Una exposició ‘bestial’ a la Dávalos-Fletcher

Dracs, dimonis i fotos, moltíssimes fotos per amarar-se de la festa del foc i de la pirotècnia. La doble exposició El bestiari festiu Europeu (1870-1970) i El Bestiari Festiu a Castelló (1999-2011) de Botafocs a la sala Dávados-Fletcher de Castelló és una oportunitat per conéixer una mica més de prop aquesta part de la cultura popular. També per als més xicotets, per què no?

El que més pot sorprendre els nens són els dracs exposats, inclosos els de la versió infantil. El primer que et trobes a l’entrar en la mostra són precisament els populars dracs, alguns amb 14 punts de foc. Figures de fibra de vidre amb els seus punts de foc, però aquí immòbils i apagades. Una manera per què xiquets i xiquetes es familiaritzen per quan els vegen en acció a places o carrers.

Podran apropar-se a la Víbria-la versió femenina dels dracs-i l’Haca Traca -una impressionant recreació d’una mula amb dos punts de foc-. Una manera genial per explicar-los quin és el paper d’aquests elements festius ara que s’acosta Sant Joan.

Però, a més, també podreu conéixer part de la història d’aquesta festa popular a través del prop de centenar de fotografies en blanc i negre (alguna del segle XIX) que permet veure l’evolució de gegants, dracs, cavalls, estructures zoomòrfiques … O si preferiu una mica més modern, no us perdeu els detalls de les fotos en color corresponents al bestiari local, algunes espectaculars.

La mostra també ofereix una exposició de cartells de les trobades de dimonis, la projecció d’una audiovisual i un recull de premsa. Una visita amena i en ple centre de Castelló (entrada pel carrer Gasset). Fins quan es pot veure? Fins el 24 de juny en el següent horari: de dilluns a divendres de 18.00 a 21.00 i els caps de setmana i dies festius de 11.00 a 14.00 i de 18.00 a 21.00.

I si vas, fins pots deixar la teva opinió al llibre de signatures. Com Ariadna, a qui el que més li va agradar va ser el cavall o Mario, que preferia els dracs. O deixar un dedicatòria animant a “que no es perda mai la nostra tradició i la nostra cultura. Visca la cultura popular!”.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!