El Sexenni de Morella, dotze dies per a conéixer una festa irrepetible fins al 2018

Si vols que els peques coneguen una de les festes amb més tradició de la província de Castelló no vos podeu perdre aquest estiu el Sexenni de Morella, una festa especialment adequada per a gaudir en família. Si deixeu passar l’oportunitat, la pròxima vegada que se celebre igual els peques ja no ho són tant ja que no serà fins al 2018 en tractar-se d’una festa que se celebra únicament cada sis anys i en els preparatius de la qual es bolca tot el poble. Si durant tot l’any val la pena acostar-se a gaudir d’un dia en Morella, especialment recomanable és fer-ho aquest estiu des del dijous 16 fins al dilluns 27 d’agost, els dotze dies de celebració del Sexenni 2012 el programa dels quals pots conéixer en aquesta completíssima web de Morella.

Des d’Espai Menut vos plantegem els actes més destacats per a gaudir en família i algunes recomanacions a tindre en compte, com reservar un lloc per a menjar i, si no és possible, pensar en la possibilitat d’emportar-se els entrepans de casa ja que són dies en què el poble està de gom a gom. Quant al calendari, el dijous 16 s’iniciaran les activitats amb la denominada Entrada dels colònies a les 19 hores i el divendres 17 és el dia de la Pregària a la Vallibana i, a la nit, tots els veïns eixiran al carrer per a realitzar els tradicionals adorns amb paper arrissat. Els tapissos fets de papers de colors ompliran tots els carrers i, des d’Espai Menut, ja vos avancem que no faltaran carrers dedicats als dibuixos que més agraden alsmenuts de la família. El dissabte 18, a partir de les 16.30 es realitzarà la Publicació Solemne del 53 Sexenni i ja a última hora de la vesprada, a les 20.30, desfilada de la processó.

Les processons i els denominats retaules són precisament uns dels principals atractius de les festes del Sexenni, que deixen a majors i xicotets bocabadats. Des del diumenge 19 fins al dilluns 27 d’agost, la desfilada del Retaule pels carrers de la ciutat és un acte que no vos podeu perdre. Comença a les 12:30 i en al voltant d’una hora podeu veure passar a tota la comitiva: gegants, cabuts, els Torneros ballant la tradicional dansa de la ciutat amb els seus peculiars bots i els xiquets que ballen i fan les pantomimes de les arts i els oficis, així com les dansa dels Llauradors, Teixidors i Gitanetes. Si aneu el dia 22, a més podreu veure en el Retaule a la colla castellera Xics de Granollers i, si vos han agradat, tornar-los a veure en un cercavila a la vesprada. Per a conéixer més sobre la processó pots veure l’entretingut gràfic realitzat per Ernesto Blanch que et permet anar punxant sobre els diferents personatges per a conéixer-los un poc millor.

A més de gaudir del Retaule i d’un passeig pels carrers decorats, durant tot el dia podeu acostar-vos a veure els dos Conventets, xicotets escenaris que representen la sala d’un convent on xiquets i xiquetes disfressats de capellanets i monges canten en llatí i demanen “unes perretes”. El programa inclou també alguns actes específics per a xiquets. Els dies 21, 23, 24, 25 i 26 d’agost, a partir de les 17.00, en el passeig de l’Alameda s’instal·larà un parc infantil. El dia 23 hi haurà a més en aquest mateix recinte un espectacle d’animació infantil i, per als aficionats a la màgia, el dia 21 en l’Espai Firal actuarà a la vesprada el mag Yunke. L’últim dia, el dilluns 27 d’agost, a les 18.00 en el Teatre Municipal es podrà veure l’espectacle infantil “L’inventor de xiquets” de la companyia Lupa Teatre.

Per als peques que es queden amb ganes de saber més sobre la Rogativa i el Sexenni, enguany s’han editat dos contes infantils amb una xiqueta com a protagonista. En la botiga de l’editorial Atipic es pot comprar ja Martina de rogativa, tant el conte com un quadernet per a pintar. I el dijous 16 d’agost, en la Casa Ciurana, es presentarà Martina de Sexenni.

Si vos decidiu a anar, per a anar obrint boca vos deixem ací el Lipdub per veure com els morellans preparen una festa única de sis en sis anys.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!