Una excursió infantil de Ludiente a Argelita amb parada al castell del Bou Negre

L’excursió infantil amb la qual el Centre Excursionista de Castelló (CEC) reprèn les seues activitats després de l’estiu proposa una travessia des de Ludiente a Argelita que condueix fins al castell del Buey Negro o Bou Negre. Una marxa que, a més d’un passeig històric, permetrà tenir una visió millor i més clara de les abruptes serres de l’Alt Millars i l’intricat discórrer del riu Villahermosa.

Fitxa de l’activitat

Data i hora: diumenge 28 d’octubre, a les 8.30
Lloc d’eixida: jardí de l’Auditori de Castelló
Temps de marxa: 4.00 h.
Edat recomanada: xiquets/es acostumats a caminar i pares en bona forma física
Distància: 8.870 metres
Recorregut: travessia
Equipament: esmorzar, dinar i aigua suficient. Protecció solar i roba de bany.

Descripció

El castell del Buey Negro o Bou Negre és d’origen musulmà. Les seues ruïnes i les espectaculars muralles de tabiya (encofrat de morter) es troben al cim d’un altiplà proper als 800 metres d’altura des de la qual s’albira, encaixonada entre muntanyes, la vall del riu Villahermosa, que aquí pren el nom de riu d’Argelita, una històrica població amb les seues dues torres que es visitaran en finalitzar la travessia.

L’itinerari parteix de la carretera que uneix Ludiente amb Argelita fins ascendir la imponent Mola del Bou Negre. Es recorreran les muralles del castell fins a la finestreta de Ludiente, un xicotet portell al mur rocós des del qual es veu la població, i ja de baixada, el camí conduirà a Argelita, punt final de l’excursió.

Guillem Colom, president del CEC, explica que l’excursió naix d’un record llunyà, molt molt llunyà, d’un estiu de fa molt temps, quan de xiquet va passar uns dies de vacances a Argelita amb uns amics. Al final d’una d’aquestes vesprades caloroses, es va acostar al grup de xavals un vell conegut del lloc, que amb la seua veu profunda va captar immediatament la seua atenció. “Mentre assenyalava amb la mà un punt indeterminat a l’horitzó, i recolzant-se en el seu bastó, ens va dir misteriosament, que ‘allà per dalt, molt alt, a sobre de la muntanya, hi ha una fortalesa oculta …’”, recorda Guillem.

Va prosseguir el seu relat entre legions romanes, monjos musulmans que lluitaven per defensar les seues possessions dels astuts atacs cristians, recerques de tresors… i els seus records. Mai van anar, la fortalesa amagada es va quedar per descobrir… ¡fins ara!.

I és que Argelita és un poble que conserva l’encant de terra de frontera entre àrab i cristiana, de conquesta inacabada, de barreja de civilitzacions i de crues batalles mai explicades. En els temps de la Reconquesta, va ser una torre fortificada que va pertànyer a Said Abu Said, destronat rei musulmà almohade de València, encara que la seua història comença molt abans.

Situat sobre jaciments ibers i romans, el castell del Bou Negre s’assenta sobre un elevat muntanya, a 748 metres d’altura que forma un estret del riu Villahermosa. La seua privilegiada ubicació es completava amb muralles i torres que defensaven l’entrada est i sud de la Mola sobre la qual s’assenta. Els vessants nord i oest es defensaven amb penya-segats inaccessibles.

Hui dia el castell es troba en ruïnes. S’aprecien alguns llenços de muralles i els baixos d’alguns torreons, així com altres restes aïllades i disperses pel terreny. A l’interior hi ha una torre rectangular de pedra de pedrera. Es considera l’origen romà donat les troballes de ceràmica d’aquesta època trobats al seu voltant.

La llegenda de la seua conquesta compte que “quan les tropes de Jaume I amenaçaven la població, els homes útils de tota la comarca es van refugiar al Bou Negre. Assetjada la fortalesa, van ser inútils les temptatives de força fins que en una nit fosca, ajuntades més de mil cabres salvatges, van ser embolades amb estopa i resina, obligant-les a anar en determinada direcció. Els refugiats que van veure grimpar tantes llums, creient-se perduts, alguns van buscar una mort heroica i els altres es van despenyar pels penya-segats”.

Recomanacions específiques

Els i les participants necessitaran porta esmorzar, menjar i aigua i, com a equipament, es recomana l’ús de protecció solar, bastó i botes.

Preus i inscripció

El preu de l’activitat per a socis del CEC és de 12 €/persona per a adults i de 5 € per a xiquets, per a la resta, 14 €/persona per a adults i de 6 € per a xiquets, incloent l’assegurança d’assistència sanitària en cas d’ accident esportiu i l’autobús.

La inscripció a l’activitat es pot formalitzar per qualsevol de les maneres següents, indicant les dades personals, els de contacte i el número del document d’identitat:

Per telèfon: al número 964 23 44 90, en l’horari d’atenció al públic, els dimecres i divendres de 19.00 a 21.00.
Per e-mail: al’adreça electrònica info@cecs.es.
Presencial: a la seu del CEC en l’horari d’atenció al públic, anteriorment citat.

Un cop confirmada la disponibilitat de plaça, el pagament de l’activitat es pot efectuar de dues maneres: per mitjà d’un ingrés o transferència en el compte bancari que li facilitaran en el moment de la inscripció o abonant directament a la seu del CEC.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!