Ciència per a tota la família en el Planetari

Planetari001_exterior (1)

El Planetari del Grau de Castelló és un espai cultural enfocat a la divulgació científica que es va inaugurar el 8 de maig de 1991… Quasi trenta anys de trajectòria d’este increïble lloc situat a l’inici del passeig marítim del Grau i que sosté una nívea cúpula de 25 metres que propicia el reconeixement de l’edifici molt abans d’acostar-se als seus voltants.

En els voltants del Planetari podràs trobar La Femella de la Mar, una estàtua de l’artista castellonenc Juan Ripollés. Així mateix, també romanen instal·lades dues antenes parabòliques amb una separació considerable entre elles que transmeten el so i permeten una comunicació a distància.

Després de travessar la porta principal de l’edifici, podràs observar el moviment constant del Pèndol de Foucault, un experiment que amb la seua oscil·lació demostra la rotació de la Terra, així com la seua forma esfèrica. El panell descriptiu d’aquest invent compta amb un codi QR que et redirigeix a un interessant vídeo explicatiu per a conéixer en profunditat la seua importància científica. Al costat del Pèndol de Foucault es troben uns espills corbs que deformen la realitat pel fet que la seua superfície reflectora és còncava o convexa. Els visitants solen passar una bona estona observant la seua pròpia figura desproporcionada enfront d’aquests sorprenents espills. En la planta principal també es localitza una sala d’actes en el qual es realitzen diverses conferències i xarrades com les Jornades Astronòmiques, les Jornades de Ciències de la Terra o el Dia de la Xiqueta i la Dóna a la Ciència.

Planetari006_Taller (1)

Durant l’estiu s’han organitzat diferents tallers infantils relacionats amb les exposicions que alberga el Planetari. Aquestes activitats estan destinades a xiquets i xiquetes d’entre 4 i 12 anys i tracten sobre pintures rupestres, ceràmica cardial, guanyadors del premi Nobel com Marie Curie, Alexander Fleming o Ramón y Cajal… D’igual manera, per a tardor estan preparant nous tallers que s’organitzaran tots els diumenges i tindran una duració d’una hora. Ens han anticipat que, entre altres iniciatives, es realitzaran activitats per a conéixer què és un telescopi de Kepler o una càmera estenopeica i aprendre a construir tots dos artefactes. Així mateix, des de l’organització del Planetari asseguren que han implementat totes les mesures sanitàries necessàries per a minimitzar el risc de contagis per COVID-19.

L’interior de la cúpula del Planteri s’utilitza per a la projecció de pel·lícules i documentals l’eix temàtic dels quals és la ciència. El preu de l’entrada costa entre 3 i 4 euros. Durant els mesos de juliol i agost s’han programat les següents obres audiovisuals: Àvia Terra, Astronomia: 3000 anys d’observació del cel, Cel profund, De la Terra a l’Univers, Explorant el Sistema Solar + El Món Anell, La xiqueta que sàvia caminar a l’inrevés, Mil Milions de Sols o Planetes Extrasolars. A més de llargmetratges, els operaris de la cúpula també projecten representacions del cel nocturn i realitzen explicacions sobre els planetes, les estreles i les constel·lacions.

Planetari002_cúpula (1)

En la planta principal podem trobar l’exposició Imaginary: una mirada matemàtica, amb la qual es pretén aproximar les matemàtiques a la gent demostrant que és una disciplina que ens permet entendre els elements de la naturalesa, però també possibilita la creació de nous objectes. Si t’interessen les figures matemàtiques i els sòlids platònics acosta’t al Planetari abans del pròxim 18 d’octubre, atés que serà l’últim dia en què s’exhibisca aquesta exposició. En la mateixa planta també s’ha instal·lat Integr’Art, una xicoteta exposició realitzada pel Maset de Frater que recrea la fauna i la flora de les Iles Columbrets. Aquesta representació marina en la qual s’observen eriçons de mar, llagostes, neros i corals podrà ser visitada fins al 30 de setembre.

Planetari005_Integr'arte (1)

En la planta baixa es troba Royo Gómez: Ciència i guerra a València, capital de la República, una exposició que recorre la vida d’aquest geòleg castellonenc posant l’accent no sols en els seus estudis sobre les roques del període Cretàcic i Juràsic, sinó en el context històric que li toque viure i com aquest va condicionar la seua trajectòria vital. Si t’interessa conéixer la figura de Royo Gómez i/o la història espanyola del passat segle acudeix al Planetari abans de desembre, atés que en aquest mes l’exposició tancarà les seues portes. La planta baixa també alberga Art Rupestre en l’Arc Mediterrani, una exposició que estarà disponible fins al 18 d’octubre i que conté una recopilació de calcs de les pintures rupestres que es van realitzar durant la prehistòria en les coves de la costa mediterrània.

Planetari004_ArtRupestre (1)

A més d’aquestes exposicions itinerants, el Planetari compta amb una exposició permanent que aprofundeix sobre la fauna i la flora de les Illes Columbrets, però també sobre la història, els mètodes de pesca i els pirates que es refugiaven en aquestes illes volcàniques. Cal assenyalar que totes les exposicions són gratuïtes i estan complementades amb codis QR amb vídeos explicatius, així com guies visuals i sonores que amenitzen i faciliten els recorreguts per les diferents sales d’exposicions.

_fotos de David Sandoval, gestor de comunicació del Planetari.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!