Escapa’t a la festa del foc: gaudeix de Sant Antoni

No hi ha poble ni ciutat en la província de Castelló que no celebre amb més o menys actes Sant Antoni. Cercavila d’animals, repartiment de pans beneïts, amb la seua denominació pròpia en cada lloc, i fogueres són elements fonamentals, però hi ha poblacions que van molt més allà. Des d’Espai Menut volem proposar-te algunes de les celebracions de Sant Antoni amb més arrelament i tradició, una excel·lent oportunitat per a fer una escapada en família als sempre interessants pobles i paratges de l’interior de la província. Si vas amb xiquets solament has de tenir en compte que és una festa amb presència d’animals que poden espantar als xiquets segons la seua edat i on el fum, en alguns casos, pot ser molest si no vas bé abillat.

La Santantonà de Forcall arriba enguany amb una estrenada declaració com a Bé d’Interès Immaterial. La festa medieval del foc de Forcall obre aquest cap de setmana el degoteig de celebracions que honren a Sant Antoni. Des d’este divendres, dia 13, al diumenge 15 de gener de 2012, el mal i el bé tornaran a enfrontar-se en aquesta ancestral celebració.

Serà el divendres 13 a la nit, a les 22.00, quan comence la festa profà-religiosa de la Santantonà, en la qual els dimonis ballen al voltant d’una barraca en flames en la qual són introduïts els sants. Després de la representació, processó dels matxos, benedicció d’animals, i per als xiquets amb més aguant i ganes de ball, música amb orquestra.

El dissabte 14 de gener continuen els actes amb cercavila al matí i, a la vesprada, una representació d’una cerimònia màgica per a arreplegar bones collites que el que aconsegueix, per a sort dels més menuts, és que isquen llepolies. I per a acabar d’arrodonir el cap de setmana, el diumenge, menjar a força de costelles i jocs tradicionals en la plaça.

I per als quals preferisquen el cap de setmana del 21 i 22 de gener, Vilafranca o Vilanova d’Alcolea poden ser excel·lents opcions. La festa de la Publicata en honor a Sant Antoni de Vilafranca va arrancar ja el 7 de gener amb la recollida de troncs, però els actes centrals arribaran el dissabte 21 amb l’encés de la barraca i la representació de l’acte sacramental de la vida del sant. I el diumenge, missa, processó, ronda i, a la tarda, almoneda en el Parador de Festes.

Fogueres i cavalleries prendran els carrers de Vilanova’d Alcolea el dissabte 21. La matxà, el tropell i la coca…. Una festa realment espectacular, amb el contrast de la nit tancada i la resplendor de les fogueres que cremen per un munt de carrers. Paga la pena. I el que s’ha dit al principi: aneu ben preparats perquè el fum no us destorbe la festa. El diumenge, després de la missa i processó, arribaran les tradicionals corregudes.

La festa del foc, descobrir costums arrelats en els nostres pobles… qualsevol oportunitat és excel·lent per a descobrir una geografia com la castellonenca. Pots anar i vindre en el dia o aprofitar per a passar el cap de setmana en allotjaments com el Palau dels Osset, reobert al públic com hotel rural aquests nadal.

I per si voleu ampliar informació, ací teniu alguns enllaços i els telèfons dels ajuntaments: Forcall: 14 i 15 de gener. Tel. 964 171 001. Consulta ací el programa en format PDF. Vilafranca: 21 i 22 de gener. Tel. 964 441 004. Consulta ací el programa en format PDF. Vilanova d’Alcolea: 21 i 22 de gener. Tel. 064 707 032. Consulta ací el programa.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!