Una escapada a l’interior de Castelló al caliu del foc de Sant Antoni

Gener és sinònim de foc. El que posa la festa de Sant Antoni, una de les celebracions més populars en tota la província. Una tradició especialment arrelada a l’interior de Castelló que ofereix algunes de les festes més singulars de la Comunitat Valenciana. Des de la Santantonà de Forcall a Les Rossegades d’Albocàsser sense oblidar, és clar, el Sant Antoni de Vilanova d’ Alcolea o de Vilafranca. De Nord a Sud, de l’interior a la costa, la província honra Sant Antoni. Això sí, tingueu en compte que és una festa amb presència d’animals que poden espantar els xiquets segons la seua edat i on el fum, en alguns casos, pot ser molest si no vas ben abillat. Però pagal la pena.

Santantonà de Forcall. 18, 19 i 20 de gener

La Santantonà de Forcall representa la festa medieval del foc. La seua espectacularitat i singularitat li han fet ser reconeguda com a Festa d’Interès Turístic Autonòmic i la seua declaració com a Bé d’Interès Cultural Immaterial. La Santantonà és una celebració on es barregen teatre popular, focs, figures simbòliques del bestiari infernal tradicional, components carnavalescos, elements pirotècnics o gastronomia. Ací podeu consultar més informació.

Divendres, 17. Dia de la Santantonà
00.00 Encesa de les tronques, que romandran enceses tot el cap de setmana.
08.00 Despertà i tornada pel poble de l’ Esquellot.
13.00 Ritual de la Plantà del maio. A la vesprada, revestiment de la barraca amb ramatge verd. A la plaça Major.
21.30 Santantonà, culminació i apoteosi de la festa profà-religiosa. La comitiva recorrerà els principals carrers del poble. En arribar a la plaça , encesa i crema de la barraca pels cremallers. Mentrestant, les botargues (dimonis) donen voltes a la foguera, disparant coets borratxos, els sants lligats i obligats pels dimonis són introduïts dins la barraca en flames per a ser cremats.
23.00 Cremà de la barraca.
23.30 Processó dels matxos. Benedicció dels animals a la casa Abadia.
01.30 Actuació de l’orquestra Platino al pavelló de festes.

Dissabte, 18. Dia de Sant Antoni
08.00 Despertà.
11.00 Missa solemne en honor a Sant Antoni. A continuació, processó.
12.30 Cercavila, amb grupes pels carrers del poble.
17.00 Llaurà i sembra per la plaça Major. Simulació que recorda una cerimònia màgica ancestral per aconseguir bones collites, hui dels solcs eixen llepolies pels menuts. Durant aquest acte desfilaran totes les disfresses de Carnestoltes, que a Forcall es celebre coincidint amb la festa de Sant Antoni.
19.00 Representació de la vida del sant a la plaça Major.
22.30 Tradicional Ball rodat a la plaça Major.
24.00 Actuació de l’orquestra Òxid al pavelló municipal, amb entrada gratuïta .

Diumenge, 19. Dia dels botets
13.00 Xulles rostides a la plaça Major. Els majorals proporcionaran a tots els assistents pa, vi, gaseosa, olives i allioli.
16.00 Els botets, jocs tradicionals a la plaça Major: carreres, trencar l’olla i els botets, joc que consisteix a saltar bots de vi mig plens.

Festa de la Publicata de Vilafranca. 18 , 19 i 20 de gener

Música, colorides desfilades, gastronomia, recollida i alt de la malea, representacions teatrals… I, per descomptat , foc. Vilafranca honora Sant Antoni Abat amb les seues festes de la Publicata, una oportunitat per conèixer de prop un municipi que pot presumir d’un gran patrimoni natural i etnològic, com les seues famoses construccions de pedra en sec, que podeu conèixer amb més detall al museu dedicat a aquest tipus d’estructures tradicionals.

Divendres, 17. Dia de la Plantà.
19.00 Plantà de la barraca a la plaça Don Bosco.

Dissabte, 18. Dia de la malea
10.00 Eixida cap al Bovalar per recollir la malea (cada participant es portarà el seu menjar). Lloc d’eixida: jardins de l’avinguda Llosar.
15.30 Entrada de la malea i representació de l’Alt a la malea. Lloc: avinguda del Llosar i plaça Don Blasco.
16.30 Ronda popular. Lloc: principals carrers de Vilafranca. Eixida des de l’edifici La Llotja.
18.00 Representació de l’acte sacramental de la vida de Sant Antoni i del sainet El drama de la Bolseria. Lloc: Casa de Cultura.
20.00 Cremà de la barraca de Sant Antoni Abat 2013. Lloc: plaça Don Blasco.

Diumenge, 19. Dia de Sant Antoni
10.00 Missa en honor a Sant Antoni. L’apartat musical anirà a càrrec de la Rondalla de Vilafranca. Lloc: Església Parroquial de Santa Maria Magdalena. A continuació, processó amb la benedicció dels animals davant de la imatge de sant del carrer Major.
12.00 Ronda de Sant Antoni amb Sant Antoni, Luzbel i l’àngel, Morondo i la Diablera. Rondalla de Vilafranca amb els cantadors José Manuel Ibáñez i Soraya Santalucía. Públic en general i cavalleries

Vilanova d’Alcolea: la Matxà de Sant Antoni

La celebració de Sant Antoni també és una de les més espectaculars de la província. Des de la vestimenta dels cavalls al tropell passant per la matxà. Després del sopar i ja vestits els cavalls, tota la gent es reuneix al Plantet (davant de l’església) per recollir el guió del Sant i començar la matxà, habitualment cap a les 22.00. En els principals carrers del municipi comencen a encendre les argelagues, que generen una imatge única. A continuació comença el tropell, una cursa en la qual pot participar tothom. Només es necessita muntar a un cavall sense cadira. Aquest any el carrer Joc la Tella és l’encarregat d’organitzar la festa de Sant Antoni. Més informació

Dissabte, 18
16.30 Bureo al carrer dels majorals
19.00 Foguera dels majorals
22.00 Matxà. A continuació Tropell i Coca
24.00 Ball amb l’orquestra Super Magic i discomòbil The End (entrada gratuïta) .

Diumenge, 19
10.00 Diana ia continuació processó de Sant Antoni pel carrer dels Majorals
12.00 Missa Major en honor a Sant Antoni
13.00 Curses de cavalls

Les Rossegades d’Albocàsser


Si hi ha un acte que defineix les festes de Sant Antoni a Albocàsser aquest és, sens dubte, Les Rossegades, que enguany se celebra el dissabte 18 de gener. Una tradició que consisteix en l’arrossegament d’un arbre sense full (ròssec), una carrasca i un carro carregat de malea per part dels majorals. El moment més espectacular i intens es viu quan el tir de cavalls arriba al carrer Major. Allà, al crit d’un dels traginers s’inicia l’ascensió del carrer Major a tota velocitat. És un acte molt vistós i normalment no hi ha una excessiva aglomeració de gent. A més, entre arrossegament i arrossegament sempre es pot degustar alguna coqueta del forn que està al mateix carrer. A la vesprada, es crema la foguera i a la nit es llegeix la Publicata: versos satírics sobre la vida local.

Dissabte, 18
11.00 Pujà del ròssec
12.00 Pujà de la carrasca
13.00 Pujà del carro de la malea
20.00 Foguera de Sant Antoni
22.30 Publicata. I, a continuació, repartiment de coqueta
0.30 Ball al barranc.

Diumenge, 19
12.00 Missa en honor a Sant Antoni
15.30 Carreres populars

Benicàssim: festes de Sant Antoni i Santa Àgueda

I de l’interior viatgem fins al litoral. Benicàssim celebra del 16 al 26 de gener els festes en honor a Sant Antoni i Santa Àgueda. I si d’alguna cosa són sinònim, són de Dia de les Paelles. Però com els dies de festa donen per a molt, a continuació us destaquem les activitats infantils. El programa complet podeu consultar-ho ací.

Dijous, 16
21.30 Concentració de participants a la Coqueta i el Tropell. Carrer Sant Tomàs
22.00 Solemne acte de benedicció i repartiment de la Coqueta

Divendres, 17 Dia del patró
17.00 Processó
17.30 Repartiment de xocolata solidari a la plaça Constitució.

Dissabte, 18
10.30 Marató infantil. Carrer Mossen Elies .
12.00 Inauguració del mercat medieval. Plaça de l’Estació .

Diumenge, 19
11.00 Espectacle taurí a càrrec del grup Tauromagia
11.00 Mercat medieval  amb activitats infantils. Plaça de l’Estació.
18.30 Teatre per a tots els públics: La crida del mar.

Dijous, 23
10.30 Desfilada infantil de disfresses. Eixida des de plaça de les Corts.
11.00 Tancament infantil.
12.00 Activitats infantils. Plaça de les Corts.
16.00 Activitats infantils. Plaça de les Corts.
17.00 Entrepà gegant.

Divendres, 24. Dia de les paelles.
11.00 Parc infantil. Plaça dels Dolors fins a les 14.00

Dissabte, 25
11.00 Activitats infantils en el recinte de la fira
12.00 Concert de Trobadorets , organitzat per El Corb
16.00 Parc infantil al recinte de la fira

Diumenge, 26
11.00 Parc infantil al recinte de la fira
16.00 Parc infantil al recinte de la fira

Més celebracions de Sant Antoni

Vila- real. La congregació dels Lluïsos organitza aquest divendres, 17 de gener, la Matxà de Sant Antoni que arriba a la seua 41 edició. El punt de trobada s’ha fixat en el plaça Mossen Ballester a partir de les 19.30, des d’on partirà la desfilada d’animals pels principals carrers del centre històric per tornar a la mateixa plaça. Allà es repartiran 4.500 rotllets.

El Grau de Castelló. Botafocs Ball de Dimonis organitza una desena d’actes, tots concentrats el dissabte 18 per la vesprada. Programa: 17.00-18.00 Plantada de Bestiari. Porrat popular i  xocolatada. Davant del Casal Jove. 18.00-18.30 Presentació dels nous cabuts de la ciutat: “Els dimonis de l’antifaç”, al saló d’actes del Casal Jove. 18.30-19.00 Cercavila. Del Casal Jove a la Parròquia de S. Pere, pels carrers dels voltants a les dues entitats. 19.00 Presentació de la vida i dels miracles de Sant Antoni, per Botafocs. Saló d’actes del Casal Jove. 19.30 Sorteig del Porquet. Saló d’actes del Casal Jove. 19.45 Ball de les figures del bestiari. Davant del Casal Jove. 20.15 Cercavila de Sant Antoni. Des de la plaça Tripulants de la Paca per Canàries fins el CEIP Elcano. 20.30 Benedicció dels animalets i repartiment de rotllets. Pati de l’esglèsia de sant Pere. 21.30 Encesa de les fogueres. Grup Mediterrani i plaça Verge del Carme. 22.00 Sopar tradicional de sant Antoni. Grup Mediterrani

Borriana. El programa d’ actes de Sant Antoni arrenca amb una fira outlet i un mercat medieval a l’entorn de la Mercè i La Tanda. La fira, que obre les seues Puertes divendres 17 a les 18.00, comptarà amb animació els tres dies: conta contes, batucades i espectacles de teatre de carrer. Diumenge 19 es concentren els actes tradicionals de Sant Antoni, amb l’esmorzar i foguera a l’ Arenal a primera hora del matí, la missa a les 11.00 i la cercavila d’animals a continuació. Al migdia , la Penya Joves del Bou organitza la caga del mas ia la vesprada, a les 18.00, està prevista a la plaça Major la concentració prèvia al cercavila.

Almassora. Els actes principals de la Matxà, que compleix un quart de segle, se celebren el dissabte 18. A partir de les 10.30 amb la concentració de cavalls i la posterior romeria fins al paratge natural de Santa Quitèria. A les 12.30, benedicció de mones, pans i dolços a la parròquia de la Nativitat. A les 18.30 hores serà la sortida de les cavallerisses des de la plaça Santa Teresa. Un cop finalitzat el recorregut de les cavallerisses, l’església major es convertirà en l’epicentre de la festivitat amb motiu de l’ofici religiós previst per a les 19.00 hores i la posterior benedicció dels animals davant de la porta del temple que estarà acompanyada del repartiment de les 3.000 cintes en honor al sant.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!