La volta al món mitjançant els jocs tradicionals

El boli, el sambori, el pal ensabonat, el tres en ratlla, el passe misí, el llançament al set i mig, les boletes… Jocs de ahir, no tant d’avui, que reflecteixen la cultura de pobles dels cinc continents. L’exposició Jocs Tradicionals al Món, que romandrà oberta fins el 15 d’abril al Museu Etnològic de Castelló, fa un recorregut per aquests jocs que formen part de la cultura immaterial que hem heretat de generacions anteriors. Una vintena de panells de vinil, gairebé 40 llibres i una col·lecció de més de 20 fotografies antigues -moltes d’elles signades per Ángel Gómez i Navarro- il·lustren la mostra, en què també podem trobar una xarranca pintada a terra i vitrines amb trompes, cordes, cercles, tres en ratlla, pala de boli, parxís, etc.

El recorregut guiarà a molts visitants a la seva infància i als més menuts els descobrirà jocs que ni imaginen. I els que s’aturen a llegir els panells trobaran algunes curiositats, com el tradicional passe misí al qual denominen Martín Pescador a Argentina, Dong Dong dongaemon a Corea o London Bridge o Orange and Lemons a Anglaterra. O com el Go-Weiqi, un joc de taula que va néixer a la Xina fa 2.500 anys o l’origen dels escacs, que prové d’un antic joc indi anomenat Chaturanga.

Els panells estan dedicats a diferents jocs culturals: d’habilitats amb implements (el cercle); de força (carreres de sacs, estirar la corda); d’habilitats manuals (boletes); d’amagar-se; de salt o de perseguir i agafar (el mocador, el passe misí).

El fet que el gruix de l’exposició siguen aquests panells, en els que a més de les explicacions es poden observar recreacions de segells amb temàtiques de jocs, pot resultar pesat per a una visita amb xiquets i xiquetes, especialment si són menuts. No obstant això, es poden seleccionar alguns dels panells i veure el racó de la sala amb vitrines on s’han recopilat alguns jocs tradicionals. No us perdeu un de molt curiós anomenat La correguda del Ruquet, una versió del joc de l’oca però amb ruc.

A més, una bona manera d’arrodonir l’exposició és visitar el Parc dels Jocs Tradicionals de Castelló (situat a la ronda Oest, davant del col · legi britànic) per posar en pràctica alguns dels jocs recollits en la mostra.

Jocs Tradicionals al Món es basa en dos treballs coordinats per Joan Ortí Ferreres, professor de la Universitat Jaume I, amb la col·laboració de l’Observatori Permanent de la Immigració de l’UJI i de l’Associació Cultural La Tella de Sant Mateu i compta amb el suport de la Federació de Colles de Castelló.

DADES D’INTERÈS

TÍTOL: Jocs Tradicionals al Món
HORARIS: de dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 i de 17.00 a 20.00. Diumenges i festius de 10.00 a 13.00
VISITES DIDÀCTIQUES: telefonant al 656 342 752
ENTRADA: gratuïta
OBERTURA: fins el 15 d’abril

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!