‘Històries a cau d’orella’. El magnetisme de la paraula a les sales de al Museu

Veronica Fabregat_cartel_portada

Una història sobre el valor de compartir en forma de viatge imaginari a través de la fauna africana. O un eixelebrat conte sobre princeses, pebreres i naps. Són dos exemples del que ofereix aquest hivern el segon cicle Històries a cau d’orella, que programa el Institut Valencià de Cultura al Museu de Belles Arts de Castelló amb tres cites del 18 de gener al 28 de març per a xiquets i xiquetes de més de 4 anys. Sempre en dissabte i a les 12.00; sempre entrada lliure fins a completar aforo.

Un cicle de contes que va tindre un calorós acolliment en la seua estrena la temporada passada i que té cura de tot els detalls sota la coordinació de Tània Muñoz: des de la selecció de narradors i narradores, amb trajectòria i reconeixement -fins i tot internacional- en la narració oral i en la publicació de llibres, entre els quals aquest trimestre destaca el camerunés Boni Ofogo, fins al cartell dissenyat per Verónica Fabregat, passant pel singular emplaçament a les sales d’exposicions del museu de l’avinguda Germans Bou.

L’objectiu de l’activitat, dins d’una programació didàctica en la qual l’IVC està posant especial obstinació aquests últims anys, és “donar a conéixer la narració d’històries com l’art de la paraula comptada”. “Històries a cau d’orella també vol posar en valor una part important del nostre patrimoni immaterial: els contes contats”, segons explica el propi programa.

Així, narradors professionals conten històries de tradició oral, contes contemporanis, llegendes, endevinalles i cançons de diferents llocs, que fan arremolinar-se a xiquets i xiquetes pel magnetisme atemporal de la paraula.

Dissabte, 18 de gener. 12:00. Museu. Boni Ofogo: León Kandinga

Boni Ofogo

La primera cita és amb un reconegut narrador, filòleg i mediador intercultural, que ja vam veure en acció en el festival Rototom Sunsplash de Benicàssim en 2017 i que, per exemple, és habitual en el Caixa Fòrum de Madrid, a més de comptar amb recorregut internacional. Es tracta de Boni Ofogo, camerunés resident a Madrid des de fa tres dècades, amb una habilitat especial per a connectar amb el públic.

Arriba a Castelló amb El lleó Kandinga, un conte publicat per la prestigiosa editorial Kalandraka en repetides edicions des de 2009. El relat convida a un viatge imaginari fins a la recòndita sabana per a conéixer als seus habitants: cocodrils, elefants, etc. I exercint la seua hegemonia sobre tots ells, el lleó, l’animal que rebrà una bona lliçó per fallar-li als seus amics. Una història sobre l’abús de poder i el valor de compartir a través de la fauna africana.

Dissabte, 15 de febrer. 12.00. Carles Cano: Contes absurds de princeses, pebres i naps

Altre experimentat narrador de llarga trajectòria, multidisciplinària i amb aqueix do de captar l’atenció dels més menuts amb la paraula. El valencià Carles Cano presenta una recopilació de les seues divertides històries en les quals trenca el cànon de contes clàssics, donant-los un nou gir per sorprendre. Conegut per èxits com ¡Te pillé, Caperucita!, representat en centenars de col·legis de tot el país, es tracta d’un autor amb més de 50 llibres de literatura infantil i juvenil publicats en diverses llengües, però també guionista de ràdio, televisió i de còmics, així com autor teatral. Aposta segura perquè el teu fill o filla passe una bona estona el matí de dissabte.

Sábado, 26 de marzo. 12:00. Eugenia Manzanera: No me comas y punto

eugenia manzanera ok (1)

Per a completar la programació d’hivern d’Històries a cau d’orella en el Museu, l’actriu i narradora de Salamanca Eugenia Manzanera. Una contista que combina diferents arts escèniques per a potenciar la narració, sempre amb una cuidada posada en escena i un gran domini de l’expressió gestual. No me comas y punto és un muntatge molt participatiu, que ella mateixa presenta així: “Quina mania tenen els contes de menjar… s’ho mengen tot: amb comes, amb punts, amb cabritillos, amb xiquetes innocents, amb cases de xocolate… es mengen als xics i als grans, als rics i als pobres, als saborosos i als dessaborits… menjar i menjar. Contes que només pensen que t’ho menges i punt… final?”.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!