Excursió infantil a peu i en barca pel parc natural de l’Albufera

Una excursió a tir de pedra. A peu i amb barca. Una eixida que permet descobrir un dels espais naturals protegits més singulars del nostre entorn: l’Albufera. L’excursió infantil que proposa el Centre Excursionista de Castelló (CEC) per aquest proper diumenge, 5 de maig, permetrà obtenir una visió global sobre el valor natural d’aquest parc natural. A més amb l’al · licient de muntar amb barca per recórrer les seves aigües. Una escapada saludable i en família per descobrir La Devesa, el llac i l’arrossar.

FITXA DE L’ACTIVITAT

Dia: diumenge 5 de maig
Hora: 8.30
Lloc d’exida: jardí de l’Auditori (carrer Pintor Carbó)
Temps de marxa: 3h 15′ (a peu) i 1h 05′ (en barca)
Distància: 8.800 metros
Recorregut: travessia
Equipament: esmorzar, menjar i aigua. Protecció solar, barret i ropa d’abric per anar en barca.

DESCRIPCIÓ

L’excursió que us proposem pretén donar a conéixer d’un dels entorns naturals protegits més peculiars del nostre voltant, des de la perspectiva excursionista aprofitant les possibilitats lúdiques que l’observació de les aus en el seu medi natural ens oferix i la diversa fisonomia dels seus ambients, canviant al llarg de l’any, determinat per l’activitat humana i els aprofitaments tradicionals: principalment l’agricultura i la pesca.

L’origen geològic de l’albufera és un golf marí que quede separat del mar gràcies a una franja o barrera arenosa que van formar les aportacions sedimentàries dels rius Túria i Xúquer. Els principals ambients que ocupen el Parc Natural són la restinga, la llacuna i l’arrossar

Viatjarem fins al Centre d’Informació Racó de l’Olla, situat en la carretera del Palmar. A causa de les dràstiques retallades de personal tècnic que han patit els parcs naturals valencians, haurem de visitar-ho pel nostre compte, sense que existisca la possibilitat que un tècnic ens guie en la visita. La duració de la visita és prou curta, ja que només està habilitat un mirador mimetitzat amb capacitat per a 20 persones per torn, mentres la resta d’instal•lacions del Centre romanen clausurades. És convenient portar prismàtics per a observar les aus descansant en el seu hàbitat.

Des d’aquest punt, l’autobús ens traslladarà fins al Pla de la Sanxa, en la Devesa, a uns cinc minuts del Racó, on començarem la primera part del nostre recorregut a peu endinsant-nos en la màquia del sistema dunar intern seguint el recorregut botànic, rodejant l’estany del Pujol i la gola de El Pujol. De les tres goles o canals que comuniquen l’Albufera amb el mar, aquesta és l’única que es connecta directament amb el mar. Veurem les comportes de la gola que regulen el nivell de les aigües del llac segons les necessitats de cultiu de l’arròs i impedixen l’entrada d’aigua salada quan hi ha temporal en el mar

Al final del recorregut arribarem al Mirador de Pujol, on ens esperaran dues barques, si el temps no ho impedix, per a navegar pel llac, primer cap al sud per la Mata del Fang i el Petillét per a dirigir-nos després cap al nord per la Carrera del Saler fins al port del Saler, on desembarcarem. Al llarg del recorregut els barquers ens explicarà alguns interessants detalls sobre la formació de l’Albufera i dels seus usos, mentres observem de prop algunes espècies d’anátides. Cal portar alguna peça de roba d’abric per que al llac sol bufar de vegades un ventijol prou fresquet.

Des del xicotet port creuarem la població, arreplegarem les motxilles de l’autobús que ens esperarà i anirem a peu a dinar a una àrea d’esbarjo, molt propera a la platja, anomenada el Muntanyar de la Mona. El seu nom està relacionat amb la tradicional mona de Pasqua, i prové del vocable àrab munna que significa obsequi.

En acabant de dinar i de descansar, anirem passejant per la platja fins a l’autobús en la zona del poliesportiu del Saler per a tornar a Castelló.

És aconsellable assabentar-se de les condicions climatològiques previstes per al dia de l’activitat, preguntant un o dos dies abans en la seu del Centre o consultant-ho directament en les següents pàgines web el Tiempo.com, l’Agència Estatal de Meteorologia i el Tiempo.es.

INFORMACIÓ ADDICIONAL

El Parc Natural de l’Albufera es compon de les àrees següents:

La Devesa: és el sector central de la restinga o barrera arenosa que separa l’Albufera del mar de 9 km de llarg i un km d’amplària. Es un dels arenals costers mediterranis de més valor ecològic on conviuen quatre ambients: la platja, ell front dunar exterior o dunes mòbils, les mallades, depresiones interdunars que conforman reductes palustres i el sistema dunar interior o dunes fixes on se troven els conjunts forestals de la màquia mediterrània o pinars i la ribera de l’Albufera

El llac de l’Albufera: el seu nom prové del terme àrab al-buháira que significa “el mar xicotet”. Es pot distingir la zona d’aigua obertes, coneguda també con el Lluent de l’Albufera, i les mates, masses de vegetació palustre que de vegades formen illes.

L’arrossar: són una extensa marjal situada en el sector oest i sud que representa una de les zones productores d’arròs més importants junt amb l’entorn de Doñana, en el delta del Guadalquivir a Andalusia i el delta de l’Ebre, amb un 30% de la producció nacional.

Cal assenyalar la riquesa de matisos paisatgísticos que mostra l’arrossar al llarg del seu cicle des del període d’inundació hivernal que multiplica per cinc la superfície d’aigua lliure del llac, als distints canvis que es van succeint durant el desenrotllament, des de la sembra a l’abril i maig, fins a la sega al setembre.

PREUS I INSCRIPCIÓ

El preu de l’activitat per a socis del CEC és de 15 € per a adults i de 8 € per a xiquets i xiquetes, per a la resta,17 € per a adults i de 9 € per als menuts, incloent l’assegurança d’assistència sanitària en cas d’ accident esportiu i l’autobús.

La inscripció a l’activitat es pot formalitzar per qualsevol de les maneres següents, indicant les dades personals, les de contacte i el número del document d’identitat:

Per telèfon: al número 964 23 44 90, en l’horari d’atenció al públic, els dimecres i divendres de 19.00 a 21.00.
Per e-mail: al’adreça electrònica info@cecs.es
Presencial: a la seu del CEC en l’horari d’atenció al públic, anteriorment citat.

Un cop confirmada la disponibilitat de plaça, el pagament de l’activitat es pot efectuar de dues maneres: per mitjà d’un ingrés o transferència en el compte bancari que li facilitaran en el moment de la inscripció o abonant directament a la seu del CEC.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!