La festa ancestral del foc reviu amb Sant Antoni: de la Santantonà a la Matxà

Amb l’arribada del mes de gener, desenes i desenes de pobles es preparen per honorar Sant Antoni. Una tradició especialment arrelada a l’interior de la província de Castelló que ofereix algunes de les festes més singulars de la Comunitat. Des de la Santantonà de Forcall a Les Rossegades d’Albocàsser sense oblidar, és clar, la Matxà de Vilanova d’Alcolea o la Publicata de Vilafranca. Un any més vos proposem aquesta escapada en família per acostar-se a una cultura del foc ancestral. Això sí, tingueu en compte que és una festa amb presència d’animals que poden espantar als menuts segons la seva edat i on el fum, en alguns casos, pot ser molest si no vas ben abillat. Però val la pena.

Santantonà de Forcall. 18, 19 i 20 de gener 

La Santantonà de Forcall representa la festa medieval del foc. La seua espectacularitat i singularitat l’han fet ser reconeguda com a Festa d’Interès Turístic Autonòmic i la seua declaració com a Bé d’Interès Cultural Immaterial. La Santantonà és una celebració on es barregen teatre popular, focs, figures simbòliques del bestiari infernal tradicional, components carnavalescos, elements pirotècnics o gastronomia. Aquí vos deixem el programa d’actes.

Dissabte, 12
Durant tot el dia. Pastà de les rotlletes. En els forns del poble les dones elaboren rotlletes i coquetes de mitja lliura que es repartiran al llarg dels dies de la festa. Tallà de la llenya. Al mateix temps que les dones elaboren les pastes, els homes van al bosc per tallar la llenya que vestirà la barraca de Sant Antoni. A la nit sopar de germanor al pavelló de festes i, a continuació, actuació musical.

Divendres, 18. Dia de la Santantonà
00.00 Encesa de les tronques, que romandran enceses tot el cap de setmana.
08.00 Despertà i volta pel poble de l’esquellot.
13.00 Ritual de la Plantà del maio. A la tarda, revestiment de la barraca amb ramatge verd.
22.00 Santantonà, culminació i apoteosi de la festa profà-religiosa. La comitiva recorrerà els principals carrers del poble. En arribar a la plaça, encesa i crema de la barraca pels cremallers. Mentre, les botargues (dimonis) donen voltes a la foguera, disparant coets borratxos, els sants lligats i obligats pels dimonis són introduïts dins la barraca en flames per ser cremats.
23.30 Processó dels matxos. Benedicció dels animals a la casa Abadia.
24.30 Actuació de l’orquestra Platí al pavelló de festes.

Dissabte, 19. Dia de Sant Antoni
08.00 Despertà
11.00 Missa solemne en honor a Sant Antoni. A continuació, processó.
12.30 Cercavila, amb grupes pels carrers del poble.
17.00 Llaurà i sembra per la plaça Major. Simulació que recorda una cerimònia màgica ancestral per aconseguir bones collites, avui dels solcs surten llepolies pels menuts. Durant aquest acte desfilaran totes les disfresses de Carnestoltes, que a Forcall es celebra coincidint amb la festa de Sant Antoni.
18.30 Presentació del llibre La Santantonà i el foc a Forcall, d’Henri Bouché. Lloc: sala d’actes de l’Ajuntament de Forcall.
22.30 Tradicional Ball rodat a la Plaça Major.
24.00 Actuació de l’orquestra Gamma al pavelló municipal, amb entrada gratuïta.

Diumenge, 20. Dia dels botets
13.00 Costelles rostides a la plaça Major. Els majorals proporcionaran a tots els assistents pa, vi i allioli.
16.00 Els botets, jocs tradicionals a la plaça Major: carreres, trencar l’olla i els botets, joc que consisteix a saltar bots de vi mig plens.

Festa de la Publicata de Vilafranca. 13, 18, 19 i 20 de gener 

Música, colorides desfilades, gastronomia, recollida i Alt de la malea, representacions teatrals i fins i tot la típica Almoneda, una subhasta d’animals de corral. I, per descomptat, foc. Vilafranca honora Sant Antoni Abat amb les seues festes de la Publicata, una oportunitat per conéixer de prop un municipi que pot presumir d’un gran patrimoni natural i etnològic, com són les seues famoses construccions de pedra en sec, que podeu assaborir amb més detall al museu dedicat a aquest tipus d’estructures tradicionals.

Diumenge, 13. Dia de les barres
10.00 Eixida a la partida de Palomita per recollir les barres amb què es formarà l’estructura de la barraca. Lloc de sortida: edifici de la Mancomunitat dels Ports (carrer de la Bassa).
15.00 Dinar típic d’arròs amb coliflor al Parador de Festes.

Divendres, 18. Dia de la Plantà.
19.00 Plantà de la barraca a la plaça Don Bosco.

Dissabte, 19. Dia de la malea
10.00 Exida cap al Bovalar per recollir la malea (cada participant es portarà el seu menjar). Lloc d’eixida: edifici de la Mancomunitat dels Ports (carrer de la Bassa).
15.30 Entrada de la malea i representació de l’Alt a la malea. Lloc: avinguda del Llosar i plaça Don Blasco.
17.00 Ronda popular. Lloc: principals carrers de Vilafranca.
20.00 Cremà de la barraca de Sant Antoni Abat 2013. Lloc: plaça Don Blasco.
22.30 Representació de l’acte sacramental de la vida de Sant Antoni i del sainet El Rei de les criades. Lloc: Casa de Cultura.

Diumenge, 20. Dia de la festa
10.00 Missa en honor a Sant Antoni. L’apartat musical anirà a càrrec de la Rondalla de Vilafranca. Lloc: Església Parroquial de Santa Maria Magdalena.
12.00 Processó amb la benedicció dels animals davant de la imatge de sant del carrer Major. A continuació, tradicional ronda de Sant Antoni Abat.
17.00 Típica almoneda (subhasta). Lloc: Parador de Festes.

Vilanova d’Alcolea. Matxà de Sant Antoni

La celebració de Sant Antoni també és una de les més espectaculars de la província. Des de la vestimenta dels cavalls al tropell passant per la matxà. Després del sopar i ja vestits els cavalls, tota la gent es reuneix al Plantet (davant de l’església) per recollir el guió del Sant i començar la matxà, habitualment sobre les 22.00. Aquest any serà el dissabte 19. En els principals carrers del municipi comencen a encendre les argilagues, que generen una imatge única. I, a continuació comença el tropell, una cursa en la qual poden participar tothom. Només es necessita muntar a un cavall sense cadira. Aquest any el carrer Santa Llúcia és l’encarregada d’organitzar la festa de Sant Antoni. Més informació.

Les Rosssegades d’Albocàsser 

Si hi ha un acte que defineix les festes de Sant Antoni a Albocàsser aquest és, sens dubte, les Rossegades, que aquest any se celebra el dissabte 19 de gener. Una tradició que consisteix en l’arrossegament d’un arbre sense fulla (ròssec), una carrasca i un carro carregat de malea per part dels majorals. El moment més espectacular i intens es viu quan el tir de cavalls arriba al carrer Major. Allà, al crit d’un dels traginers s’inicia l’ascensió del carrer Major a tota velocitat. És un acte molt vistós i normalment no hi ha una excessiva aglomeració de gent. A més, entre arrossegament i arrossegament sempre es pot degustar alguna coqueta del forn que està al mateix carrer. A la vesprada, es crema la foguera i per la nit es llegeix la Publicata: versos satírics sobre la vida local.

Diumenge, 13
11.45
Pregó de Sant Antoni

Dissabte, 19
11.00
Pujà del ròssec
12.00 Pujà de la carrasca
13.00 Pujà del carro de la malea
20.00 Foguera de Sant Antoni
22.30 Publicata. I, a continuació, repartiment de coqueta.
0.30 Ball al barranc.

Diumenge, 20
12.00
Missa en honor a Sant Antoni
15.30 Carreras populars

Benicàssim. Festes de Sant Antoni i Santa Àgueda 

I de l’interior viatgem fins al litoral. Benicàssim celebra del 12 al 20 de gener les festes en honor a Sant Antoni. I si d’alguna cosa són sinónim, són del dia de les Paelles. Però com nou dies de festa donen per a molt, a continuació us destaquem les activitats infantils. El programa complet podeu consultar-ho ací.

Dissabte, 12
11.00 Desfilada infantil de disfresses. Sortida des de la plaça de les Corts Valencianes fins al Recinte Firal.
11.30 Activitats infantils al costat del Recinte Firal (en cas de mal temps, es traslladaran al pavelló)

Diumenge, 13
10.00 Exposició estàtica del Club d’Aeromodelisme al pavelló
12.00 Concert de la Unió Música Santa Cecília. Al Teatre Municipal.
13.00 Quedada de bicicletes custom, clàssiques i fixxed a la plaça de l’Estació.

Dimarts, 15
17.00
Xocolatada infantil a la plaça Oliveres.

Dimecres, 16
10.00
Parc infantil al costat del Recinte Firal (en cas de mal temps es traslladarà al Pavelló)

Dijous, 17 Dia del patró
17.00 Processó
17.00 Repartiment de xocolata solidari a la plaça Constitució.

Divendres, 18
11.00 Parc infantil a la plaça dels Dolors fins les 14.00
13.00 Dia de les paelles

Dissabte, 19
11.00
Entrada de bous infantil al recinte taurí i parc infantil al costat del Recinte Firal

Diumenge, 20
11.00 Dia del Nen. Activitats infantils i castells al pavelló. A continuació, paella i begudes a preus populars
18.00 Exhibició artística del gimnàs Beni-Sport al Teatre Municipal.
20.30 Correfoc pels principals carrers del nucli urbà i castell final de festes.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

One thought on “La festa ancestral del foc reviu amb Sant Antoni: de la Santantonà a la Matxà

 1. La festa de l’Onso. Una de les festivitats més antigues i desconegudes del País Valencià

  Després d’anys d’investigació, el 12 d’abril a les 17.00 h tindrà lloc, en l’Ajuntament de la Mata, la presentació del llibre L’Onso i el carnestoltes de la Mata (els Ports), obra de l’investigador local Kassim Carceller.

  Hi ha gran expectació al poble per conèixer el resultat d’aquest treball de camp en què han participat una cinquantena de persones, vint-i-sis de les quals oferint el seu testimoni, el qual queda retractat al llibre.

  El lector descobrirà aquest carnestoltes farcit d’enigmàtiques tradicions (l’Onso, les gitanades o el bureo de carnestoltes, entre d’altres), totes elles amb un marcat sabor medieval.

  L’Onso (que vol dir ‘ós’ en l’antiga ‘fabla’ aragonesa) és el personatge principal d’aquest carnestoltes, l’únic del País Valencià que té l’ós com a protagonista de la festa. Aquesta és una celebració ancestral que encara es conserva en alguns pobles dels Pirineus i que la Mata va recuperar el 2007, després de més de cinquanta anys de fosc silenci.

  Després de la presentació del llibre, sobre les 20.30 h, una persona disfressada d’ós recorrerà places i carrers mirant de provocar a la gent. L’Onso va lligat amb unes cordes que subjecten unes diableres. Aquestes difícilment el poden retindre com a conseqüència de la seua força descomunal. La cercavila es completa amb mitja dotzena de caçadors, un grup de torxers, un pastor i una colla de dolçainers i tabalers. Tots aquests personatges recorren el poble durant tres hores organitzant un gran sarau. La gent de la Mata treu taules al carrer amb productes de la matança del porc, coques fetes a casa i begudes de la terra com el vi de nous o el patxaran, i els ofereixen com a recompensa per haver caçat l’ós. En temps antics, la seua captura representava la fi de l’hivern, l’arribada del bon temps i l’època de l’abundància: la primavera, període per excel·lència de prosperitat agrícola i de fecundació.

  El llibre es podrà adquirir en paper a partir del 12 d’abril per 15 €, bé al bar de la Mata o bé encomanant-lo a través de l’adreça onsodelamata@gmail.com. També es pot sol·licitar en format digital (3 €) escrivint a l’adreça mencionada.

  En aquest enllaç podreu descarregar imatges relacionades amb la notícia:
  https://www.dropbox.com/sh/0qycd4uf911w674/zd6O0o5rGN

  També podeu trobar més informació a:

  Pàgina al facebook: https://www.facebook.com/pages/LOnso-i-el-carnestoltes-de-la-Mata-els-Ports/724090897622754

  Esdeveniment: https://www.facebook.com/events/448517451947629/

  Perfil: https://www.facebook.com/lonsodelamata.elsports

  Atentament,

  L’autor

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!