15 anys de Magdalena Circus

El 16 de març de 1998 Pep Callau eixia a l’escenari de la plaça Santa Clara. Era l’espectacle inaugural d’un festival que naixia, en plenes festes de la Magdalena, amb l’objectiu de portar el nou circ a Castelló. El Festival Internacional de Nou Circ Magdalena Circus compleix quinze anys.

Un temps en el qual s’ha ‘mudat’ de la plaça Santa Clara a Hort dels Corders, en el qual s’ha passat de cinc a tres dies de programació, en el qual el nombre d’espectadors ha anat en augment any rere any… I un temps també en el qual els castellonencs han après que el circ era una mica més, molt més, que els pallassos de la tele.

Tortell Poltrona, una de les personalitats fonamentals del nou circ europeu, sempre ha dit: “El circ que jo entenc solament existeix com a poesia, com a art”. No és casualitat que el clown català siga un dels artistes fetitxe d’un festival en el qual el circ es converteix també en teatre o en dansa i per què no, també en escola.

Durant almenys tres dies a l’any, Castelló conta amb el seu propi campament circenc, sense carpes, caravanes, ni animals, en el qual els primers sorpresos són els propis artistes.

Pots tractar d’explicar-li a un artista de Finlàndia les peculiaritats del festival (també d’una ciutat que durant nou dies es llança al carrer) per telèfon o intercanviant desenes de correus electrònics però, us puc assegurar, que per a ells la realitat supera àmpliament la ficció: l’expectació que alça el festival entre els castellonencs; la quantitat de xiquets que solament entenen el circ des de la primera fila, escoltant la respiració de l’acróbata durant equilibri; i els petards, sempre els petards.

El mateix Tortell Poltrona, home d’acció i fundador del col·lectiu Pallassos sense Fronteres, explicava mig de debò mig de broma que és quasi més difícil concentrar-se en les actuacions del Magdalena Circus que en alguns bolos que ha fet a Bòsnia.

En tot aquest temps, més de 100 companyies han participat en el festival. Amb artistes de països com Xina, Rússia, Finlàndia, Brasil, Xile, Argentina, França, Dinamarca, Bèlgica, Anglaterra, Egipte, Estats Units, Canadà i un llarg etcètera. Però també companyies més properes, permetent a artistes locals compartir escenari amb acròbates que han trepitjat les pistes de circ més prestigioses del món.

Programació 2012

El Festival Magdalena Circus ha mantingut al llarg d’aquest temps una coherència artística que ha permès que els principals clowns d’Espanya i alguns també d’Europa hagen passat per la pista d’Hort dels Corders. Enguany, per exemple, participaran Claret Clown i Marcel Gros, dos històrics del circ català que estan celebrant els seus 25 i 30 anys sobre els escenaris respectivament. Una dosi d’experiència per a compensar la joventut i l’ímpetu d’Alba Saurrete, jove pallassa que a més, es converteix en la primera presentadora en tres lustres de festival.

L’humor, el mim i les acrobàcies arribaran amb Los2play, que després de triomfar en festivals de tot el món faran la presentació oficial del seu nou espectacle a Castelló. Participaran artistes de França o Brasil, actors que tan prompte es llançaran sobre el terra com realitzaran escorços impossibles a set metres d’altura.

El circ està en la ciutat. I alguna cosa tindrà per a seguir sorprenent després de quinze anys.

Veure programa del dilluns 12 de març.
Veure programa del dimarts 13 de març.
Veure programa del dimecres 14 de març.

Article escrit per Sixto Barberá, responsable de comunicació de Xarxa Teatre.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

One thought on “15 anys de Magdalena Circus

  1. Pingback: Espai Menut | El Magdalena Circus alcanza la mayoría de edad

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!