font del Cañar; el Pou Negre, al costat de la Font del Zuro o el Pou de la Cantarera, el més popular i pròxim al poble.

Fuentes de Ayódar és a penes una hora des de Castelló per la carretera CV-205, que precisament acaba allà. A l’entrada hi ha dos bars i una zona infantil d’esbarjo amb banquets, gronxadors i ombra, de manera que en arribar es dinarà al poble per després començar a caminar.

Després de dinar, s’ix de la plaça de l’Església de Fuentes de Ayódar i es comença a pujar suaument per la pista que comunica la població amb Cirat i Montán. Caminant entre els cultius típics de l’interior de Castelló es pot observar gran quantitat d’antigues eres i corrals, així com la impressionant bellesa de les seves muntanyes. Un cop passada La Masadica s’arriba al Llentiscle Monumental, al costat de la Font de Santa Rita.

Després, entrant per uns bancals, hi ha una senda que baixa per dins del Barranc de Macasta. Arribats a aquest paratge, els organitzadors avisen que “en aquest poble els cirerers tenen amo, i ulls”, acabat aquest incís i tornant al recorregut, caminant per dins del barranc s’arriba a la Font dels Chorricos i a la bassa del mateix nom, construïda per al reg.

Fuentes de Ayódar és una mostra més del intel·ligent aprofitament de l’aigua i el sòl, no excessivament abundants, a les nostres comarques de l’interior. Des de l’època dels àrabs, primers habitants dels quals es té constància a la zona, els seus habitants -hui la majoria d’ells només durant l’estiu i vacances- continuen aprofitant les feixes i les seves petites hortes, molt ben cuidades, regades acuradament mitjançant reguerots, canals i sèquies que parteixen d’aquest tipus de basses per aprofitar al màxim els recursos que la Naturalesa els brinda.

Es passarà al costat del Molí de Dalt, recentment restaurat, es creuarà sense dificultat el riu Chico (si plou bastant a la primavera, igualment es creua bé, i millor i més fresques haurà les gorgues de destinació). A partir d’aquí, se segueix per pista, caminat entre pins i sureres, fins arribar al Pou Negre, prop del terme de Torralba del Pinar. En Fuentes es diu Pou Negre i a Torralba el Pou Sense Sòl.

El seu nom es deu a la profunditat que té en la part del Xorrador. Està format pel desgast de les aigües del riu Chico sobre la roca arenosa. Les seues aigües són netes i transparents, sent un bell quadre el reflex de les diferents tonalitats de les roques en les seves aigües.

Fins aquí s’hauran caminat uns 5,5 kms. A escassos metres del Pou Negre es troba la Font del Zuro, paratge amb arbrat de fulla caduca on l’Ajuntament va construir un berenador amb taules a l’ombra dels pollancres. Si hi ha sort, ja que a l’estiu aquest paratge és molt visitat, es podrà menjar a les taules. Durant les hores centrals del dia es descansarà en aquesta zona d’ombra, amb l’aigua del riu, prenent el bany al Pou Negre o en altres pocitas d’escassa profunditat. Recordeu que cal portar aigua per beure per tot el dia, la Font del Zuro té molt poc cabal i pot estar seca.

Després d’aquest refrescant descans només quedarà tornar caminant durant 2,5 km per la pista forestal que uneix Torralba amb Fonts de Ayódar. L’autobús estarà esperant al poble, amb els seus 2 bars bé proveïts de refrescos i gelats

Instruccions específiques

Portar roba i calçat per a prendre el bany (serveixen unes xancletes corrents de platja o riu). Dinar, menjar i aigua suficient, ja que encara que passarem per fonts, poden estar seques. Crema de protecció solar i gorra o barret. La caminada es pot fer amb botes o sabatilles de muntanya.

Preus i inscripció

El preu de l’activitat per socis del CEC és de 12 € / persona per a adults i de 5 € per a nens, i per no socis de 14 € / persona per a adults i de 6 € per a nens, incloent l’assegurança d’assistència sanitària i el autobús. La inscripció a l’activitat (ja està oberta) es pot formalitzar per qualsevol de les maneres següents:

Per telèfon: al número 964 23 44 90, en l’horari de
atenció al públic, els dimecres i divendres de 19 a 21 h.

Per e-mail: a l’adreça electrònica info (arrova) cecs.es, indicant les dades personals, els de contacte i el número del document d’identitat (només adults, si els nens no tenen) de cada participant.

Presencial: a la seu del CEC en l’horari d’atenció al públic, abans esmentat.

Un cop confirmada la disponibilitat de plaça, el pagament de l’activitat es pot efectuar de dues maneres: mitjançant ingrés o transferència al compte bancari que us facilitaran en el moment de la inscripció o abonant directament a la seu del CEC.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!