Sis rutes familiars de Catí a Espadà, tot un gust per als sentits

Més que caminar, endinsar-se. Més que contemplar, llegir el paisatge. Així són les rutes en família de senderisme interpretatiu que proposen des dItinerantur per a aquest primer trimestre de l’any. Catí, Ares, el Desert de les Palmes, la Serra d’Irta, la Serra d’Espadà i el Barranc dels Horts són les destinacions escollides per gaudir de la natura a l’hivern i rebre la primavera. Itineraris guiats en els quals també poden participar xiquets i xiquetes, trobareu les edats recomanades en cada sortida. Un gust per als sentits. Un luxe gaudir així del Castelló més natural.

Com sempre, Itinerantur amplia els detalls, recomanacions, etc. a les persones interessades. El preu és de 23,75 € / pers., xiquets i xiquetes fins a 8 anys gratuïts, llevat que pel tipus de ruta i activitat s’indique el contrari. Inclou una guia interpretativa, segur, dinar de productes locals, materials necessaris (prismàtics, etc.) i reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

Dissabte 18/gen CATÍ, ARQUITECTURA ANCESTRAL I FORMATGES ECOLÒGICS

Tipus: menú itinerantur
Dificultat: fàcil
Durada: 6 hores aprox., matí i després de dinar
Edat recomanada: a partir de 8 anys

La ruta serà d’anada i tornada des Catí pel Camí del Bosc (PR-CV 410) fins al Mas de la Serra. A l’inici, Chema i Belén (ells són Itinerantur) explicaran una mica de la història i l’economia local. Quan enfilen el camí pel barranc de la Masada, la naturalesa i les tradicions locals sorprendran els vianants durant diverses parades: descobriran la història dels paisatges i de la particular vegetació del Maestrat, aprendran tot el que gratuïtament ofereix la natura i com fer per aprofitar-la, i recordaran com vivia la gent en els masos de muntanya visitant un molt antic: el Mas de la Serra, amb unes vistes impactants. Abans de tornar cap a Catí dinaran productes autòctons sota d’una gran carrasca. Després de dinar al poble, visitaran dos bells exemples d’arquitectura de pedra en sec com són la Barraca del Gatellà i el Mas Sofondo. I per acabar aquesta espectacular jornada provaran, a la mateixa fàbrica, els famosíssims formatges artesanals de Catí.

Diumenge 2/feb LA MOLA D’ARES, EMBLEMA DEL MAESTRAT

Tipus: comarques
Dificultat: fàcil-moderada
Durada: 5 hores aprox.
Edat recomanada: a partir de 9 anys

Ares del Maestrat és un dels pobles més pintorescs de la geografia castellonenca i això és degut, en part, a la seua ubicació en les llomes d’una impressionant altiplà amb més de 1.300 metres d’altitud. Aquesta mola, a més d’un immens valor patrimonial i cultural, conté una microreserva de flora i va ser declarada paratge natural municipal per les seues característiques naturals. Aquesta ruta permetrà anar descobrint tots aquests trets i els seus perquès al llarg de la senzilla caminada i, entre altres coses, rememoren l’antiga indústria i comerç de la neu i el gel visitant una de les poques neveres de planta quadrada del territori valencià. El dinar de productes autòctons posarà la guinda a un dia per no oblidar.

Dissabte 15/feb EL DESERT DELS PALMES. EL BARTOLO I LES SANTES

Tipus: cims mítiques
Dificultat: moderada
Durada: 7 hores aprox.
Edat recomanada: a partir de 12 anys

En aquest cas és un itinerari més exigent del normal (per llarg), per això ho recomanen per a públic a partir de 12 anys en endavant. És la ruta que més agrada a Itinerantur de tot el parc per la diversitat de paisatges i tipus de vegetació que recorre. Com sempre, la guia interpretativa consistirà en diverses parades on explicaran les característiques naturals i culturals més destacats del recorregut: el poblament del Desert, la vegetació original i l’actual, els incendis, espècies d’arbres relictes (com els roures), les fonts i seua importància, etc. El lloc d’inici serà el Centre d’Interpretació del Parc Natural (La Bartola), a les 9.00 L’activitat es farà caminant molt relaxadament, com sempre. Recomanen que la gent porte el seu menjar.

Diumenge 2/mar LA SERRA D’IRTA, MEDITERRANI PRIMITIU

Tipus: amb tota la família
Dificultat: fàcil
Durada: 6 hores aprox.
Edat recomanada: a partir de 9 anys

El Parc Natural de la Serra d’ Irta es caracteritza per ser l’últim tram sense urbanitzar de tota la costa mediterrània espanyola des de França fins a Andalusia. Les seues muntanyes, les seues cales i platges, els seus imponents penya-segats són un dels últims testimonis naturals del que va ser la Mediterrània original, pràcticament desaparegut en els últims cinquanta anys. Al llarg de la ruta recordaran els temps dels pirates berberiscos als peus de la Torre Badum, dalt d’un impressionant penya-segat. Exploraran una biodiversitat única al món i com aquesta s’adapta a les dures condicions d’una costa canviant. Parlaran sobre el mar i la importància de conservar al costat d’un petit brollador que desemboca en una cala deserta, sentiran la muntanya mediterrània en tot el seu esplendor, amb les seues olors i fins i tot assaborint-los. Però també hi haurà temps de seure a esmorzar productes autòctons a la riba verge de la Mediterrània. En resum: una jornada diversa i completa que els excursionistes no oblidaran fàcilment.

Dissabte 22/mar LA SERRA D’ESPADÀ. ELS ÒRGANS DE BENITANDÚS

Tipus: parcs naturals
Dificultat: moderada-fàcil
Durada: 5 hores aprox.
Edat recomanada: a partir de 10 anys

La Serra d’Espadà és el que els biòlegs coneixen com l’autèntica selva mediterrània. En aquesta ocasió pujaran des de l’embassament de Benitandús, un veritable llac d’aigua molt neta i fresca enclavat entre muntanyes, per un bosc salvatge de sureres cap l’espectacular paisatge dels Òrgans, una formació rocosa de penya-segats que us deixarà bocabadats. En arribar ací dinaran i continuaran gairebé en pla per boscos de sureres i pins, visitant trinxeres de la Guerra Civil espanyola, construccions de pedra en sec i altres punts d’interès, per baixar després cap al barranc del Sureda camí de Benitandús. Com sempre, la ruta es fa relaxadament, amb diverses parades amenitzades amb explicacions, interpretació del patrimoni natural i cultural, xerrades, rialles i debats, fotos, dinar, etc .

Diumenge 30/mar EL BARRANC DELS HORTS, UN BOSC CENTENARI

Tipus: amb tota la família
Dificultat: fàcil
Durada: 5 hores aprox.
Edat recomanada: a partir de 7 anys

Tindran l’oportunitat de conèixer una autèntica joia botànica del patrimoni valencià: un veritable bosc mediterrani de muntanya, de frondosos i centenaris roures i carrasques que han vist passar els grans esdeveniments històrics valencians en un entorn molt poc alterat per l’home. Per si fos poc, els colors de la primavera es deixaran sentir amb força. Faran una visita a un vell amic, el Roure Gros, amb més de 600 anys d’antiguitat, i descobriran detalls de la forma de vida dels nostres ancestres. El dinar de productes locals (pa, formatges, embotits, vi, fruita de temporada…) sota d’una carrasca centenària, i altres moments molt especials faran d’aquesta jornada primaveral un gust per als sentits. Molt més que senderisme!

 

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!