Un estiu segur en les escoles d’estiu: quines mesures s’han d’implementar?

escuela verano clap

La Conselleria de Sanitat ha determinat per als municipis de la Comunitat Valenciana un protocol sanitari per al desenvolupament de les escoles d’estiu. Aquest document que ens fa arribar l’Associació Valenciana d’Empreses Culturals i d’Oci Educatiu (AVECOE) recomana una sèrie de mesures de seguretat per a minimitzar el risc de contagi, tant dels monitors com dels xiquets i xiquetes de les escoles d’estiu. El

protocol sanitari apel·la a la responsabilitat de les empreses que organitzen les activitats lúdic-educatives, així com a la dels pares o tutors de l’alumnat.

Mesures sanitàries que són responsabilitat dels pares:

 • Si durant el transcurs de l’escola d’estiu es declara un cas de contagi en la unitat familiar del xiquet o xiqueta, els pares o tutors hauran de comunicar-li’l immediatament al centre educatiu.
 • Els pares i mares de l’alumnat hauran de mesurar la temperatura corporal dels seus fills abans de portar-los a l’escola d’estiu. En el cas que el xiquet o la xiqueta tinga més de 37 i mitjà de febre o mostre símptomes compatibles amb el coronavirus haurà de romandre a casa i s’haurà de notificar la situació al centre en el que aquest apuntat.
 • Es recomana la rentada diària i a una temperatura d’entre 60 i 90 graus de la roba específica emprada per a desenvolupar activitats esportives. Una vegada usada, ha de ser enrotllada i ficada en una bossa de plàstic sempre que no es puga col·locar directament en la llavadora.
 • En el cas de no poder garantir una distància interpersonal de 1’5 metres durant les activitats, s’hauran d’utilitzar màscares o altres equips de protecció contra la COVID-19. Per tant, els pares han d’assegurar-se que els seus fills porten amb si una màscara quan acudisquen a les escoles d’estiu.
 • Els xiquets que siguen més vulnerables al virus per malalties cardiovasculars o pulmonars, diabetis, càncer, immunodepressió o hipertensió arterial podran acudir a les escoles d’estiu sempre que la seua salut ho permeta i es mantinguen unes rigoroses mesures de protecció.

Mesures sanitàries que competeixen a les escoles d’estiu:

 • Les escoles d’estiu han d’informar els pares del protocol sanitari que desenvoluparan mitjançant una circular.
 • Abans de començar les escoles d’estiu, tota la plantilla realitzarà un procés de formació sobre els protocols i les mesures sanitàries corresponents a l’activitat que exerciran.
 • D’igual forma, abans d’iniciar les activitats, els coordinadors i monitors donaran una xarrada informativa a l’alumnat sobre les mesures de seguretat per a conscienciar als xiquets i xiquetes sobre la importància de respectar la normativa sanitària de seguretat i prevenció.
 • A pesar que aquesta permés el desenvolupament de les activitats en espais tancats sempre que estiguen degudament condicionats, es recomana prioritzar les activitats a l’aire lliure.
 • En els espais a l’aire lliure, el nombre de participants en les activitats desenvolupades per les escoles d’estiu haurà de ser del 75% i mai podrà superar els 250 usuaris, incloent als treballadors. En els espais tancats, el nombre d’usuaris es limita al 75% de la capacitat màxima del lloc i mai es podrà superar els 100 participants. Les activitats s’organitzaran en grups de fins a 15 persones, comptant als monitors.
 • Assegurar la disponibilitat permanent en llocs comuns i estratègics de líquids desinfectants com a gel hidroalcohólico o aigua i sabó.
 • Les instal·lacions han de ser ventilades diàriament per a aconseguir una renovació de l’aire acumulat i s’ha de reforçar la neteja dels filtres d’aire, de les zones d’ús comú i de les superfícies de contacte més freqüents (poms, baranes, reposabraços…).
 • És convenient que les portes de les instal·lacions romanguen completament obertes mitjançant l’ús de tascons o topalls per a evitar el contacte amb els poms i facilitar la renovació de l’aire.
 • Han de col·locar-se cartells informatius que servisquen de recordatori sobre les mesures sanitàries preventives que, tant els xiquets i xiquetes com els treballadors, han de complir per a assegurar un risc mínim de contagis.

campus padel

 • El personal de neteja ha d’utilitzar màscara i guants durant la seua jornada laboral i una vegada haja finalitzat la seua tasca ha de llavar-se les mans. Així mateix, la neteja i desinfecció dels espais ha de realitzar-se, almenys, dues vegades al dia.
 • En el cas que un alumne present símptomes de COVID-19 haurà de facilitar-se-li una màscara quirúrgica i ser apartat de la resta d’alumnes en una sala. L’escola d’estiu haurà de comunicar-se amb els seus progenitors i, fins que aquests arriben al centre, un adult amb màscara haurà d’acompanyar i cuidar del xiquet en tot moment.
 • Si un treballador presenta algun símptoma del coronavirus (tos, febre, dificultats respiratòries…) ha de col·locar-se la màscara, retirar-se a una sala i contactar amb el seu Servei de Prevenció de Riscos Laborals per a seguir una sèrie d’instruccions o cridar al següent número de telèfon: 900300500.
 • La sala utilitzada per a aquesta mena de situacions ha de ser triada prèviament, estar situada prop d’un bany, condicionada amb una ventilació adequada i disposar d’una paperera de pedal amb doble bossa.
 • L’ocupació màxima d’un bany de fins a 4 metres quadrats és d’una sola persona, exceptuant a aquelles que requerisquen assistència. En el cas que els banys siguen més grans i disposen de cabines i/o urinaris, podran acudir de manera conjunta fins al 50% de l’aforament normal sempre que es mantinga la distància de seguretat.
 • Establir zones d’accés i eixida independents per a evitar l’encreuament i l’acumulació de persones, així com definir amb senyals en el sòl o les parets el sentit de circulació dels corredors amb una amplària menys a 1’5 metres.
 • Els objectes i joguets d’ús comú que siguen utilitzats en les activitats lúdic-educatives han de ser desinfectats de manera contínua.
 • En cas que l’escola d’estiu dispose de servei d’alimentació, s’oferirà un menú tancat i els plats seran servits pel personal de cuina i els monitors ateses les mesures de protecció. Per tant, l’autoservei d’aliments queda prohibit i s’hauran d’organitzar torns de menjar per a evitar l’acumulació de persones.
Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!