‘Poemes visuals’, el teatre per a públic familiar és un joc de lletres

jordi bertran poemes visuals

Lletres que no són el que pareixen. Lletres que són el que ni t’imagines. Un escenari nu d’artificis en què les lletres cobren vida. Però no una vida qualsevol. Poemes visuals, l’obra de la companyia de Jordi Bertran, arriba l’últim diumenge de març a les 18.30 al Teatre Municipal de Benicàssim. Un espectacle per a públic familiar (a partir de 7 anys) en què les lletres, manipulades amb varetes sobre una taula, adquireixen vida pròpia i es van transformant a mesura que avança l’obra: l’E es converteix en un gos que juga amb un xiquet, que és la I. Una i amb una U dibuixen una gimnasta rítmica que es desplaça amb moviments precisos sobre la pista i una simple T es converteix en un trampolinista.

Una taula, un fons negre i una llum zenital condueixen l’espectador cap a un món carregat de tendresa i banyat en tocs d’humor. Poemes Visuals obra un efecte hipnòtic a partir d’una cosa tan simple però alhora complexa com un joc amb lletres, una cosa similar encara que salvant les distàncies al que vam veure també a Benicàssim el 2012 dins del Festival de Teatre i Biblioteca del Mar amb l’espectacle de dansa Consonant de Maduixa Teatre.

Poemes Visuals omple cada racó de l’escena d’un virtuosisme inusual, fruit de llargs anys de treball. A l’escenari prenen vida un conjunt de lletres construïdes amb extrema senzillesa que requereixen de gran mestria per aconseguir que, amb la seua manipulació, el gest es transforme en vers i el vers en emoció. L’espectacle (3 euros l’entrada) està inspirat en la màgia dels poemes visuals del poeta català Joan Brossa, prenent prestat el magnetisme de l’abecedari brossià, el joc de lletres amb el qual el poeta il·lustrava la seua poètica visual .

La proposta teatral comença amb un actor-músic, encarnant a un poeta. Porta amb si una maleta plena de lletres d’escuma i comença a jugar amb els seus sons i formes, descobrint que a partir de les lletres pot crear poesia sense necessitat de construir paraules. Amb la guitarra i les cançons estableix una tendra relació amb les lletres que prenen vida i creen un univers ple de personatges, coreografies, humor i accions dramàtiques, on es demostra que les lletres no només serveixen per omplir papers i ordinadors sinó que també poden crear un món sensible, d’esglaiadora senzillesa. La idea original és de Jordi Bertran i sobre l’escenari com manipuladors veurem a Inés Alarcón, Eduardo Telletxea i Òscar Muñoz, aquest últim també veu i guitarra en directe.

El 1977, Jordi Bertran va coincidir amb un grup de titellaires de la Barceloneta, el barri dels antics pescadors de Barcelona, el Grup Taller de Titelles, dirigit per Pepe Otal, descobrint així el poder de fascinació i la capacitat de comunicació dels titelles. Posteriorment, va formar part de dos grups: El Col·lectiu d’Animació de Barcelona (1978), dirigit per Carles Cañellas, i La Companyia Ambulant Els Farsants (1979-1987), de la qual va ser cofundador. El 1987 funda la seva pròpia companyia, amb la intenció de difondre l’art del titella i d’arribar, sobretot, al públic adult.

Gràcies a l’esforç de nombrosos artistes i col·laboradors, la Companyia Jordi Bertran és una de les més prestigioses del país, sent reconeguda la seau trajectòria amb nombrosos premis nacionals i internacionals. Ha participat en els més rellevants festivals d’arts escèniques del món, realitzant gires per més de cinquanta països, i treballat en programes televisius.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!