Un mapa per a no perdre’s les falles de Burriana

Un any més des d’Espai Menut hem preparat un complet mapa de les falles de Borriana amb la ubicació de tots els monuments fallers, llocs on aparcar i els espais en què se celebren els principals actes (podeu punxar en aquest enllaç per a ampliar-ho i accedir a tota la informació a la que incorporarem les falles premiades a partir del 16 de març). A pesar que el programa de la setmana de falles no compta amb activitats especialment dissenyades per al públic infantil, sí que hi ha algunes que es poden gaudir en família com ara cercaviles folklòriques, mascletades, la tradicional ofrena de flors,… activitats que recollim al final d’aquest article i entre les que destaca, com principal novetat, un correfoc a càrrec de Xarxa Teatre que precedirà la Nit del Foc. Però si hi ha una cosa que es pot fer a qualsevol edat i a qualsevol hora durant aquests dies és recórrer els monuments fallers.

Ver Falles de Borriana 2014 per Espai Menut en un mapa més gran.

Per a anar obrint boca, fins al 14 de març es podrà visitar lExposició del Ninot al Centre Municipal de Cultura La Mercè. Aquest anys els ninos que se salvaran de la crema seran ambdós de la falla Don Bosco, el major realitzat per l’artista Rafael Ibáñez i l’infantil obra de Francisco Fuentes. A pesar que la plantà oficial no arribarà fins al dissabte 15, al llarg de tota la setmana els monuments ja estan prenent els carrers entre grues, bastides i retocs d’últim moment.

Com a novetat, enguany a Borriana s’han establit tres categories diferents, per la qual cosa han sigut tres les falles amb primers premis, cada una en el seu nivell. Després de l’entrega de premis celebrada el diumenge 16, la Falla Don Bosco ha sigut triada com la millor entre els monuments grans, mentre que entre les falles infantils la guanyadora ha sigut la de Sant Josep. Vos deixem a continuació la llista dels premiats en les tres categoria, tant majors com infantils:

FALLES GRANS
- Primera categoria: 1r Don Bosco, 2n Societat Sant Josep, 3r Barri L’Escorredor, 4t Barri València, 5è Barri La Vila, 6è Rei Jaume I.
- Segona categoria: 1r Plaça Chicharro, 2n Barri La Mercè, 3r Societat Club 53.
- Tercera categoria: 1r Barri la Ravalera, 2n Barri Quarts de Calatrava, 3r Barri la Mota.

FALLES INFANTILS
- Primera categoria infantil: 1r Societat Sant Josep, 2n Don Bosco, 3r Societat Club 53, 4t Societat Centre Espanya, 5è Barri València.
- Segona categoria infantil: 1r Plaça Chicharro, 2º La Mercè.
- Tercera categoria infantil: 1r Barri la Mota, 2n Rei Jaume I, 3r Quarts de Calatrava, 4t Barri d’Onda, 5è Societat de Caçadors.

I com les falles, més enllà de la festa, també han sigut i són art, cultura i crítica social, vos deixem per a conèixer un poc més de la seua història un tràiler del documental Falles 37. L’art en guerra, dirigit per Óscar Martín, tècnic del Laboratori de Comunicació de la Universitat Jaume I, que va resultar finalista en els 28 Premis Goya en la categoria de Millor Curtmetratge de Documental. El curt narra les especials circumstàncies que van viure les falles durant la Guerra Civil espanyola i la postguerra i fa un repàs pels monuments que van ser utilitzats com a mitjà de propaganda per ambdós bàndols.

Una altra mostra més de la relació entre falles i cultura la trobareu si aneu aquest diumenge 16 de març a l’espectacle La festa del donkey, de Scura Splats, a Vila-real, en l’escenografia i vestuari de la qual han treballat alumnes del mòdul de Tècnic Superior d’Artista Faller i Constructor d’Escenografies de l’Institut Jaume I de Borriana.

DIVENDRES, 14

9.00 hores Visita oficial a les falles dels col·legis i a la falla realitzada pels alumnes del mòdul de Tècnic Superior d’Artista Faller i Constructor d’Escenografies de l’Institut Jaume I.
11.00 a 14.00 i de 16.00 a 00.30 Casal del Vi Faller, plaça José Iturbi.

DISSABTE, 15

11.00 a 14.00 i de 16.00 a 00.30 Casal del Vi Faller, plaça José Iturbi.
18.00 “Planta’t un ball”. Cercavila folklòrica que recorrerà els carrers més cèntrics plantant un “ball” al costat de cada falla. Participen Grup Municipal de Dansa El Pla de Borriana i Alumnes de Dolçaina i Tabal i altres grups invitats. Organitza: Centre Municipal de les Arts Rafael Martí de Viciana de Borriana.
19.00 Visita oficial a la plantà de les falles 2014.

DIUMENGE, 16

11.00 a 15.00 i de 16.00 a 00.30 Casal del Vi Faller, plaça José Iturbi.
14.00 Mascletà a la plaça de l’Hereu.
18.00 Entrega dels Premis Falles de 2014 en el Llar Faller.

DILLUNS, 17

11.00 a 14.00 i de 16.00 a 00.30 Casal del Vi Faller, plaça José Iturbi.
12.00 Visita organitzada per a persones amb dificultats de mobilitat o cegues als monuments, en col·laboració amb Cocemfe i ONCE. Eixida des de la falla Societat de Caçadors.
14.00 Mascletà a la plaça de l’Hereu.
18.00 Visita oficial a les falles.

xarxa teatre_nit màgica

DIMARTS, 18

11.00 a 15.00 i de 16.00 a 00.30 Casal del Vi Faller, plaça José Iturbi.
12.00 Visita organitzada per a persones amb dificultats de mobilitat o cegues als monuments, en col·laboració amb Cocemfe i ONCE. Eixida des de la falla Societat de Caçadors.
14.00 Mascletà a la plaça de l’Hereu.
19.30 Correfoc a càrrec de Xarxa Teatre que començarà al passeig Sant Joan Bosco (junt als salesians) i continuarà pel Camí d’Onda, plaça 9 d’Octubre, carrer Encarnació, Raval, Pla i carrer Major, per finalitzar amb un espectacle junt al riu Anna. A continuació, Nit de Foc.

DIMECRES, 19

11.00 a 15.00 i de 16.00 a 00.30 Casal del Vi Faller, plaça José Iturbi.
11.00 Ofrena de Flors a la Mare de Déu de la Misericòrdia.
14.00 aproximadament (en finalitzar l’Ofrena de Flors). Mascletà a la plaça de l’Hereu.
20.00 Cremà de les Falles Infantils 2014.
22.00 Cremà de les Falles 2014.

2013 307

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

One thought on “Un mapa per a no perdre’s les falles de Burriana

  1. Pingback: Fallas 2014: Burriana está que arde | nomepierdoniuna

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!