Arriba Formigues Festival. La música de majors és un joc de xiquets

Quan ets xicotet et poses de puntetes. Vols fer coses de majors. Anar al col·le de majors. Jugar a jocs de majors. Escoltar música de majors. Quan ets major et poses a la gatzoneta. Volgueres fer les coses com els menuts. Tindre més temps per a jugar, oblidar-te de prejudicis i preocupacions. Escoltar i gaudir la música amb la innocència i la desinhibició que ho fan els xiquets. Habitualment, eixe intercanvi de papers és ciència ficció. Però si t’obstines i li poses imaginació eixa il·lusió es pot fer realitat. I, encara més, propiciar un espai en el qual grans i xicotets ho gaudisquen junts al mateix temps. Açò és el que van pensar Sofia Muñoz i Ana Rico quan van començar a donar forma a la idea que els rondava des de feia temps el cap: muntar un festival de música per a xiquets del gust de mares i pares i que pogueren gaudir junts. I aquest dissabte 5 d’octubre per fi la van a materialitzar amb Formigues Festival, que se celebrarà entre les 11.00 i les 20.00 en l’Amfiteatre Pepe Falomir de la platja Torre de Sant Vicent de Benicàssim. A l’aire lliure, al costat del mar, sobre arena i fusta, a plena llum del dia i amb entrada lliure. Un pla perfecte.

El I Festival de Música para Peques de Benicàssim està inspirat en les àrees per a xiquets que han proliferat en els últims anys en grans festivals de música contemporània com el Sónar o el Primavera Sound. I, sobretot, és conseqüència de l’impacte que ha generat en les seues impulsores gaudir quasi de forma quotidiana, al costat de casa, de grans concerts i artistes internacionals en els festivals de Benicàssim des de la seua adolescència. “El festival sorgeix per la necessitat de gaudir amb els nostres fills d’activitats que també s’adapten als nostres gustos, al costat de l’experiència d’haver viscut en primera persona festivals com el FIB o el Rototom Sunsplash; per a cobrir eixe buit a Castelló aprofitant també la nostra experiència professional”, explica Ana Rico en l’entrevista que els vam fer a les organitzadores el passat 28 de setembre en el programa A vivir que son dos días de Radio Castellón-Cadena Ser, on Espai Menut ofereix les seues recomanacions de cultura i oci per a gaudir en família tots els dissabtes a partir de les 12.45.

És a dir que Formigues Festival pretén oferir música per a gaudir xiquets i majors eixint-se dels clixés de la música infantil tradicional. Sense abusar dels sons naifs i fent partícips als més xicotets, perquè tinguen un paper actiu, perquè s’endinsen en la música jugant. Per això en la seua programació destaca l’actuació de la banda de power-pop The Per Ella Runners o dels alumnes de l’escola infantil de música The Session i els tallers per a tindre una primera aproximació als instruments musicals. Una proposta que Ana i Sofía es creuen i amb la qual s’han implicat al màxim, donant la cara acompanyades amb els seus propis fills en la cartelleria i les fotografies i vídeos promocionals, aconseguint implicar de la mateixa manera a bona part dels seus col·laboradors, com el músic i productor Juan Carlos Tomás (Juanki), director tècnic –tota una garantia- del festival.

Les organitzadores de Formigues Festival, Ana Rico i Sofía Muñoz -en el centre de la imatge amb pantalons rojos-, acompanyades per diversos col·laboradors en l

Una aposta i una implicació que està despertant expectació i complicitats. “La resposta de la gent està sent molt bona des del primer moment, però sobretot des de la festa de presentació que vam fer el 30 d’agost en Travesura, en la qual ens vam quedar molt sorpreses de tota la gent que va vindre i que fins i tot es va haver de quedar fora per falta d’espai, amb molts xiquets ballant i passant-ho bé. La gent té grans expectatives i nosaltres estem molt il·lusionades. El festival és amb entrada lliure i en un espai fenomenal… Esperem que s’òmpliga”, sospira Sofia.

La proposta que està quallant fins i tot abans de la seua celebració, entre altres coses, per tractar-se d’un projecte col·lectiu i de base, en el qual participen diferents persones, col·lectius i xicotetes empreses per a donar-li una forma ben atractiva. Començant pel nom, la mascota i la imatge del festival, tan ben desenvolupada per Idear Ideas. “La formiga de Capi Trillo s’ha convertit en el símbol de Benicàssim de forma espontània sense ser-ho realment de forma oficial. Ho veiem en el dia a dia, en les parets o en els cotxes amb els adhesius. La vam triar per eixa part d’icona i també pel que simbolitzen les formigues de treballar poc a poc, en conjunt, totes a una; ens representa bastant bé, perquè comptem amb moltes col·laboracions per a fer possible el festival”, explica Sofía Muñoz. I les formigues també seran la icona que marca el merchandise que ha llançat el festival, amb divertides samarretes i bodies que es podran adquirir per només 5 euros el mateix dissabte.

La programació de Formigues Festival (consultar baix) estarà articulada en dos escenaris, Petit Stage i Formiga Stage, i tres tipus d’activitats amb la música com a fil conductor: JugarTocar i Ballar. “El festival serà d’onze del matí a vuit de la vesprada sense interrupció, senar stop. Va a haver-hi diferents tallers de percussió, de tocar instruments, de pintar, concerts de The Por Ella RunnersTrobadorets i els alumnes de The Session. Tot programat i dirigit al fet que els xiquets i els papàs s’ho passen en gran amb la música. L’espai estarà dividit fonamentalment en dues parts, el Petit Stage, que al matí tindrà diferents tallers dirigits als més xicotets, i el Formigues Stage, que a la vesprada acollirà els concerts amb una escenografia molt xula i creativa… va a sorprendre a la gent”, anuncia Ana Rico.

Entre els tallers i jocs en els quals podran participar les xiquetes i xiquets destaca el concurs Pinta la teua formiga, que comptarà amb un jurat format per l’escriptor Leopoldo Trillo (germà de Capi Trillo) i els artistes Santiago Rebollida i Tica Godoy, i diferents regals per als participants. A l’hora de menjar hi haurà una zona de pic-nic en la pinada situada al costat de l’Amfiteatre, amb taules i cadires adaptades als més xicotets, mentre de fons seguirà sonant la música a càrrec del col·lectiu Moonlight Música (els germans Elena i Luis Martínez Cháfer).

Formigues Festival ho podran gaudir xiquetes i xiquets d’entre 0 i 12 anys, “ja que inclou activitats de tot tipus”, segons assenyala Ana Rico. “Per exemple, a les 11.00 del matí hi ha un taller de Baby Do Re Mi per a estimular a bebès amb música i percussió; el taller de pintura tindrà dues categories, de 2 a 5 anys i de 5 a 10”, afegeix. El concert dels valleros The Por Ella Runners a les 18.00, en el qual participaran fills dels músics entre altres sorpreses, servirà de festa final per a tots els públics.

Ana Rico i Sofíaa Muñoz es mostren optimistes pel que fa a la programació de cultura i oci per a gaudir en família que es comença a trobar ara a Castelló i comarca, i a la qual se suma Formigues Festival, al mateix temps que es mostren reivindicatives. “S’estan fent els deures, sobretot gent de la nostra generació que s’està animant, que estem veient que és necessari, que és molt guai compartir moments amb el teu fill, que tu t’ho passes bé i que ell s’ho passe bé. Estem veient que cada vegada hi ha més activitats i hi ha agendes com la d’Espai Menut que així ho diuen”, indica Ana. I Sofia afegeix un missatge clar i directe cap a les institucions públiques: “Sí, sobretot s’estan fent coses de forma particular; som papàs i mamàs que veiem que falta aqueixa parcelita d’oci per als xiquets i els majors. Així que demanem que les institucions, a més de col·laborar, siguen partícips d’algunes d’elles, que es mullen més”.

PROGRAMACIÓ FORMIGUES FESTIVAL. DISSABTE 5 D’OCTUBRE. BENICÀSSIM

11:00. Petit Stage. Taller Baby Do Re Mi.
11:30. Pinada. Concurs Pinta la teua formiga (taller Alpino).
11:30. Petit Stage. Taller Toca Toca amb The Session.
12:30. Petit Stage. Concert de Trobadorets.
13:30. Pinada. Percussió Experience.
13:45. Petit Stage. DJ’s Formigues per Moonlight.
15:15. Formiga Stage. Concurs Pinta la teua formiga. Lliurament de premis.
16:00. Petit Stage. Tallers Formigues AnimadesCollarets Surf i Formigues en la cara.
16:00. Formiga Stage. Taller Percussió corporal amb The Session.
17:15. Formiga Stage. Concert The Session Kids.
18:00. Formiga Stage. Concert The Por Ella Runners.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!