Excursions en família per paratges de Castelló en desembre

Penyagolosa itinerantur_opt

Arribem a Desembre, el mes del fred per excel·lència. Però ni molt menys hem de quedar-nos en caseta perquè afortunadament la província de Castelló té unes temperatures suaus que conviden durant tot l’any a gaudir de la naturalesa. I açò és el que us proposem, una vegada més, per a l’últim mes de l’any de la mà de Itinerantur i de la Fundació Caixa Castelló. Les rutes programades són tan variades com a interessants. Des d’un passeig a peu pel Penyagolosa i després en Burricleta a Xodos a una excursió íntegrament en Burricleta per Atzeneta per a veure el seu castell. L’arribada del Nadal també està present en les excursions amb una visita Benassal en la qual s’ha organitzat un taller de torrons. I açò solament són algunes de les quals podeu trobar a continuació. A abrigar-se i a gaudir dels nostres paisatges amb els més xiquets!

Dissabte, 13 de desembre Al Penyagolosa a peu i a Xodos en Burricleta

Organitza: Itinerantur
Punt de trobada: Ermitori de Sant Joan (Vistabella del Maestrat, Alcalatén)
Temps aproximat: 5 h
Dificultat: Moderada-baixa
Públic recomanat: A partir de 8 anys
Distància: 12 km (4 km caminant)

L’aliança entre Itinerantur i Burricleta (les bicicletes elèctriques del Maestrazgo) promet grans moments com aquest. Una excursió molt especial en la qual es pujarà a peu al cim de Penyagolosa (1.814 m.), el conegut com a Gegant de Pedra més emblemàtic, des del Corralico. Les vistes de les quals es pot gaudir des d’ací a dalt, de quasi tota la geografia de diverses províncies espanyoles, fins i tot els Pirineus en els dies clars, no es pot explicar amb paraules. Després hi haurà un esmorzar amb els millors productes locals i, per a acabar, es recorreran en Burricleta els impressionants boscos de pi silvestre tan característics d’aquesta zona plujosa i del territori. Després de contemplar espectaculars vistes des de les faldilles d’una altra muntanya emblemàtica, el Marinet, la ruta acabarà a Xodos, històrica localitat d’origen medieval.

Preus: Adults: 45 €/pers. Xiquets/es 8-12 anys: 25 €/pers. (IVA incl.) Consultar ofertes i promocions. Inclou els guies-intèrprets, el lloguer de les Burricletas, trasllats interns amb cotxe, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

Diumenge, 14 de desembre Atzeneta, el seu castell i les Oliveres Centenàries en Burricleta

Organitza: Itinerantur
Punt de trobada: Atzeneta del Maestrazgo (Alcalatén)
Temps aproximat: 2,5 h
Dificultat: Baixa
Públic recomanat: A partir de 6 anys
Distància: 11 km

Aquesta senzillíssima ruta en la bicicleta elèctrica del Maestrazgo pels voltants d’Atzeneta permetrà descobrir bona part del seu passat històric, plasmat tant en els seus importants edificis medievals (ajuntament, torres medievals, muralles, castell) com en el seu paisatge, dominat per uns arbres molt especials que l’ésser humà ha cuidat i aprofitat amb respecte durant segles: les oliveres, autèntics monuments vivents que cobreixen bona part de les comarques més interiors de Castelló. L’excursió continuarà amb un recorregut per tots aquests llocs que formen part d’un Paratge Natural Municipal, coneixent els seus detalls naturals i culturals, per a degustar l’esmorzar de productes autòctons per Itinerantur en el Castell i acabar l’itinerari amb un tast de suc d’oliva (oli d’oliva verge extra, per a entendre’ns) en una almazara de la població. Una ruta familiar para no perdre-li-la!

Preus: Adults: 29 €/pers. Xiquets/es 8-12 anys: 21 €. Xiquets/es fins a 8 anys gratis. Consultar ofertes i promocions. Inclou els guies-intèrprets, el lloguer de les Burricletas, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

Diumenge, 14 de desembre Benassal: preparant el Nadal entre paisatges i rebosteria

Organitza: Fundació Caixa Castelló.
Tipologia ruta: familiar, cultural, passeig pel bosc, taller de rebosteria i tallers per als més petits
Dificultat: fàcil.
Activitat de migdia: recomanada per a tots els públics
Recomanacions: esmorzar i aigua. Roba còmoda i calçat esportiu.
Desplaçament: cotxes particulars.
Tancament de preinscripcions: Dia 12 de desembre.
Punt de trobada: a les 9.30 h. en l’entrada a Benassal, enfront de la gasolinera. Des d’aqueix punt ens desplaçarem fins a l’Escola de Natura Seidia, centre d’Educació Ambiental de la Fundació Caixa Castelló. Finalització a Benassal al voltant de les 14.30 h.
S’inclou taller de torrons i rebosteria nadalenca tradicional en Seidia, tallers per als xiquets i visites al Paratge Natural Municipal del Rivet, i al casc antic de Benassal
Menjar no inclòs. Possibilitat de reservar en un restaurant de la localitat.

En plena muntanya del Maestrazgo i immersa en un impressionant paisatge de queixals i barrancs de gran bellesa, l’Escola de Natura – Colònia Seidia disposa de totes les comoditats i serveis per a l’estada de grups, la qual cosa sens dubte convertirà l’experiència en una vivència única i inoblidable. Començarem el dia realitzant un taller d’elaboració de torrons tradicionals de Benassal, juntament amb altres tallers per als més xicotets. Després farem un petit recorregut pel Paratge Natural Municipal del Rivet que constitueix una esplèndida mostra de roure valencià amb carrasques. Aquests boscos que fa segles cobrien grans extensions del territori de la Comunitat Valenciana, en l’actualitat només es troben en un reduït nombre d’enclavaments el que li confereix un alt valor ecològic, cultural i científic, al que cal afegir que està format per exemplars de gran port catalogats com a arbres monumentals. Finalitzarem el matí coneixent el casc antic de Benassal; el conjunt de la Mola, assentament original del naixement de la població, on encara es pot observar un llenç de muralla i l’Arc de la Mola, de tradició àrab, portal d’accés al vell nucli urbà denominat Els Carrerons. Conformat per estrets carrers amb algunes de les més antigues cases de la vila, com la casona nobiliària de Sánchez de Cotanda, conserva també tres de les set torres del recinte emmurallat: la Torre de la Presó, la Torre del Planet o d’En Garcés i la Torre Rodona.

Fundacion caja_opt

Dissabte, 20 de desembre La Ruta de les Oliveres Mil·lenàries del maestrat

Organitza: Itinerantur
Punt de trobada: Canet lo Roig (Sota Maestrazgo)
Temps aproximat: Tot el dia (3 h en ruta)
Dificultat: Molt baixa
Públic recomanat: per a tots
Distància: 6 km

És en el Maestrat on es troba la major densitat d’exemplars d’olivera que superen, segons les últimes datacions, els dos mil anys d’edat. Simplement impressionant. A Canet lo Roig la ruta consistirà en el recorregut per la senda que voreja les oliveres més antigues del terme. Alhora que es descriuran els trets més cridaners de la cultura i el paisatge autòctons, permetrà anar entrant en els camps per a abraçar, sentir, sentir el batec dels mil·lenaris arbres. En l’ermita de Santa Isabel serà el moment de degustar el particular esmorzar autòcton per a descobrir la Sènia de Marimon, una enorme i antiquíssima sènia.
Des de Canet lo Roig l’excursió es dirigirà a Traiguera, l’antiga Thiar Julia romana, on un amic mostrarà l’olivera més anciana del poble, “L’Olivera del Xano”. Abans de menjar, en el restaurant La Casa dels Capellans diferents productors d’oli oferiran un tast del mil·lenari or líquid. I, opcionalment, es podrà degustar un menú en el mateix restaurant de receptes tradicionals recentment recuperades. Després del menjar i de la mà del tècnic de turisme, es donaran a conèixer els secrets d’un dels santuaris més importants d’Espanya: el conjunt monumental del Reial Santuari de la Verge de la Font de la Salut.

Preu sense menjar: 25,75 €/persona. (IVA incl.). Xiquets/es fins a 8 anys gratis. Consultar ofertes i promocions. Inclou els guies-intèrprets, la visita a “L’Olivera del Xano” i al Real Santuari, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), el tast d’olis mil·lenaris, els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

Diumenge, 21 de desembre Catí: la catedral de la pedra seca i els formatges ecològics del Maestrazgo

Organitza: Itinerantur
Punt de trobada: Catí (Alt Maestrazgo)
Temps aproximat: 6 h
Dificultat: Moderada-baixa
Públic recomanat: a partir de 8 anys
Distancia: 11 km

La ruta partirà des de Catí pel Camí del Bosc per a anar a poc a poc ascendint pel barranc de la Massada. Després es creuarà un bosc de carrasques fins a arribar a la part més alta del recorregut, el Mas de la Serra. Pel camí s’anirà descobrint els secrets naturals i culturals del Maestrazgo, els perquès del paisatge, de la peculiar i dura forma de vida dels seus habitants. El clàssic esmorzar de Itinerantur dels productes autòctons a l’ombra d’una gran carrasca donarà pas al descens de nou cap al poble, des d’on serà el torn de la visita, havent dinat, a la Barraca del Gatellà -una construcció de pedra seca realment espectacular- i el Mas Sofondo i els seus voltants, un exemple de masia de muntanya com a pocs. Per a acabar la jornada es visitarà la fàbrica de formatges artesans de Catí per a oferir un tast dels seus famosos formatges i conèixer d’a prop les característiques que els han fet mereixedors de diversos premis i distincions internacionals en els últims anys.

Preu: 23,75 €/pers. (IVA incl.). Fins a 8 anys gratis. Consultar ofertes i promocions. Inclou els guies-intèrprets, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

Diumenge, 28 de desembre Ruta teatralitzada. La població emmurallada de Mascarell

Organitza: Itinerantur
Punt de trobada: Mascarell (Nules, Plana Baixa)
Temps aproximat: 1,5 h
Dificultat: Molt baixa
Públic recomanat: Per a tots
Distància: 1 km

Com cada últim diumenge de mes, Itinerantur, l’Ajuntament de Nules i uns actors molt especials s’uneixen per a explicar la història de Mascarell, l’única població totalment emmurallada que queda en tota la C. Valenciana. Frares, nobles, pirates barbarescos i una infinitat de curiositats culturals i històriques esperen en aquesta apassionant ruta teatralitzada pel nostre passat remot. Una manera única de descobrir la nostra Història!

Preu especial: 8€ adults i 6€ entre 8 i 12 anys. Xiquets/es fins a 8 anys gratis.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

One thought on “Excursions en família per paratges de Castelló en desembre

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!