Vilafamés 1900: una visita en família i un viatge en el temps

Vilafamés es transformarà durant tres dies a la localitat que va ser fa més de cent anys. De l’1 al 3 de maig la localitat torna a l’any 1900 en una mostra de la vida tradicional que permet posar-se dins la ‘cuina’, a vegades literalment, de moltes de les seues cases. Sabem que és difícil convèncer els més petits de l’atractiu d’aquestes mostres etnològiques, però Vilafamés té motius patrimonials de sobres per fer d’aquesta visita una escapada en família. Disfruteu de la Mostra de la Vida Tradicional Vilafamés 1900.

La programació de la Mostra, que romandrà oberta en horari d’11.00 a 14.00 i de 16.30 a 21.00, inclou activitats com la ronda de cinquens, balls tradicionals, visita dels toreros a la capella, cucanyes, jocs infantils,… Entre les ambientacions programades estan el safareig, l’elaboració de sabó, les orrelletes i rotllos, la modista, el forn de cpa, la mostra d’instruments musicals antics, la taverna, el cinematògraf, l’escola i la farmàcia, juntament amb el metge, la caça en el parany, el molí d’oli, l’elaboració de crispetes de dacsa, espardenyes, cabassos, figues albardaes, la matança del porc, el barber, el pintor, i un llarg etcètera.

Veïns i les associacions de la localitat (fins a catorze) fan possible aquest viatge en el temps. Representen oficis i activitats, a l’interior dels habitatges, i tradicions, en espais públics, que permeten traslladar-se un segle enrere. Vestits de l’època i amb joies de l’etnologia provincial. El passeig pels carrers empedrats i costeruts, la vista de la Roca Grossa i la visita al castell són punts a favor perquè els petits descobreixin aquest transformat Vilafamés.

Entre les novetats de la programació d’aquesta XII edició es troba l’escenificació d’unes noces de l’època, on s’inclouran tots els detalls tant dels protagonistes de l’esdeveniment com els seus convidats, on el visitant se sentirà part del desenvolupament d’un acte tan significatiu de la vida del poble en aquells anys. El visitant pot traslladar-se a l’època recorrent els carrers històrics del poble, visitant edificis, aprenent antics oficis artesanals, i degustant la gastronomia més típica de la zona en els seus restaurants.

Activitats complementàries:

 • Tots els dies, a les 11.30h. en la Plaça de l’Ajuntament: trencaperols per als xiquets.
 • Tots els dies, a les 12.00h i a les 19.00h, els toreros aniran a la capella per a encomanar-se a tenir una bona brega.
 • A continuació marxaran al Planet (davant de l’Església Parroquial de Vilafamés) per a realitzar una representació d’una correguda de bous.
 • Noces. Tots els dies, eixida de la parella de nuvis des del *Planet” (davant de l’Església Parroquial de Vilafamés) fins a la Plaça de la Sang, on es representarà la cerimònia a les 13h i a les 19.30h.
 • Tots els dies, a les 17.00h.: Ronda de Cinquens pels carrers de Vilafamés.
 • Tots els dies, de 17 a 20h, en la C/ Diputació (carrer del Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera *Cerni): Jocs infantils.
 • Tots els dies, a les 18.00h. en la Plaça de l’Ajuntament: Balls tradicionals.
 • Exposició d’ornaments sagrats a l’interior de l’Església Parroquial de Vilafamés.
 • El dissabte 2 de maig, audició continuada de l’òrgan de l’Església Parroquial de l’Asunción a càrrec de l’organista Augusto Belau. A les 19.45h concerte d’òrgan.
 • El diumenge 3 de maig, a les 20h, se celebrarà la processó de San Miguel des de l’Església de la Sang fins a l’Església Parroquial de l’Asunción.

Àmbits recreats:

 • Molí d’oli
 • Celler
 • Taverna
 • Barberia
 • Farmàcia
 • Escola
 • Forn de coure pa (s. XIV i XVI)
 • Sabateria
 • Fusteria
 • Ceramista, etc.

Oficis tradicionals i altres activitats:

 • Recreació d’una casa de conreu
 • Jocs infantils
 • Fabricació de sabó
 • Realització de canyissos, escombres i matalassos
 • Recreació de la matança del porc
 • Treballs de brodat i boixets
 • Elaboració d’espardenyes
 • Cabassos, etc.

Es facilitarà informació turística del municipi així com un díptic en el qual hi haurà un plànol de la població amb indicació dels diferents punts on es desenvoluparan les activitats i mostres i els horaris.

També vos advertim que és una mostra que atrau nombrosos visitants pel que, depenent de l’hora a la qual s’acudeixi, potser sigui més complicat aparcar o fer-ho d’un lloc més allunyat del nucli urbà. L’Ajuntament té habilitats i senyalitzats els llocs per estacionar durant aquests dies.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!