MuVIM: art en ple cor de València també per als més menuts

En només 12 anys, el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) de València ha aconseguit fer-se un lloc a l’escena artística de la ciutat i s’ha presentat com una clara alternativa a espais de dilatada trajectòria com l’IVAM o la Fundació Bancaixa. La seva ubicació a pocs metres de la Biblioteca de València ia només 15 minuts caminat de l’Estació del Nord, l’ha ajudat. La seua especialització en disciplines com la il·lustració i disseny gràfic i audiovisual, encara més.

Per als que no coneguen la seua història, l’expliquem: el MuVIM va nàixer l’any 2001 amb la ferma intenció de difondre el treball d’il·lustradors i dissenyadors nacionals i internacionals i, al llarg d’aquesta dècada i sense abandonar el seu objectiu inicial, ha anat ampliant una oferta centrada en el món de la impremta a altres àmbits de l’expressió artística com la fotografia, la televisió o internet. Ho ha fet amb la seua exposició permanent, L’Aventura del pensament, i amb altres que vindran com Type Directors Club, Àsia i Àfrica, calidoscopi de pobles, l’Havana del Flaco o Reflexions del cel, meditacions de la terra.

Però també amb una programació on no falten els workshops per adults i amb tallers i espectacles per a xiquets i xiquetes. Sí, heu llegit bé: per a menuts. Perquè aquest museu, no només pensa en el públic adult, sinó també en aquells que un dia es convertiran en consumidors potencials d’art, els més petits. I aquesta voluntat de fomentar la cultura entre els benjamins de la casa s’ha traduït en dissabtes a la vesprada i diumenges al matí plens de propostes infantils i, el més important, gratuïtes. Mentre els nanos aprenen, s’entretenen i juguen, els pares poden fer diverses coses: visitar algunes de les mostres que acull aquest espai, fer una ullada als llibres de disseny gràfic, joies de la Llibreria Dadà o prendre un cafè, un refresc i fins a menjar a la cafeteria Vintage.

Voleu conèixer les activitats infantils que tindran lloc al MuVIM durant el 2013? Ací teniu un llistat amb 15 propostes de febrer a desembre.

Els diners parla (2 i 3 de febrer): A principis del segle XVIII van deixar d’encunyar les monedes valencianes, i es va posar fi a una activitat que datava de molts segles. Els canvis religiosos i polítics viscuts en un territori es reflecteixen en la moneda, i el cas valencià no va ser cap excepció: si els diners sempre té moltes coses per explicar, els participants al taller podran conèixer-les i, també, recrearan una moneda valenciana.

Storyboard (9 i 10 de febrer): Un storyboard és un conjunt d’il·lustracions en seqüència que han de servir de guia per entendre una història o l’estructura d’una animació, d’una pel·lícula o d’un espot publicitari amb anterioritat a procedir a la filmació . En aquesta activitat els assistents podran desenvolupar la imaginació i comptaran històries amb elements lúdics.

Arqueòlegs. Detectius del passat (16 i 17 de febrer): El treball dels arqueòlegs és apassionant. La recuperació d’objectes prehistòrics i històrics des de les profunditats de la terra, o del mar, té la capacitat de fascinar a tot tipus de públic. En aquest taller els xiquets entraran en contacte amb els conceptes i els mètodes de l’arqueologia, i això amb l’objectiu de despertar la vocació per convertir-se en detectius de l’Egipte faraònic, de la Grècia clàssica o dels nostres ibers.

Els peixos de les nostres aigües (23 i 24 de febrer): El peix és una part fonamental de la dieta mediterrània, però tot i així no sempre és fàcil distingir les diferents classes de peixos que consumim. A més no hem d’oblidar la importància de conéixer, i conservar, les espècies salvatges i endèmiques que viuen en els rius i al mar de la Comunitat Valenciana.

La llum del pensament (9 i 10 de març): Sense les idees, sense els fruits del pensament de moltes persones, la nostra espècie no hauria avançat tecnològicament, ni s’aconseguirien comoditats, ni es desenvoluparia la medicina, ni s’afirmaria ni s’ampliaria el catàleg dels drets humans. Les idees han mogut el món abans, durant i després de la Il·lustració del segle XVIII, i els xiquets poden conéixer, comprendre… i donar-les.

Astronomia. Planetari i observacions telescòpiques (23 i 24 de març): L’activitat científica de la Il·lustració històrica, durant el segle XVIII, va deixar aportacions molt decisives per al futur, incloent artefactes que segueixen despertant l’interès dels que els coneixen. En aquest context, Jorge Juan i Gabriel Ciscar -nascuts en terres valencianes- van donar renom internacional a la ciència espanyola.

Fes el teu cartell de cinema (13,14, 20, 21, 27 i 28 d’abril): El cartell de cinema ha de sintetitzar el missatge d’una pel·lícula i propiciar que els públics assisteixin a la projecció. Moltes vegades, a més, els cartells cinematogràfics han estat veritables obres d’art. En aquest taller els nens crearan cartells de cinema, de vegades reinterpretant o reconstruint antics, però valent sempre de la capacitat d’observació, la sensibilitat artística i la motivació lúdica.

La meua obra d’art (4, 5, 11 i 12 de maig): Amb aquesta activitat es pretén desenvolupar la capacitat de comprensió de l’art contemporani per part dels xiquets. El taller, a més, té com a objectiu que cada assistent faça un treball artístic: amb ajuda del bagatge aconseguit en la sessió i utilitzant la imaginació.

El meu jardí particular (2, 3 i 4 de juliol): Una planta, per xicoteta que siga, és un bon exemple de la capacitat de la Terra per sostenir vida. I és, també, una bona mostra de que tots els habitants del planeta necessiten cures, i condicions específiques, per la seva supervivència i desenvolupament. En aquest taller s’aprèn a assumir responsabilitats: una planta és un preciós pretext.

Titelles de paper (9,10 i 11 de juliol): Papers, tisores, colors, i dibuixos, i cobraran vida unes titelles que els participants al taller podran dur-se a casa. L’art del titella, de tanta tradició a moltes cultures de la Terra, troba ací una versió en les possibilitats d’uns xiquets a les vacances d’estiu.

Biodiversitat. Climes i ecosistemes. (19, 20, 26 i 27 d’octubre): Els climes de la Terra expliquen els diversos ecosistemes que s’han succeït en el nostre planeta al llarg del temps, i per això hi ha una íntima relació entre el clima i la diversitat d’espècies animals i vegetals. La contaminació en general, i l’alliberament massiu de gasos contaminants a l’atmosfera en particular, posa en perill la continuïtat de l’equilibri existent en el medi natural.

Astronomia. Planetari i observacions telescòpiques (9 i 10 de novembre): L’activitat científica de la Il·lustració històrica, durant el segle XVIII, va deixar aportacions molt decisives per al futur, incloent artefactes que segueixen despertant l’interès dels que els coneixen. En aquest context, Jorge Juan i Gabriel Ciscar -nascuts en terres valencianes- van donar renom internacional a la ciència espanyola.

Onejant banderes (16 i 17 de novembre): Les persones acostumen a viure en societat, i les banderes acompanyen l’existència humana perquè representen, perquè simbolitzen, els municipis, les regions, les nacions, els clubs de futbol, ​​les entitats cíviques, etc . Fetes de tela, i elaborades amb dissenys que poden datar de segles o ser molt recents, les banderes donen molta informació sobre les col·lectivitats que les onegen.

Arqueòlegs. Detectius del passat (23 i 24 de novembre): El treball dels arqueòlegs és apassionant. La recuperació d’objectes prehistòrics i històrics des de les profunditats de la terra, o del mar, té la capacitat de fascinar a tot tipus de públic. En aquest taller els nens entraran en contacte amb els conceptes i els mètodes de l’arqueologia, i això amb l’objectiu de despertar la vocació per convertir-se en detectius de l’Egipte faraònic, de la Grècia clàssica o dels nostres ibers.

Elabora els teus propis adorns nadalencs (14 i 15 de desembre): La decoració de l’arbre de Nadal com a eix d’un taller molt entretingut: una activitat on l’orientació del monitor dóna pas a la capacitat creativa dels participants.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!