10 claus perquè xiquets i xiquetes disfruten llegint

estatua libro

Obrir la seua imaginació i alimentar la creativitat, ajudar-los a entendre el món de diferents maneres i veure-ho amb diferents ulls, crear hàbits en el seu moment a dia que els ajuden a créixer, formar-se i desconnectar i, per què no, fins i tot poder despertar algun futur escriptor o escriptora amagada. La lectura comporta nombrosos beneficis al desenvolupament de xiquets i xiquetes, però a voltes és molt fàcil que caiguen en la trampa i comencen a veure els llibres com un enemic. Per aquesta raó és tan important crear un hàbit lector en ells i en elles, de manera que després siguen capaços de desenvolupar-ho per si mateixos. Aprofitem per a donar-te algunes claus sobre com incentivar la lectura en xiquets i xiquetes:

1. Amor per la lectura (des del principi). És fonamental familiaritzar-los amb els llibres i crear en ells un hàbit de lectura. Per aquesta raó és tan important començar a llegir-los des de xicotets, mostrant-los la lectura com alguna cosa quotidià i amb el que poden disfrutar i relaxar-se alhora. Alguna cosa tan simple com dedicar-li un temps a llegir als xiquets i xiquetes pot ajudar al fet que cresquen amb una percepció positiva sobre la lectura i adopten aquest hàbit al créixer.

2. Llegir en veu alta. No es tracta d’explicar-los un conte abans d’anar-se a dormir, sinó de crear una unió en la lectura. Ja que, també cal incentivar-los perquè s’animen a llegir en veu alta i no només al fet que se’ls llija. D’aquesta manera, comprendran el que estan llegint i aprendran dels seus errors. Si es crea un intercanvi de lectures en veu alta, s’enriqueix l’acció de la lectura.

3. L’ambient propici. És necessari que existisca un racó en la casa dedicat a la lectura, una biblioteca i una zona de lectura que forme part important de l’espai quotidià i habitual, i al que puguen acudir sempre que ho necessiten. A més, també és important que l’hàbit de lectura no ho tinguen només xiquets i xiquetes, sinó que puguen veure als seus germans, mare, pare, avis, etc., llegir.

4. Eixir a la recerca dels llibres. Existeixen un munt d’opcions que els acosten la literatura directament, com les llibreries i les biblioteques. I, a més, també hi ha formes de fer-ho que siguen originals i diferents i amb les quals segur disfrutaran, com les presentacions de llibres infantils (que solen anar acompanyades d’animació) i els contacontes.

lectura5. Que decidisquen ellxs què llegir. Una vegada s’han animat a fer-se amb un llibre, és important que siguen ells o elles mateixes les que decidisquen què llegir. Que puguen escollir què els interessa afegirà una experiència nova a la pròpia lectura i, per tant, es crearà una necessitat de seguir llegint.

6. Participació. A més d’animar-los a llegir, també és recomanable crear una participació en la lectura. De quina manera? Comentant la lectura, que ajudarà a conèixer els seus interessos i percepcions, i fins i tot animant-los al fet que escriguen les seues pròpies històries a partir dels estímuls que els arriben dels llibres.

7. El llibre creix amb ellxs. Cal conèixer quins són els llibres aptes per a l’edat del xiquet o xiqueta, d’aquesta manera s’aconseguirà que la lectura cresca al mateix ritme. Si comprèn el que està llegint, aprendrà a desenvolupar-se per si mateix com a lector i, per tant, la lectura es convertirà en un plaer i no en una tediosa obligació.

8. Més enllà dels llibres. Revistes o còmics també són bones eines per a cridar a la lectura, l’important és la seua qualitat i que desperte la seua curiositat.

9. Digital. Les noves tecnologies, suports i formats permeten que l’experiència de la lectura siga molt més que agafar un llibre. Les tablets i Internet, per exemple, ofereixen una gran quantitat de possibilitats i eines per a despertar, adaptar i desenvolupar l’hàbit lector en xiquets i xiquetes.

10. Regala lectura. Cal acabar amb la percepció que un llibre és alguna cosa negatiu i la lectura un dels deures del col·legi. En regalar un llibre, aquest es converteix en un premi pel que canvia el seu significat i percepció positivament.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

One thought on “10 claus perquè xiquets i xiquetes disfruten llegint

  1. Pingback: Espai Menut | 8 lecturas infantiles y juveniles para el Día del Libro

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!