Museu del Joguet d’Almassora: 70 anys d’il·lusió i fantasia

Mariquita Pérez, Cinexin, Lego, Madelman, Tente … ¿Us sonen? Són les joguines amb què generacions i generacions d’espanyols van jugar en la seua infància i que cada primer dissabte de mes poden visitar al Museu del Joguet d’Almassora, que exposa rotativament la col·lecció de joguines antigues de la família Arenós-Agut: unes 1.100 peces en total que s’exposen rotativament, alguna d’elles amb més d’un segle a sobre, i totes ‘made in’ fàbriques d’Ibi, Onil, Castalla o altres localitats de la Mediterrània. Són peces de museu que dibuixen un viatge nostàlgic a la il·lusió i fantasia de la infància.

Les vitrines del Museu -distribuït en dues plantes- exposen més de 200 joguines i quasi un centar d’accessoris. Unes vitrines que a més d’història representen els somnis de milers de xiquets i xiquetes que ara són avis i àvies. I aquest és un dels motius pels quals una visita amb néts paga la pena. Pel simple plaer de compartir una cosa tan preada com el joc i els somnis de la infància. Ací podreu trobar des de les nines Cayetana i Cloti a una mostra de maquetes en miniatura de models ferroviaris antics passant per una secció de vehicles d’Scalextric, inclosos models de quan la Fórmula 1 no era tan popular com ara. És un Museu modest, però té curiositats i algunes peces que vos sorprendran.

La resta de joguines és a la segona planta. En pujar les escales podreu apreciar restes del llenç de l’antiga muralla d’Almassora, un altre motiu afegit per entrar al Museu. Ací l’exposició s’organitza al voltant de tres vitrines: una dedicada a tricicles, camions, cotxes i joguines de llauna … i de vegades s’exposa un model de Vespa a pedals que és una passada.

L’altra vitrina agrupa nines de diverses èpoques, mides i materials. La visita us permetrà apreciar l’evolució dels models femenins i els costums d’altres èpoques. Algunes de les curiositats que podreu trobar (encara que heu de tenir en compte que les peces van canviant per èpoques) és una nina que ha de mesurar al voltant d’un metre i que segons ens explicava Maria Arenós, néta de l’iniciador d’aquesta espectacular col·lecció, durant una visita que vam fer al Museu l’any passat “se solia regalar a les xiquetes quan eren més o menys de la mateixa altura”. Trobareu també les joguines més antigues de la mostra, unes nines de finals del segle XIX, gairebé res.

La tercera vitrina és un homenatge als amants dels projectors de cinema i als soldats de plom. Com veieu, un recorregut que permet descobrir com jugaven els nostres avis -i besavis -moltes vegades en carrers sense asfaltar, quan no hi havia piles ni electrònica ni falta que feia, quan tenir joguines era per a molts un luxe i quan la imaginació era patrimoni de tots els xiquets i xiquetes.

“Molts avis vénen amb els seus néts i els expliquen quines eren les joguines amb què jugaven”, ens contava María Arenós, la néta de Joaquín Arenós Andrés, l’iniciador del negoci. I és que aquesta és una exposició especialment pensada per compartir entre generacions, ideal per què els avis acompanyen als seus néts. Molts reviuen les anècdotes de la seua infància, incloses aquelles xiquetes que imitant el que veien fer als seus majors banyaven a les seues nines en aigua “i es portaven un disgust gros quan veien com es desfeia perquè estava feta de cartró-pedra”.

L’horari d’apertura és d’11.00 a 13.00 i de 18.00 a 20.00 cada primer i tercer dissabte de mes, però el 2 de novembre, amb motiu del pont de Tots els Sants obre fins a les 21.00. I torna a obrir en l’horari ordinari el dissabte 9 per a després tancar fins al 21 de desembre amb l’objectiu de renovar la col·lecció. La visita al Museu és una volta pel meravellós món de la fàbrica de somnis i il·lusions que són les joguines. Que la disfruteu.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

3 thoughts on “Museu del Joguet d’Almassora: 70 anys d’il·lusió i fantasia

  1. Pingback: Visita gratis ‘El Museu del Joguet’ de Almassora este sábado

  2. Pingback: Visita gratis 'El Museu del Joguet' de Almassora este sábado

  3. Encantador!!! Llevamos un tiempo queriendo ir y por fin lo hemos hecho. Una gozada las explicaciones de la coleccionista. Cada juguete con sus entresijos y pequenas historias q te hacen recordar el pasado y la siempre ilusion de los peques. lastima q el ayuntamiento no disponga de un local mayor pues lo expuesto es solo 2/4 de la coleccion. a finales de diciembre, sin dudarlo volveremos para ver la nueva exposicion de “ninos en volquers”. 100% recomendada

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!