Motius per a gaudir de les millors festes de Sant Antoni en família

FORCALL SANT ANTONI ESPAI MENUT

Sobren els motius per gaudir de les festes de Sant Antoni, una de les celebracions més populars de quantes se celebren a la província de Castelló. Una tradició especialment arrelada a l’interior que ofereix algunes de les festes més singulars de la Comunitat. Des de la Santantonà de Forcall, declarada com a Festa d’Interès Autonòmic i Bé d’Interès Cultural, a la Matxà de Vilanova d’Alcolea, Les Rossegades d’Albocàsser o la Publicata de Vilafranca. De Nord a Sud, de l’interior a la costa, la província honra Sant Antoni. Com ja us hem comentat en anys anteriors, no oblideu si aneu amb nens que és una festa protagonitzada pel foc i amb presència d’animals que poden espantar els nens, segons l’edat i el acostumats que estiguin o no, i on el fum , en alguns casos, pot ser molest si no vas bé abillat. Però val la pena.

SANTANTONÀ DE FORCALL. 16, 17 I 18 DE GENER

La Santantonà de Forcall representa la festa medieval del foc. La seua espectacularitat i singularitat li han fet ser reconeguda com a Festa d’Interès Turístic Autonòmic i la seua declaració com a Bé d’Interès Cultural Immaterial. La Santantonà és una celebració on es barregen teatre popular, focs, figures simbòliques del bestiari infernal tradicional, components carnavalescos, elements pirotècnics o gastronomia. Una de les celebracions més màgiques del territori castellonenc que enfonsa les seves arrels en el segle XIV. Ací podeu consultar més informació.

Divendres, 16. Dia de la Santantonà
00.00 Encesa de les tronques, que romandran enceses tot el cap de setmana.
07.00 Recorregut pel poble de l’Esquellot.
08.00 Despertà pels dolçainers i tabaleters.
13.00 Ritual de la Plantà del maio. Seguidament, revestiment de la barraca amb ramatge verd. A la plaça Major.
21.30 Santantonà, culminació i apoteosi de la festa profà-religiosa. La comitiva recorrerà els principals carrers del poble. En arribar a la plaça, encesa i crema de la barraca pels cremallers. Mentrestant, les botargues (dimonis) donen voltes a la foguera, disparant coets borratxos, els sants lligats i obligats pels dimonis són introduïts dins la barraca en flames per a ser cremats.
23.30 Processó dels matxos. Benedicció dels animals a la casa Abadia.
01.30 Actuació de l’orquestra La Bruixa al pavelló de festes.

Dissabte, 17. Dia de Sant Antoni
08.00 Despertà.
11.00 Missa solemne en honor a Sant Antoni. A continuació, processó.
12.30 Cercavila, amb grupes pels carrers del poble.
17.00 Llaurà i sembra per la plaça Major. Simulació que recorda una cerimònia màgica ancestral per aconseguir bones collites, avui dels solcs surten llaminadures per als petits. Durant aquest acte desfilaran totes les disfresses de Carnestoltes, que a Forcall es celebre coincidint amb la festa de Sant Antoni.
19.00 Representació de la vida del sant a la plaça Major.
22.30 Tradicional Ball rodat a la plaça Major.
24.00 Actuació de l’orquestra Zeppelin al pavelló municipal, amb entrada gratuïta.

Diumenge, 18. Dia dels botets
13.00 Carn rostida a la plaça Major. Els majorals proporcionaran a tots els assistents pa, vi i allioli.
16.00 Els botets, jocs tradicionals a la plaça Major: carreres, trencar l’olla i els botets, joc que consisteix a saltar odres de vi mig plens.

FESTA DE LA PUBLICATA DE VILAFRANCA. 16, 17 i 18 DE GENER

vilafranca sant antoni_opt

Música, colorides desfilades, gastronomia, recollida i alt de la malea, representacions teatrals… I, per descomptat, foc. Vilafranca honora Sant Antoni Abat amb les seues festes de la Publicata, una oportunitat per conèixer de prop un municipi que pot presumir d’un gran patrimoni natural i etnològic, com les seues famoses construccions de pedra en sec, que podeu conèixer amb més detall al museu dedicat a aquest tipus d’estructures tradicionals.

Divendres, 17. Dia de la Plantà.
19.00 Plantà de la barraca a la plaça Don Bosco.

Dissabte, 18. Dia de la malea
10.00 Eixida cap al Bovalar per recollir la malea (cada participant es portarà el seu menjar). Lloc de sortida: jardins de l’avinguda Llosar.
15.30 Entrada de la malea i representació de l’Alt a la malea. Lloc: avinguda del Llosar i plaça Don Blasco.
17.00 Ronda popular. Lloc: principals carrers de Vilafranca. Sortida des de l’edifici La Llotja.
18.00 Representació de l’acte sacramental de la vida de Sant Antoni i del sainet El drama de la Bosseria. Lloc: Casa de Cultura.
20.00 Cremà de la barraca de Sant Antoni Abat. Lloc: plaça Don Blasco.

Diumenge, 19. Dia de Sant Antoni
10.00 Missa en honor a Sant Antoni. L’apartat musical anirà a càrrec de la Rondalla de Vilafranca. Lloc: Església Parroquial de Santa Maria Magdalena. A continuació, processó amb la benedicció dels animals davant de la imatge de sant del carrer Major.
12.00 Ronda de Sant Antoni amb Sant Antoni, Luzbel i l’àngel, Morondo i la Diablera. Rondalla de Vilafranca amb els cantadors José Manuel Ibáñez i Soraya Santalucía. Públic en general i cavalleries
17.00 Típica Almoneda (subhasta) al Parador de festes.

VILANOVA D’ALCOLEA. LA MATXÀ DE SANT ANTONI

La celebració de Sant Antoni també és una de les més espectaculars de la província. Des de la vestimenta dels cavalls al tropell passant per la matxà. Després del sopar i ja vestits els cavalls, tota la gent es reuneix al Plantet (davant de l’església) per recollir el guió del Sant i començar la matxà, habitualment cap a les 22.00. En els principals carrers del municipi comencen a encendre les argelagues, que generen una imatge única. I, a continuació comença el tropell, una cursa en la qual pot participar tothom. Només es necessita muntar a un cavall sense cadira. Aquest any els carrers Sant Antoni i Sant Vicent són les encarregades d’organitzar la festa de Sant Antoni. Més informació.

Dissabte, 17
18.00 Teatre al carrer dels majorals. Les Temptacions de Sant Antoni.
19.00 Foguera dels majorals.
22.00 Matxà. A continuació Tropell i Coca.
24.00 Ball amb Platano Orquestra.

Diumenge, 18
10.30 Cercavila pel carrer dels Majorals.
12.00 Missa Major en honor a Sant Antoni.
13.00 Cavalls.

LES ROSSEGADES D’ALBOCÀSSER

albocasser rossegades sant antoni 2014

Si hi ha un acte que defineixi les festes de Sant Antoni a Albocàsser aquest és, sens dubte, Les Rossegades, que aquest any se celebra el dissabte 17 de gener. Una tradició que consisteix en l’arrossegament d’un arbre sense fulla (ròssec), una carrasca i un carro carregat de malea per part dels majorals. El moment més espectacular i intens es viu quan el tir de cavalls arriba al carrer Major. Allà, al crit d’un dels traginers s’inicia l’ascensió del carrer Major a tota velocitat. És un acte molt vistós i normalment no hi ha una excessiva aglomeració de gent. A més, entre arrossegament i arrossegament sempre es pot degustar alguna coqueta del forn que està al mateix carrer. A la tarda, es crema la foguera ia la nit es llegeix la Publicata: versos satírics sobre la vida local.

Dissabte, 17
11.00 ròssec de l’arbre sense fulla.
12.00 ròssec de la carrasca
13.00 Volteig de la campana i pujada del carro amb la malea.
20.00 Foguera de Sant Antoni
22.30 Benedicció dels animals, Publicata i repartiment de coqueta. Seguidament, ‘garullo’.

Diumenge, 18
12.00 Missa en honor a Sant Antoni
16.00 Carreres populars al carrer de la Font.

BENICÀSSIM: FESTES DE SANT ANTONI I SANTA ÀGUEDA

I l’interior viatgem fins al litoral. Benicàssim celebra del 16 al 25 de gener els festes en honor a Sant Antoni i Santa Àgueda. I si d’alguna cosa són sinònim, són de Dia de les Paelles. Però com nou dies de festa donen per a molt, a continuació us destaquem les activitats infantils. El programa complet podeu consultar-ho aquí.

Divendres, 16
21.30 Concentració de participants a la Coqueta i el Tropell. Carrer Sant Tomàs.
22.00 Solemne acte de benedicció i repartiment de la Coqueta.

Dissabte, 17 Dia del patró
11.00 Parc infantil a la plaça de les Corts (en cas de pluja es trasllada al pavelló)
17.00 Processó
17.00 Parc infantil a la Plaça de les Corts
17.30 Repartiment de xocolata solidari a la plaça Constitució.
18.00 Repartiment de xocolata i activitats infantils de la Maranya a la seva seu.

Diumenge, 18
11.00 Parc infantil al recinte de festes.
17.00 Parc infantil al recinte de festes.
18.30 Entrada infantil de bous embolats
19.30 Teatre d’humor Només Fabiolo Glam Slam amb Rafael Maza a l’Espai de la Música. Per a tots els públics.

Divendres, 23. Dia de les paelles.
11.00 Parc infantil. Plaça dels Dolors fins a les 14.00

Dissabte, 24
11.00 Desfilada infantil de disfresses. Sortida des de plaça de les Corts
16.00 Parc infantil al recinte de la fira.

Diumenge, 25
11.00 Parc infantil al recinte de la fira.
16.00 Parc infantil al recinte de la fira.

MÉS CELEBRACIONS DE SANT ANTONI

VILA-REAL. La congregació d’Els Lluïsos organitza aquest divendres, 16 de gener, la Matxà de Sant Antoni que arriba a la seva 42 edició. La desfilada començarà a les 18.00 hores amb la concentració de carros i cavalls a l’avinguda Europa per dirigir-se cap a l’avinguda la Murà. A les 19.30 hores està previst l’inici de la Matxà. L’endemà, l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia acollirà a partir de les 13.00 hores la tradicional missa i repartiment de 1.000 panets beneïts i 4.500 rotllets.

GRAU DE CASTELLÓ. Botafocs Ball de Dimonis organitza una desena d’actes per celebrar Sant Antoni, tots el dissabte 17 a la tarda. Programa: 17.00-18.00 Plantada de Bestiari. Davant del Casal Jove. 18.15 La música del Bestiari. 18.30 Cercavila. Del Casal Jove a la Parròquia de Sant Pere. 19.00 Presentació de la vida i dels miracles de Sant Antoni, per Botafocs. Saló de actes del Casal Jove.19.30 Balls de les figures del Bestiari. 20.00 Sorteig del Porquet. Saló de actes del Casal Jove. 20.15 Cercavila de Sant Antoni. Des de la plaça Tripulants de la Paca per Canàries fins al CEIP Elcano. 20.30 Benedicció d’animals i repartiment de rotllos. Pati de la esglesia de Sant Pere. 21.30 Encesa de les fogueres. Grup Mediterrani i plaça Verge del Carme. 22.00 Sopar tradicional de Sant Antoni. Grup Mediterrani

ALMASSORA. Els actes principals de la Matxà, se celebren el dissabte 17. A partir de les 10.30 amb la concentració de cavalls i la posterior romeria fins al paratge natural de Santa Quitèria. A les 12.30, benedicció de mones, pans i dolços a la parròquia de la Nativitat. A les 18.30 hores serà la sortida de les cavallerisses des de la plaça Santa Teresa. Un cop finalitzat el recorregut de les cavallerisses, l’església major es convertirà en l’epicentre de la festivitat amb motiu de l’ofici religiós previst per a les 19.00 hores i la posterior benedicció dels animals davant de la porta del temple que estarà acompanyada del repartiment de les 3.000 cintes en honor al sant.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!