Diversió assegurada per a la Nit de Sant Joan

Arriba la nit més màgica de l’any: la Nit de Sant Joan. És una bona ocasió per gaudir d’aquesta tradició en companyia dels més xicotets al costat d’una foguera en una de les nombroses platges de les nostres costes o en una localitat de l’interior, en les quals també se celebren nombrosos actes per a festejar la nit més curta de l’any. Enguany, Sant Joan cau en diumenge, però l’endemà els més xicotets ja no tenen col·legi, serà el seu primer dia de vacances d’estiu oficial, així que us proposem una sèrie d’activitats organitzades en diferents llocs perquè no deixeu passar per alt l’oportunitat de rebre l’estiu com correspon.

A Castelló, María, que no es perd cap any amb la seua família aquesta celebració, ens recomana anar prompte amb cotxe particular o amb autobús a la platja del Gurugú, on estaran concentrats els actes més destacats. En aquesta platja, que està situada des de l’aeroclub fins a la desembocadura del riu Sec, els actes comencen ben d’hora, ja que a les 20.00 han organitzat un concurs de coques, al que seguirà a les 21.00 el sopar de pa i porta per a continuar a les 22.45 amb l’encès de les tradicionals fogueres que amenitzaran els dimonis de Botafocs. Tot açò perquè a les 23.59 minuts se de el tret d’eixida per a banyar-se els peus, o el que cadascun vulga, en el mar, sota un castell de focs artificials que farà les delícies de xiquets i majors.

A Almassora, els actes es reparteixen entre el dissabte, 22 de juny, per allò que és més festa i l’endemà no cal matinar i el diumenge, 23. El primer dia hi haurà sopar de pa i porta en la platja i porrat popular en la plaça Botànic Calduch. Per al diumenge han reservat l’Encesa de Fogueres en la platja a les 24 hores, si els xiquets aguanten bé.

Orpesa, la festa comença amb el repartiment de la tradicional coca de Sant Joan i va venir moscatell en la plaça Mallorca (platja Morro de Gos) per a continuar amb el correfocs pel passeig del Mediterrani, finalitzant en la plaça Mallorca. El colofó ho posarà la Cremà de la Foguera en la platja Morro de Gos i una revetla fins que el cos aguante.

Si us decidiu per Alcossebre, heu de saber que han organitzat per al dissabte el primer Carnestoltes d’estiu per a ballar sota els estels amb carrosses i disfresses i per a la nit de Sant Joan una gran batucada en la qual no faltaran els focs artificials

Artana és una altra de les localitats que ha programat actes per a aquest dia. Allí reviu la nit de Sant Joan la festa dels gavellers per a gaudir xicotets i majors. Preparen un carro de malea i gavellets per a xiquets i xiquetes que després repartiran.

Una altra bona opció en la costa és Peníscola. En la ciutat del Papa Lluna celebren una batucada pels carrers del casc antic i el passeig marítim finalitzant en la platja Sud amb les fogueres.

I què se celebra en aquesta nit màgica? L’arribada del solstici d’estiu en l’hemisferi nord el ritu principal del qual consisteix a encendre una foguera. La finalitat del ritu era per a donar més força al sol, que a partir d’aqueixos dies, anava fent-se més feble, ja que els dies es van fent més curts fins al solstici d’hivern. Simbòlicament el foc també té una funció purificadora en les persones que ho contemplaven. Es diu que aqueixa nit màgica es comuniquen el món del més enllà amb el del més ençà. És el moment d’espantar els mals esperits “A Sant Joan bruixotes veuràs ballar.” Les fogueres s’encenen quan ja és el dia 24, és a dir, passada la mitjanit. Se li atribueix protecció i bona sort al fet de saltar nou vegades una foguera aqueixa nit, també serveix donar nou voltes al voltant del foc.

Els xicotets poden iniciar-se en el ritu. Ja sabeu, han d’escriure en un paper tres desitjos, per a cremar-los en la foguera. Mai se sap! I després podeu donar les nou voltes per a completar el ritual. Se sentiran majors!

I atès que anem a gaudir en família d’una vesprada-nit tan especial amb la família, no volem passar per alt els consells que ens ofereix Creu Roja. Per açò, si com a conseqüència d’algun coet s’ha produït alguna cremada cal llavar amb aigua abundant durant 10 minuts la zona i cobrir amb apòsits estèrils o molt nets. En cas de no disposar d’ells, utilitzar un teixit de cotó net. Immediatament traslladar a un centre mèdic al ferit. Esperem que no hi haja cap incident i que aqueixa, com se li coneix, la nit més màgica de l’any!

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

One thought on “Diversió assegurada per a la Nit de Sant Joan

  1. Pingback: Espai Menut | Una fiesta de bienvenida al verano en el Raval Universitari con pa i porta, magia y postres caseros

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!