5 consells per a una (fàcil) tornada a l’escola

Vueltaalcole 03

S’acaba l’estiu i les vacances… Però torna el dia a dia i la rutina. Després d’uns dies de vacances i de desconnexió, arriba el moment de tornar a la vida quotidiana. I si a nosaltres ens costa, als xiquets i xiquetes després de tants mesos de vacances encara més. Tornen les classes, les activitats extraescolars i els horaris.

És important tornar una altra vegada a posar-ho tot en ordre. Recuperar la rutina i els horaris. Però aconseguir que s’acomiaden de l’estiu i tornen als seus hàbits pot ser complicat, però no impossible. La clau és tornar a la rutina a poc a poc. Motivant-los per a la tornada a l’escola i a aquelles moltes coses que encara els queda per descobrir. El primer i fonamental és l’actitud. El segon, seguir alguns d’aquests fàcils consells que faran més fàcil la tornada a l’escola:

1. Diàleg. Moltes vegades es pensa que per ser xiquets no necessiten que se’ls expliquen les coses, i és tot el contrari. És important acostar-se a ells perquè entenguen (adequant el discurs a l’edat) que les vacances d’estiu acaben i que han de tornar als horaris d’abans i a les classes; fent-los saber que els esperen un munt d’aventures més per viure (perquè no solament és divertit l’estiu). A més d’aconseguir crear aquest diàleg, aquest enteniment amb ells i elles, també ens facilitarà en un futur la seua capacitat per a confiar i explicar-se, d’aquesta manera serà molt més senzill saber com se senten i com estan vivint la tornada a l’escola, els nous companys i professors, la nova classe, el dia a dia, etc.

Vuelta_al_cole01

2. Una tornada a la rutina progressiva. A poc a poc s’ha d’instaurar de nou la rutina, i la millor manera de fer açò és aconseguir-ho poc a poc perquè el canvi tampoc siga excessivament brusc. El principal és començar per instaurar una rutina per a despertar-se, ja que ara hauran de matinar i complir una sèrie d’horaris, i per a ficar-se al llit. Un truc per als horaris és el de crear els seus propis calendaris amb horaris i rutines, fent-ho de forma visual i divertida (en Internet es poden trobar infinitat de tutorials perquè pares i mares al costat dels xiquets i xiquetes donen forma als seus propis calendaris i organitzadors).

3. Aprofitar el temps lliure per a realitzar activitats que els puguen interessar. Amb l’arribada de setembre no solament comencen els col·legis, sinó que també tornen a l’activitat acadèmies, sales, equips, etc. És el moment perfecte per a aprofitar el temps fora de l’escola perquè siguen ells i elles mateixes els qui decidisquen què els agradaria fer: entrenar a futbol o handbol, ballar flamenc o hip-hop, realitzar un curs de creació de videojocs o robotix, aprendre un idioma, aprofitar per a reforçar l’après en classe, etc. A més, aquest tipus d’activitats són l’excusa perfecta perquè, mentre descobreixen què els agrada i aprofundeixen en nous interessos i aspiracions, no abusen de la televisió i/o ordinadors o similars.

4. Tornar a fixar una rutina d’alimentació sana i equilibrada. Entre els menjars amb amics o amb la família, els sopars en el poble durant les festes, els gelats per a sobreviure a la calor o algun capritx… A l’estiu es fa complicat seguir una alimentació sana i, sobretot, respectar tots els dies els horaris de menjars. Per açò és tan important aprofitar la tornada a la rutina per a recuperar també els horaris fixos del sopars i menjars, a més d’afegir un menú sa i equilibrat. També és una oportunitat perfecta per a aprofitar i jugar en la cuina, ja que hi ha un munt de receptes que es poden fer amb xiquets i xiquetes i que els ajudaran a conèixer què és el que mengen (si vols conèixer algunes receptes sanes i senzilles, pots fer-ho en la nostra secció de Cuina divertida).

5. El seu nou espai. Sempre és positiu incloure novetats a la tornada a la rutina, perquè aquesta siga menys repetitiva. A més d’afegir activitats com les quals ja hem citat anteriorment, podem aprofitar la tornada a l’escola perquè ells mateixos creuen el seu propi espai d’estudi a casa (com si tingueren un despatx), un lloc propi en el qual puguen fer els deures o qualsevol tipus d’activitat.

Vuelta_al_cole03

_fotos de portada i de l’article per Carme Ripollès (ACF).

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!