D’excursió (amb els menuts) entre molins d’aigua a Llucena

La segona excursió infantil proposada pel Centre Excursionista de Castelló (CEC) en aquesta temporada permet descobrir la bellesa del valuós patrimoni natural construït al llarg del temps al voltant del riu Lucena. I, en concret, els seus molins d’aigua. L’itinerari proposat ofereix imponents panoràmiques de la vall del riu i també del poble de Llucena a més paisatges de singular bellesa com parets verticals modelades per l’aigua, cristal·lins bassals i boscos de ribera força ben conservats en alguns trams.

Fitxa de l’activitat

Dia: diumenge 24 de març
Hora: 8.30
Lloc d’eixida: jardí de l’Auditori (carrer Pintor Carbó)
Temps de marxa: 4.15 hores
Distància: 13.680 metres
Recorregut: travessia
Equipament: esmorzar, dinar i aigua. Protecció solar, bastó i botes
Recomanacions específiques: excursió dirigida a nens i nenes acostumats a caminar i familiars en bona forma física.

Descripció

La Ruta dels Molins d’Aigua, que s’emmarca en el programa de Camins Naturals del Ministeri de Medi Ambient (MARM), és un recorregut que seguix el llit del riu Lucena, des del seu naixement fins un dels últims molins hidràulics dels 14 en total que es troben en el riu, passant als peus de la població.

Per a seguir el traçat del riu la senda puja i baixa, de vegades amb trams de fort pendent, encara que curts, que van enllaçant els antics camins de ferradura zigzaguejants que accedien al riu i que comuniquen els molins, les casetes de cultiu i les masies amb altres vies i amb els terrenys de cultiu abancalats situats a les vores del llit quan aquest s’eixampla, exposant una relació equilibrada d’aprofitament de l’home amb l’aigua.

Alguns d’aquests antics camins romanen tal com van ser construïts, tant en la seua amplària com en la seua pavimentació, havent-se bastit a la vora baranes de fusta en els punts d’un cert desnivell, mentres que altres s’han transformat en amples pistes, fins i tot formigonades per a proporcionar un accés motoritzat i compartit amb la ruta a les propietats privades.

L’itinerari permet descobrir la bellesa del nostre valuós patrimoni natural, des de diverses perspectives ja que ens portarà des del nivell de l’aigua a elevar-nos sobre el conjunt del del riu podent apreciar panoràmiques de la vall i del poble de Llucena del Cid i ens dóna l’oportunitat de contemplar paisatges de singular bellesa com a parets verticals modelades per l’aigua, cristal·lins tolls i boscos de ribera prou ben conservats en alguns dels seus trams.

En altres excursions anteriors hem caminat per espais comparables com ara el Barranc dels Molins d’Ares o en una mesura distinta els molins del Molinell a la Torre d’En Besora. Com en aquelles, ací també trobarem panells informatius que expliquen tant el funcionament de la maquinària dels molins, com cada un dels edificis pels quals passarem i algunes històries al voltant del treball dels moliners.

El recorregut del camí té una distància de 11,5 km, als que cal afegir uns 2,5 de la pista des de l’aparcament del Mas de Llorenç al naixement del riu Lucena. No obstant això, a pesar de la distància, el pas es fa agradable i no suposa l’esforç que pareix indicar la longitud de la caminada.

Itinerari

Aparcament del Mas de Llorenç, on acaba la CV-190 – Àrea recreativa del naixement del Riu Llucena – Mas de Galapo – Molí del Ros – Toll del Salt – Mas de Llorenç – Molí de Goçalvo o del Gat – Pont del Mas d’Hilari – Mas de l’Assut – Toll del Chorro – Molí Nou – Toll de Carlos – Toll de la Figuereta – Molí del Pont – Pont del Mas de Chiva – Moli de Tonero, Franquet, el Pont i la Molineta – Molí Vell – La Badina – Molí Porró – Molí el Batà – Pla de Manolico – La Malvestida – Toll Blau – Molí de Panissares – Molí Penarroja

Preus i inscripció

El preu de l’activitat per a socis del CEC és de 12 € per a adults i de 5 € per a xiquets i xiquetes, per a la resta,14 € per a adults i de 6 € per als menuts, incloent l’assegurança d’assistència sanitària en cas d’ accident esportiu i l’autobús.

La inscripció a l’activitat es pot formalitzar per qualsevol de les maneres següents, indicant les dades personals, les de contacte i el número del document d’identitat:

Per telèfon: al número 964 23 44 90, en l’horari d’atenció al públic, els dimecres i divendres de 19.00 a 21.00.
Per e-mail: al’adreça electrònica info@cecs.es
Presencial: a la seu del CEC en l’horari d’atenció al públic, anteriorment citat.

Un cop confirmada la disponibilitat de plaça, el pagament de l’activitat es pot efectuar de dues maneres: per mitjà d’un ingrés o transferència en el compte bancari que li facilitaran en el moment de la inscripció o abonant directament a la seu del CEC.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!