Benicàssim es queda sense Formigues

formigues_12

El 23 de gener ens arribava un email des de Formigues Festival amb aquest assumpte: “Pausa de la 8a edició a Benicàssim”. Seguia: “Amb molta tristesa us fem arribar aquest comunicat en el qual us expliquem que en 2020 no podrem dur a terme la que seria la 8é edició de Formigues Festival. Una pena”. I tant.

Entre els motius que ha portat a l’organització a prendre aquesta decisió, s’apunta al “insuficient finançament i suport per part de l’administració”, que ha provocat cansament en l’equip de Formigues i el “temor a no cobrir les expectatives”. Diuen que no és un adéu, que és més “una reflexió, un descans o una manera de poder agafar força”. El Formigues Festival, el festival que hem vist créixer des dels seus inicis, del qual hem sigut mitjà col·laborador en totes les seues edicions i el que fins i tot ha vist als nostres fills i filles créixer (i a nosaltres com a pares i/o mares), ens diu adéu (o, almenys, fins a la pròxima).

26809505084_5bfc024b53_k (1)

Formigues Festival és una autèntica gesta. Un esdeveniment com no hi ha un altre igual a Castelló (i no sols), pensat per a que xiquets i xiquetes puguen gaudir de l’experiència d’un festival de música, i que els adults també puguem fer-ho amb ells. Escoltant, aprenent i creixent des de la seua primera edició. Sumant i millorant, creant xicotets referents culturals i de conscienciació en xiquets i xiquetes i joves. Transformant-se, però sense perdre en cap moment l’essència per la qual en Espai Menut sempre ens hem sentit tan còmodes i identificats amb el festival.

27133793530_8c25fc6972_o (1)

“Ja és ací! Arriba l’I festival de música moderna dedicat als més xiquets. El seu nom: I Formigues Festival. Serà a Benicàssim com no! el bressol dels festivals, aquest dissabte 5 d’octubre de 2013 de la mà de l’Associació Cultural Formigues de Benicàssim creada per un grup de mares i pares de Benicàssim amb inquietuds i ganes de promoure activitats diferents i originals per a pares i fills durant tot l’any”. Així anunciàvem la primera edició del festival al setembre de 2013. Aquella edició tenia una única jornada a l’octubre, es va celebrar en l’amfiteatre Pepe Falomir de la Torrassa, al costat de la mar, i van aconseguir desbordar totes les previsions i començar a donar forma la seua pròpia colònia de formigues.

La segona edició es va ampliar a tres dies i es va traslladar a la que des de llavors ha sigut la seua casa: Recinte Villacamp de Benicàssim. I en tan sols dos anys, Formigues Festival ja s’havia guanyat al seu públic. Arriba 2015, i Formigues Festival canvia de data en el calendari i passa al mes de maig. Però aquesta no seria l’única novetat de la seua tercera edició, vam poder veure l’eclosió del festival i com la seua programació musical i extramusical creixia més i més.

En 2017, la consolidació definitiva, fregant els 5.000 assistents. També l’any en què en Espai Menut celebràvem el nostre cinqué aniversari, i ho féiem amb The Pinker Tones sobre l’escenari de Formigues Festival; i així ho vivim: “Celebrar el cinqué aniversari de Espai Menut de la mà d’un dels festivals de música per a públic familiar més importants del país, amb la lona commemorativa que va lluir a l’esquerra de l’escenari principal (milions de gràcies!), tot un orgull. (…) El més important va ser que ens ho vam tornar a passar en gran al costat dels nostres fills i filles gràcies al ben pensat i muntat que està el festival”. No ha sigut l’única vegada que hem col·laborat mà amb mà amb el festival: en 2014 organitzem el nostre segon any de vida amb Espai x Formigues en el Teatre del Raval de Castelló amb La Petita Orquestra Peiotaire (La POP); i en 2018 van crear Ellas Music Wall en la festa del 9é aniversari de Nomepierdoniuna, la nostra germana major cultural, al costat de Benicàssim.pop.

aniversario_EMenut_Formigues (1)

En 2018 ens endinsem en la seua extensa jungla i en 2019 vivim una de les edicions que més ens ha arribat, sobretot en veure que l’esforç de tot l’equip que està darrere d’aquesta idea estava donant fruits, l’ona del Formigues es feia major i s’expandia. El que no sabíem és que seria l’última crònica -de moment- que anàvem a escriure sobre el festival.

Però no sols és un festival de música. Durant tot aquest temps, Formigues Festival, ha estat sumant en l’oferta cultural i d’oci amb diferents saraus familiars: el Formigues Christmas en el nadal de 2013 amb Noesruido; la festa de primavera Formigues Sun en 2014 amb Bandits, Tres Hombres Unplugged i Contaclown; la matinal Welcome Party! en les festes de Benicàssim de gener de 2016; la seua festa de cap d’any en 2016; o les festes de presentació del propi festival. També amb llaços amb altres festivals, aconseguint crear un lloc per a xiquets i xiquetes dins del FeCStival i del Rototom Sunsplash, i també en la programació infantil del seu quiosquet, el Solé Rototom Beach.

Són molts els noms de bandes i solistes que han passat pel festival, també de companyies, artistes plàstics, escriptors, professionals de l’educació, psicologia… Fins i tot han aconseguit convertir al seu públic en part del seu cartell a través d’iniciatives com el Concurs de bandes i solistes de Formigues Festival.

“Tant de bo tornem a veure’ns” és com tanca el comunicat Formigues Festival. Tant de bo que sí.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!