Anem de ruta pels betlems de Castelló

benadresa belen_opt

Les vacances escolars són sinònim de temps lliure. Almenys per als menuts. I si hi ha temps, cal buscar activitats. Aprofitant les festes nadalenques, des d’Espai Menut recuperem aquest article i l’actualitzem i vos proposem una ruta per alguns dels betlems més espectaculars de Castelló i comarca. N’hi ha d’institucions públiques la visita dels quals és per a molts una tradició familiar, com el de l’Hospital Provincial; altres que sorprenen per la seua ambientació costumista, com el del Museu de Belles Artsi els seus escenaris ‘castelloners’ però també n’hi ha de privats, alternatius, de play mòbil… Vaja, per a tots els gustos.

Per als menuts els betlems tenen un munt d’al·licients. Podeu intentar descobrir on és el caganer (una figura típica en molts naixements); comptar quantes espècies d’animals hi ha (en el de Benadressa més d’una trentena); les figures en moviment, els rius amb aigua natural,…

A CASTELLÓ

Betlem monumental de la Capella del Pilar de Benadressa
Horaris: de dilluns a dissabte de 17.00 a 20.00 . Diumenges i festius : en finalitzar la missa de les 10.00 fins a les 14.00
Període d’exposició: fins el 2 de febrer

Betlem de la Lluna
Lloc: Sala Sant Miquel (c/ Enmig, 17)
Període d’exposició: fins el 9 de gener
Horari: de dilluns a dissabte de 17.30 a 20.30. Diumenges i festius tancat.

Betlem de l’Hospital Provincial
Horari de visita: de 10.30 a 13.00 i de 16.30 a 19.30
Període d’exposició: fins el 8 de gener
Descripció: amb 70 anys de tradició a l’esquena és, probablement, el pessebre més visitat de la província. Una recreació del naixement amb unes 800 figures, un centenar d’elles en moviment, que rep la visita de milers de castellonencs.

Betlem costumista al Museu de Belles Arts
Horari de visita: de dimarts a dissabte de 10.00 a 20.00. Diumenges i festius de 10.00 a 14.00
Període d’exposició: Fins el 10 de gener
Descripció: un any més l’Associació de Pessebristes de Castelló munta aquest pessebre etnològic i costumista que s’ambienta en el Castelló del segle XIX amb escenes típiques de l’època. Posseeix zones tan emblemàtiques de Castelló com El Pinar, La Marjaleria, etc… i el recorre el tren de la Panderola .

Betlem de l’Ajuntament
Lloc: Plaça Major (porta principal de l’Ajuntament)
Període d’exposició: fins el 7 de gener

Betlem Alumbrat
Lloc: c/ Arciprestre Balaguer (junt a la Concatedral Santa María)
Període d’exposició: fins el 7 de gener

A VILA -REAL

Betlem dels Lluïsos
Horari visita: 19.00 a 21.00.
Descripció: pessebre tradicional que ocupa pràcticament tota la capella de la Sang. Cada any, sumen noves figures gràcies a les donacions que reben com, per exemple, quan es van incorporar alguns tipus de llegums naturals i muntanyes de poliuretà modelades.

Betlem Casal Jaume I
Horari de visita: de dilluns a divendres de 17.30 a 20.30 i d’11.30 a 13.30 els dissabtes (excepte el dia 21 de desembre), diumenges i festius.
Descripció: a més de les escenes típiques, plasma com les relacionades amb el procés de retorn del mercat ambulant al centre de Vila -real, que aquest any conta amb 1500 peces, es retraten paròdies de situacions actuals, com la crisi.

Betlem Hostal Sant Joan
Horari de visita:
 de 9.00 a 22.00 ( encara que solen tancar unes hores després de dinar).
Descripció: s’organitza en tres grans taules on no poden faltar el castell d’Herodes , l’arcàngel Gabriel , els Reis Mags i, per descomptat, el portal amb el nen Jesús , Maria i Josep . Són gairebé 300 figures, algunes en moviment. I enguany incorpora algunes novetats.

A BORRIANA

Betlem de Charo Ojeda
Horari de visita:
 Tots el dies de 18.00 a 20.00 (carrer València, 92)
Període d’exposició: fins al 6 de gener
Descripció: Amb una superfície de 40m2, figures de fang lienzado, més de 400 animals, peixos vius, aigua, llum, efecto,… A més, el betlem, realitzat per la família Gavara-Ojeda, complix 20 anys de tradició i posa tots els seus esforços a recaptar fons per a la fundació Li Cadó, per la lluita contra el càncer de mama.

A BENICÀSSIM

Betlem de l’Ajuntament
Horari de visita: tot el dia (a l’aire lliure)
Descripció: Tradicional betlem que l’Ajuntament instal·la cada any. Per la seua ubicació en els jardins amb desnivell de la Casa Consistorial, es pot veure des de diferents perspectives. També està instal·lada una passarel·la des de la que el naixement pot contemplar amb més detall. És un dels més voluminosos, atractius i visitats de la localitat.

I si coneixeu més pessebres que mereixen una visita per la seva originalitat, espectacularitat o qualsevol motiu que vulgueu compartir, només heu d’enviar un correu electrònic a info(arrova)espaimenut.com amb una breu descripció, ubicació i horari de visita perquè el incorporem a aquesta ruta pels pessebres.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!