Un passeig amb bici per la Via Verda entre Benicàssim i Orpesa per a conèixer les torres anti-pirata

vv portadar_opt
Anar amb bicicleta es pot convertir en un autèntic plaure si ho fem al costat del mar i en una de les rutes més boniques que hi ha en la província de Castelló: la Via Verda (antigues vies de tren reconvertides com a unió cultural i mediambiental) que uneix els municipis de Benicàssim i Orpesa. La història i la naturalesa es fonen perquè el cicloturista –apte per a totes les edats- gaudisca del paisatge combinat amb l’esport.

De la mà de Itinerantur -Belén i Chema- ens mostren i expliquen les meravelles d’aquesta ruta de 5,5 quilòmetres per a aquells que no la coneguen però també per als quals l’han fet, però desconeixen la història de les quatre torres defenses o anti-pirates que en ella es troben. A la Comunitat Valenciana en el segle XVI van ser construïdes més de 70 defenses i d’elles 18 a Castelló, des d’Almenara a Orpesa.

El temps establert per a fer la ruta és de 2,5 hores i es pot començar des de Benicàssim o d’Orpesa (depèn del dia de la setmana que la vulgueu fer). Si partiu des de Benicàssim, la primera visita i explicació és en la Torre de Sant Vicent. Tenia com a missió la vigilància i defensa de les costes dels atacs de corsaris. Data del segle XVI. És de planta quadrada, construïda de maçoneria concertada i angulars de carreu. Té un matacà espitllerat i en les esquines de la part posterior que dóna al mar, dos torres circulars a l’altura de la terrassa.

Ací és on comença el passeig amb bicicleta, però pel carril bici que discorre per la part posterior del passeig marítim, ja que en est està prohibit anar amb bicicleta. Una vegada arribem a l’inici de la Via Verda, comença l’espectacle de la naturalesa. Els túnels ens acompanyen durant tot el recorregut juntament amb la vegetació (destaca el margalló o margalló en valencià com li agrada dir-ho més a Chema). La roca blanca, explica Belén, és característica d’aquesta zona i pròpia dels penya-segats.

La segona torre anti-pirata que ens trobem en aquest passeig amb bicicleta és la Torre Colomera. Sembla que deu el seu nom a la seua semblança amb un colomar. Des d’aquesta, explica Chema, es veu la Torre Sant Vicent i també la tercera que ens trobarem en el nostre camí, la Torre la Corda.

Sens dubte, la Via Verda entre Benicàssim i Orpesa és una de les més boniques d’Espanya. Durant el recorregut passem per zones de microrreserves de flora que solament podem veure en aquesta zona.

Aquestes dues torres que es troben enmig de la Via són la Torre Colomera i la Torre la Corda, tenien la funció de servir d’enllaç comunicatiu Sant Vicent i la del Rei. De fet, com expliquen Chema i Belén, per a comunicar-se entre les torres, els vigías anaven muntats a cavalls ja que la boira i altres inclemències, moltes vegades, els impedien fer senyals comunicatius.

L’última torre en aquest fantàstic recorregut és la Torre del Rei, denominada així perquè la va comprar el rei Felipe II per a defensar-se dels pirates que assetjaven aquesta zona. Aquesta és una construcció militar única a Espanya. Estava defensada al mateix temps per sis soldats i un alcaide pel que estava molt bé defensada. Però malgrat açò, l’any 1613, Orpesa va ser saquejada pels pirates i la població va ser portada un altre lloc tardant molt temps a tornar-se a poblar.

La volta, igual que l’anada, com us hem apuntat abans per la Via Verda amb bicicleta és apta per a majors i xicotets ja que Itinerantur posa a la disposició dels cicloturistes unes bicicletes de l’empresa Hardacho d’Orpesa que van amb cadiretes i cascs per als més xicotets.

Les eixides es realitzen a les 18.30 hores els dimarts des de la Torre Sant Vicent de Benicàssim i els dijous des de l’establiment de bicicletes de lloguer Hardacho d’Oropesa. No us ho perdeu perquè mereix la pena veure aquesta ruta amb altres ulls.
sant vicentr_opt
colomerar_opt
la cordar_opt

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!