Rutes per a descobrir la primavera per Castelló

ruta-17-01_optJa tenim ací el mes de març. La caloreta que comença a notar-se en aquest mes convida a descobrir els meravellosos paisatges que amaga la província de Castelló. Aquest mes, en el qual comença la primavera, Itinerantur i la Fundació Caixa Castelló han preparat una sèrie de rutes per a totes les edats amb l’objectiu d’aprofitar tots els caps de setmana i en alguns casos per partida doble. Us animem al fet que us lleveu el fred de l’hivern amb aquestes meravelloses rutes que no us defraudaran.

Diumenge, 1 de març Artana, la Porta d’Espadà

Organitza: Itinerantur

Artana és coneguda per moltes coses, però destaca en gran manera per l’enorme qualitat del suc d’oliva que allí es produeix. L’or líquid artanenc té, a més, una llarguíssima història per explicar que es reflecteix perfectament en l’edat i el port de moltíssimes oliveres monumentals escampades per tots els secans del terme municipal. Són oliveres que, en diversos casos i igual que en altres comarques castellonenques, superen els 1000 anys d’edat i segueixen donant el seu millor fruit. Són monuments vius únics al món, cadascú amb la seua particular silueta meravellosament adaptada a les particularitats climàtiques i geològiques del lloc on van néixer, que han vist passar molts dels grans esdeveniments de la nostra Història. Durant la Ruta de les Oliveres Monumentals d’Artana, passant per la famosa Caseta del Tio Xoto, podrem conèixer tot això i, a més a més, gaudir del nostre clàssic esmorzar de productes locals.

Inici: 10.00h – Fi: 14.00h
Durada: 4h aprox.
Dificultat: Molt Baixa.
Recom.: tots els públics.
Lloc: Gasolinera a l’entrada del poble.
Preus: 23,75 €/pers., menors de 8 anys gratis. Inclou: els guies-intèrprets, l’assegurança, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotits, vi, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

Dissabte, 7 de març El Castell d’Aín i els habitants del bosc

Organitza: Itinerantur
Preu: 23,75 €/ pers. (IVA incl.). Xiquets fins a 8 anys gratis. Consultar ofertes i promocions. Inclou els guies-intèrprets, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

Ens trobem en el bosc de sureres més important de tota la Comunitat Valenciana. És el que els naturalistes cridem l’autèntica Selva Mediterrània, que passa per ser un dels ecosistemes amb més biodiversitat del món. A l’inici farem un volt pel nucli urbà del preciós poble d’Aín, ple d’història (va ser aquest un dels epicentres de les Revoltes Morisques del segle XVI) i, per descomptat, de fonts, sèquies i molins (el nom d’aquesta localitat ve de l’àrab “lloc d’aigües”, i dóna bon compte de la realitat). En la ruta explorarem la relació que han mantingut i mantenen els habitants d’aquestes muntanyes amb el bosc i aprendrem com es pot viure de forma harmònica amb la naturalesa. L’exemple que ens guiarà serà l’extracció del suro de les sureres practicada des de fa segles. A l’arribada al Castell d’Aín us sentireu com a autèntics rebels moriscs disposats a defensar la vostra centenària llar.

Punt de trobada: Aín (Plana Baixa)
Temps aproximat: 4 h
Dificultat: Molt baixa
Públic recomanat: Per a tots
Distància: 4,5 km

Diumenge, 8 de març El Penyagolosa, el nostre Gegant de Pedra

Organitza: Itinerantur
Preu: 23,75 €/pers. (IVA incl.). Xiquets fins a 8 anys gratis. Consultar ofertes i promocions. Inclou els guies-intèrprets, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

El Penyagolosa (1814 m) és la nostra muntanya més alta i emblemàtica, senyera de tots els castellonencs des de temps immemorials. El primer tram ens farà calfar les cames. Aproximadament una hora després del començament de la marxa arribarem al Corralico, en la base, a partir d’on encararem la curta pujada final. Les vistes de les quals gaudirem des d’ací a dalt, arribant fins i tot a albirar els Pirineus en dies clars, no es poden explicar amb paraules. Prendrem tranquil•lament el nostre esmorzar de suculents productes autòctons i tornarem. En el camí de baixada pel barranc de la Pegunta anirem fent parades explicant per què aquest bosc, que bé podria pertànyer a una altra època i altres continents, és un lloc tan ric en biodiversitat, i com l’ésser humà ha aprofitat els importantíssims recursos naturals que ofereix.

Punt de trobada: Ermitori de Sant Joan (Vistabella del Maestrat)
Temps aproximat: 6 h
Dificultat: Moderada
Públic recomanat: A partir de 10 anys
Distancia: 11,5 km

Dissabte, 14 de març La Serra d’Irta, el Mediterrani primitiu

Organitza: Itinerantur
Preu: 23,75 €/ pers. (IVA incl.). Xiquets fins a 8 anys gratis. Consultar ofertes i promocions. Inclou els guies-intèrprets, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

El Parc Natural de la Serra d’Irta es caracteritza per ser pràcticament l’últim tram sense urbanitzar (14 km) de tota la costa mediterrània espanyola des de França fins a Andalusia. Les seues muntanyes, les seues cales i platges, els seus imponents penya-segats són un dels últims testimoniatges naturals del que va anar el Mediterrani original, pràcticament desaparegut en els últims cinquanta anys. Al llarg de la ruta recordarem els temps dels pirates barbarescs als peus de la Torre Badum, damunt d’un impressionant penya-segat. Explorarem una biodiversitat única en el món i com aquesta s’adapta a les dures condicions d’una costa canviant. Parlarem sobre el mar i la importància de conservar-ho al costat d’una petita deu que desemboca en una cala deserta, sentirem la muntanya mediterrània en tota la seua esplendor, amb les seues olors i, fins i tot, assaborint-ho. Però també hi haurà temps d’asseure’s a esmorzar els nostres productes autòctons a la riba verge del Mediterrani. Una jornada que els i les excursionistes no oblidaran fàcilment.

Punt de trobada: Entrada al P. de la Serra d’Irta
Temps aproximat: 6 h
Dificultat: Moderada-baixa
Públic recomanat: A partir de 8 anys
Distancia: 7 km

Diumenge, 15 de març La vida en els masos de la Tinença: el Mas de n’Insa

Organitza: Itinerantur
Preu: 23,75 €/pers. (IVA incl.). Xiqeuts fins a 8 anys gratis. Consultar ofertes i promocions. Inclou els guies-intèrprets, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

La Tinença de Benifassà és un lloc salvatge, màgic, carregat d’història… I moltes vegades historia viva. Els paisatges que travessarem (i ajudarem a interpretar) són d’una espectacular bellesa i concordes amb la zona tan especial que visitarem, que és la que més biodiversitat atresora de la Comunitat Valenciana segons els últims estudis. Però el millor serà descobrir, abans d’esmorzar i en el Mas de n’Insa, com es vivia en les nostres muntanyes fa més de 50 anys. Una convidada molt especial, nascuda i crescuda en una masia, ens ho explicarà de primera mà.

Punt de trobada: La Pobla de Benifassà
Temps aproximat: 4 h
Dificultat: Moderada-baixa
Públic recomanat: A partir de 8 anys
Distancia: 8 km

Diumenge, 22 de març Ruta de les deus: de Navajas a Sogorb

Organitza: Fundación Caixa Castelló
Tipologia Ruta: Senderisme, cultural, naturalesa
Dificultat: Moderada. Recorregut d’11,5 km. Ruta de mig dia. Recomanada per a majors de 12 anys. Recomanacions: Esmorzar i aigua. Roba còmoda i calçat esportiu. Desplaçament Cotxes particulars. Tancament de preinscripcions: 20 de març.
Punt de trobada: 9:30 h a Navajas, Monument al Salt de la Núvia, en el Carrer de l’Escultor Manolo Rodríguez. Finalització a Navajas al voltant de les 14.30 h.
Menjar no inclos. Possibilitat de reservar en un restaurant de la localitat. S’inclou segur de responsabilitat civil.

En aquesta ruta descobrirem un dels principals recursos naturals amb què explica l’Alt Palància, el paisatge de l’aigua. Començarem en la vila de Navaixes, pionera del turisme en aquesta zona precisament gràcies a les seues aigües, i un dels municipis més atractius pel seu passeig de les fonts, paral•lel al riu Palància, que acaba en l’espectacular Cascada del Brazal, sota la qual es troba el paratge del Salt de la Núvia. Seguint el curs del Palància, el camí travessa l’històric assut de la Barsilla (s. XV), des del qual es rega la fèrtil vall sogorbí, per a arribar a la famosa Font de les Cinquanta Canelles. Des d’allí, s’ascendirà al casc urbà sogorbí per la Font de l’Argén, eixint als peus de les seues precioses muralles medievals, protegides per torres com la del Botxí o la Presó, i per la qual discorre la canalització de l’Aqüeducte. L’aigua que circulava per ell procedia de la Deu de l’Esperança i, quasi seguint la seua canalització, seguirem la ruta descobrint antics elements industrials hidràulics com el Molino dels Frares o El Batàn (tots dos en ruïnes), que en el seu moment van pertànyer als monjos cartujos de Valldecrist (Altura).
Tornem a Navaixes travessant el Paratge Natural Municipal de l’Esperança, en el cim de la qual es troba l’ermita de La nostra Senyora de l’Esperança. Finalitzarem en el casc urbà de Navaixes, vila pairal de retorçades carrers que denoten el seu origen musulmà, amb interessants i antigues viles d’esbarjo dels visitants que venien des de València a prendre les aigües medicinals del desaparegut balneari, i el seu majestuós Olmo, plantat en 1609, en la plaça més popular de la localitat.

Navajas Fundacio_opt

Dissabte, 28 de març El Castell de Xivert. Irta Fortificada

Organitza: Itinerantur

El Castell de Xivert (Alcalà de Xivert, Baix Maestrat) és un dels exemples de hisn (fortalesa musulmana) més importants del període califal andalusí a causa, entre altres coses, del seu imponent mur oriental de tàpia calicrostada. Les torres templeres que protagonitzen la seua postal més característica són igualment impressionants, i donant-les la volta per l’actual camí de ronda es pot accedir a l’antic poblat musulmà de Xivert. Posa els pèls de punta imaginar la vida quotidiana que hi tenia lloc fa no tants segles, doncs va ser definitivament abandonat amb l’expulsió dels moriscos en 1609. Amb Itinerantur descobrireu tots estos i més secrets naturals i culturals acompanyats d’un boníssim esmorzar de productes autòctons.

Inici: 10.00h – Fi: 14.00h
Durada: 4h aprox.
Dificultat: Baixa.
Recom.: a partir de 6 anys.
Lloc: Ermita del Calvari (Alcalà de Xivert).
Preus: 23,75 €/pers., menors de 8 anys gratis. Inclou: els guies-intèrprets, l’assegurança, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotits, vi, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat. (inclou productes de la Marca Parcs Naturals)

Dissabte, 28 de febrerEl Prat de Cabanes-Torreblanca: l’aiguamoll més important de Castelló

Organitza: Itinerantur
Preu: 23,75 €/pers. (IVA incl.) Xiquets fins a 8 anys gratis. Consultar ofertes i promocions. Inclou els guies-intèrprets, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

El Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca és un aiguamoll catalogat d’importància internacional per albergar en les seues platges, marjals i llacunes formes de vida úniques en tot el Mediterrani, moltes d’elles en perill d’extinció. El seu cordó litoral de cants rodats, que separa l’antiga albufera (avui zona de marjal, prats i llacunes) del mar, és el més important d’aquest tipus a la Comunitat Valenciana. Durant el recorregut per la llarga platja descobrirem paisatges dignes d’èpoques llunyanes i, fins i tot, d’altres continents; coneixerem les adaptacions de la vegetació als diferents ambients salins o dulciaqüícoles, als diferents tipus de sòls i als ancestrals aprofitaments que l’home ha fet d’aquest paratge, com l’extracció de torba. A més, observarem una gran varietat d’espècies d’aus i altres animals en els seus hàbitats naturals, sentint-nos com a autèntics exploradors.

Punt de trobada: Torre la Sal (Cabanes, la Plana Alta)
Temps aproximat: 5 h
Dificultat: Baixa
Públic recomanat: A partir de 6

Diumenge, 29 de març Les Santes i el Bartolo

Organitza: Itinerantur
Preu: 23,75 €/pers. (IVA incl.) Xiquets fins a 8 anys gratis. Consultar ofertes i promocions. Inclou els guies-intèrprets, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

És la ruta que més ens agrada de tot el parc per la diversitat de paisatges i tipus de vegetació que recorre. Com sempre, la nostra guia interpretativa consistirà en diverses parades on explicarem les característiques naturals i culturals més excel•lents del recorregut: el poblament del Desert, la vegetació original i l’actual, la problemàtica dels incendis, espècies d’arbres, les fonts i la seua importància, l’ermita de Les Santes i el seu entorn, etc. L’activitat es farà caminant molt relaxadament, com sempre. I encara que nosaltres posarem l’esmorzar autòcton, recomanem que la gent porte el seu menjar.

Punt de trobada: Centre d’Interpretació del Parc Natural “La Bartola” (Benicàssim, Plana Alta)
Temps aproximat: 7 h
Dificultat: Moderada-alta
Públic recomanat: A partir de 12 anys
Distancia: 13 km

Diumenge, 29 de març Ruta teatralitzada. La població emmurallada de Mascarell

Organitza: Itinerantur
Preu especial: 8€ adults i 6€ entre 8 i 12 anys. Menors de 8 anys gratis.

Com cada últim diumenge de mes, Itinerantur, l’Ajuntament de Nules i uns actors molt especials s’uneixen per a explicar la història de Mascarell, l’única població totalment emmurallada que queda en tota la Comunitat Valenciana. Frares, nobles, pirates barbarescos i una infinitat de curiositats culturals i històriques us esperen en aquesta apassionant ruta teatratlizada. Una manera única de descobrir la Història!

Punt de trobada: Mascarell (Nules, Plana Baixa)
Temps aproximat: 1,5 h
Dificultat: Molt baixa
Públic recomanat: Per a tots
Distància: 1 km

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!