Cinc maneres (apassionants) d’assaborir en família el Castelló més singular

De la Tinença a l’Alt Palància, de les deus de Fuentes de Ayódar a les oliveres mil·lenàries de Canet lo Roig i Traiguera. Itinerantur presenta cinc rutes (apassionants) al novembre i desembre per assaborir en família el patrimoni més singular de la província de Castelló. Senderisme interpretatiu per a gairebé tots els públics i per conéixer l’interior com mai abans t’ho havien explicat. Com sempre, Itinerantur amplia els detalls, recomanacions, etc. a les persones interessades. El preu és de 23,75 €/pers., xiquets/es fins a 8 anys gratuït, llevat que pel tipus de ruta i activitat s’indique una altra cosa. Inclou una guia interpretativa, segur, dinar de productes locals, materials necessaris (prismàtics , etc.) I reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

Diumenge 10/novembre LA VIDA ALS MASSOS: EL MAS DE N’INSA

RUTA GRATUÏTA al Parc Natural del mes, la Tinença de Benifassà.
Dificultat: fàcil-moderada .
Durada: 3 hores aprox .
Edat recomanada: a partir de 9-10 anys.
Descripció: celebrant que la Tinença de Benifassà és el Parc Natural del mes de novembre, Itinerantur i el Parc Natural organitzen una ruta per a (gairebé ) tots els públics, i gratis! Els paisatges que travessarem (i ajudarem a interpretar) són d’una espectacular i salvatge bellesa, acords amb la zona tan especial que visitarem. Però el millor serà descobrir, al Mas de n’Insa, com es vivia a les nostres muntanyes fa 50 anys. Una convidada molt especial ens ho explicarà de primera mà. La ruta començarà a les 10.00 a la Pobla de Benifassà, a la plaça de l’Ajuntament. Per reservar podeu contactar amb Itinerantur (info@itinerantur.com) 677 57 15 15 – 636011281 o telefonar al Parc Natural (650 41 24 97-977 72 91 87).

Diumenge 17/novembre L’ALT PALANCIA

COMARQUES L’Alt Palància. El Museu de l’Oli de Sogorb i el riu Palància a Jérica.
Dificultat: fàcil.
Durada: 5 hores aprox.
Edat recomanada: tots els públics.
Descripció: aquesta senzilla ruta interpretativa, pensada especialment per a famílies, partirà a les 9.00 de Jérica (Alt Palància), famós per la seua Torre de les Campanes, única d’estil mudèjar de la Comunitat Valenciana. Després de conèixer diverses curiositats del seu casc històric, declarat Bé d’Interès Cultural, caminarem per la Volta de la Hoz, un camí adaptat que transita per un espectacular canó excavat a la roca pel riu Palància. Després de conèixer la seua vegetació i altres peculiaritats, ens reunirem de nou abans de menjar a Segorbe, capital comarcal, on visitarem un museu molt especial dedicat al suc d’oliva.

Dissabte 7/desembre FUENTES DE AYÓDAR: L’AIGUA I LA HUMANITAT

ESPECIAL FAMÍLIES . Pack activitats + dinar en restaurant.
Dificultat: Fàcil.
Durada: 5 hores aprox.
Edat recomanada: tots els públics.
Descripció: ens trobarem a les 10.00 a Fuentes de Ayódar, un xicotet poble al límit nord-occidental del Parc Natural de la Serra d’Espadà que posseeix un sorprenent patrimoni natural i cultural centrat en les nombroses fonts i en els brolladors que alberga. L’aigua serà sempre protagonista a la ruta que plantegem, recorrent primer zones naturals a la vora del riu i seguint, després, el curs de l’aigua cap construccions antiquíssimes que van ser ideades per aprofitar la força i la vida del líquid element en benefici de les persones que habiten aquestes terres. El riu Chico i el seu paradisíac Pou Negre, el recentment restaurat Molí de Dalt i la seua enorme bassa, la font dels Chorricos, el llentiscle centenari -diuen que el més gran de la Comunitat- i la font de Santa Rita, regadius i secans… Una sèrie de xicotets itineraris d’anada i tornada pels voltants de la població ens endinsaran en un paisatge irrepetible en què naturalesa i cultura es donen la mà ben forta. Per acabar, un menú especial per a famílies al restaurant Vinyes Velles posarà el colofó ​​a aquesta jornada per al record.

Preu sense menjar: 23,75 € / pers, xiqutes/es fins a 8 anys gratuït. Preu amb menjar: per determinar.

Dissabte 21/desembre CATÍ: LA CATEDRAL DE LA PEDRA SECA

MENÚ ITINERANTUR. Catí: la catedral de la pedra seca i els formatges ecològics del Maestrat.
Dificultat: fàcil.
Durada: 6 hores aprox ., matí i després de dinar.
Edat recomanada: a partir de 8 anys.
Descripció: quedarem a Catí a les 9.00. Eixirem pel Camí del Bosc i anirem a poc a poc ascendint pel barranc de la Massada. Caminant pel sender PR-CV 410 creuarem un atapeït bosc de carrasques fins arribar a la part més alta del nostre recorregut, al Mas de la Serra. Pel camí anirem, com sempre, descobrint els secrets naturals i culturals del Maestrat, els perquès del paisatge, de la peculiar i dura forma de vida dels seus habitants. El nostre clàssic dinar de productes autòctons (pa, formatge, oli, sucs, vi, fruita de temporada, etc . ). A l’ombra d’una gran carrasca, donarà pas al descens de nou cap al poble, des d’on visitarem, després de dinar, la Barraca del Gatellà -una construcció de pedra seca realment espectacular- i el Mas Sofondo i els seus voltants, un exemple de masia de muntanya com pocs. Per acabar la jornada ens rebran a la fàbrica de formatges artesans de Catí per oferir un tast dels seus famosos formatges i conèixer de prop les característiques que els han fet mereixedors de diversos premis i distincions internacionals en els últims anys.

Diumenge 29/desembre EL BAIX MAESTRAT. LES OLIVERES MIL·LENÀRIES

COMARQUES. Múltiples activitats.
Dificultat: fàcil.
Durada: 3h aprox. Matí i vesprada.
Edat: tots els públics
Descripció: d’entre tot el que a la Mediterrània hem d’agrair als antics romans, ens quedaríem amb un humil arbre, un arbre generós que va venir per quedar- fa milers d’anys: l’olivera. És al Maestrat on trobem la major densitat d’exemplars d’aquesta espècie que superen, segons les últimes datacions, els dos mil anys d’edat. Simplement impressionant. En particular, els municipis de Canet lo Roig, la Jana i Traiguera gaudeixen de les majors quantitats d’aquests mil·lenaris monuments vivents.

A Canet lo Roig al matí (9h) començarem a recórrer la senda que voreja els camps amb les oliveres més antics del terme municipal. És la famosa Ruta de les Oliveres Mil·lenàries (5,5 km). Alhora que es descriuran els trets més cridaners de la cultura i el paisatge autòctons, anirem endinsant-nos en els camps per no només observar, sinó directament abraçar, sentir, sentir el batec dels mil·lenaris arbres. Gairebé al final d’aquesta senzilla i planera ruta, a l’ermita de Santa Isabel esmorzarem nostre particular àpat autòcton i descobrirem la Sénia de Marimon, una enorme i antiquíssima sínia que és més que una prova del valuós que en aquesta agresta terra és el recurs hídric.

Des Canet lo Roig ens dirigirem a Traiguera, l’antiga Thiar Julia romana, on un amic ens mostrarà l’olivera més ancià del poble, l’Olivera del Xano. Abans de dinar, al mateix restaurant La Casa dels Capellans, diferents productors d’oli ens oferiran un tast del mil·lenari or líquid. I, opcionalment, es podrà degustar un menú al mateix restaurant de receptes tradicionals recuperades. Després del dinar i de la mà del nostre amic olivero, tindrem l’oportunitat de conèixer els secrets d’un dels monestirs més importants d’Espanya: el conjunt monumental del Reial Santuari de la Verge de la Font de la Salut.

Preu sense menjar: 25,75 € persona, xiquets/es fins a 8 anys gratuït. Preu amb dinar:50,75€ .

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!