Cinema’s Cool: un innovador programa escolar per a gaudir (i aprendre) en pantalla gran

cinemas cool_opt (2)

El cinema forma part de les nostres vides. Dels nostres records. De la nostra infància. Us posem un exemple. Potser al bot no sabeu qui és Dorothy, però si vos diem que viatja per un país imaginari acompanyada d’un espantaocells sense cervell, d’un home de llauna sense cor i d’un lleó covard és probable que us vingui al cap un títol: El Mag d’Oz. I per què vos expliquem tot això? Perquè vos volem presentar Cinema ‘s Cool, una iniciativa que pretén apropar el cinema als escolars valencians. Un programa de cinema a la carta organitzat per nivells educatius per aprofitar el potencial de l’audiovisual com a vehicle d’ensenyament.

Però no de qualsevol cinema: “La vocació d’aquest programa escolar no és programar els títols de caràcter infantil o juvenil que esquitxen la cartellera d’estrena. La nostra iniciativa pensa en films que complementen el treball educatiu i pedagògic dels mestres”, expliquen en la seu presentació Cinema’s Cool, el projecte impulsat per Miquel Àngel Romero, professor de Comunicació Audiovisual i Periodisme.

Títols com Peter & the Woolf (2006), Mickey y las judías mágicas (1947), El príncipe y el mendigo (1990) o El patito feo (1939) en Infantil i El mago d’Oz de Víctor Fleming (1939), Arriety y el mundo de los diminutos (2010), Tierra (2007), Los mundos de Coraline (2009) i Deep Blue (2003) a Primària formen part d’aquesta particular ‘cartellera’, curtmetratges i llargmetratges que complementen el treball educatiu i pedagògic que el professorat desenvolupa a l’aula. També tenen pel·lícules adaptades a ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.

Les pel·lícules es projecten a la sala de la Fundació Cultural Bancaixa a València no només pels avenços tècnics que compta sinó perquè també és una manera d’apropar els escolars al cinema. La iniciativa està pensada perquè cada centre (públic, concertat o privat) esculla la pel·lícula que més se li adapte i pacte amb Cinema’s Cool la data de la projecció i que trasllade a l’alumnat fins a la Fundació. La intenció, de totes maneres, és buscar seus alternatives per poder créixer geogràficament.

Un cop a la sala, se’ls presenta la pel·lícula, es projecta i es lliura una guia didàctica a professors i professores per al treball del film a classe. La presentació de les pel·lícules es pot fer en castellà i valencià i les guies estan disponibles en aquests dos idiomes i també en anglès.

L’import de tot el programa (presentació, projecció i material didàctic) és de 4,90 euros per escolar. Com la iniciativa, pionera a la Comunitat Valenciana i que compta amb l’aval de les universitats de València i Jaume I de Castelló, té com a patrocinador a Productes Velarte, Cinema ‘s Cool convida a berenar a tots els participants.

Els impulsors estan convençuts de la bondat del cinema com a eina idònia per a l’educació escolar. Però Cinema ‘s Cool també aporta qüestions tan bàsiques com entendre l’audiovisual. “Les fonts audiovisuals cada vegada estan més presents en la nostra vida i també en el món dels nens i nenes. Per això considerem molt important col·laborar amb els docents en l’ensenyament de la lectura de l’audiovisual com un text més que tenen al seu abast” , defensen.

“No hi ha cultura del cinema entre l’alumnat, i malgrat l’esforç de molts docents, des de l’Administració no s’implementa prou els programes curriculars perquè l’audiovisual estigua més a l’abast dels estudiants”, reflexiona Romero. I el cinema, insisteix, “té una component lúdica innegable però també és un vehicle de formació ideal”. Vos deixem amb el vídeo promocional de Cinema’s Cool.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!