Un novembre de plans culturals per a tots els públics en Castelló

cenicienta velazquez

L’entreteniment dels més xicotets de la casa està assegurat durant novembre, atés que a Castelló s’han organitzat un munt d’activitats gratuïtes de tall infantil. Aquesta gran oferta cultural dirigida a xiquets i xiquetes es deu a l’extensa programació de l’Ajuntament, sumada a les propostes del Institut Valencià de Cultura i al cicle Cuencuentahucha de la Fundació Caixa Castelló.El penúltim mes de l’any està a vessar de contacontes, teatre de marionetes, visites teatralitzades, actuacions musicals, tallers i espais d’experimentació sensorial.

Cicle Cuencuentahucha

El cicle d’espectacles de teatre per a joves Cuencuentahucha se celebra a la Sala San Miquel. Aquesta iniciativa desenvolupada per la Fundació Caixa Castelló compta amb dues funcions de teatre de titelles per al mes de novembre.

La companyia Teatre Buffo, que porta quasi quaranta anys en actiu entretenint al públic infantil, representa Green Planet, una aventura Eco-Galàctica. Una obra teatral de marionetes que comença amb dos xiquets que descobreixen un misteriós missatge ocult en un meteorit que acaba d’impactar contra la Terra. Aquest espectacle té una funció lúdic-educativa, atés que pretén conscienciar sobre la importància de preservar el medi ambient. Una història futurista escrita per Empar Claramunt en la qual es mostren nous mons imaginaris amb la finalitat que cuidem el nostre. La Sala San Miquel en la qual s’escenifica Green Planet, una aventura Eco-Galàctica també alberga Ecodistopías, una exposició d’Hugo Martínez-Tormo sobre la contaminació que envaeixen les mars i oceans que tanca les seues portes el 7 de novembre.

 • Dia: Divendres 6 de novembre
 • Lloc: Sala San Miquel
 • Hora: 18.30
 • Duració: 50 minuts
 • Edat: A partir de 3 anys
 • Idioma: Valencià
 • Preu: Entrada lliure

L’altra funció de teatre de titelles que s’integra dins del cicle Cuencuentahucha és La Cenicienta en tiempos de Velázquez. Un espectacle de la companyia La Mar de Marionetes que va ser estrenat al novembre de 1997. Aquesta història trasllada el famós conte de la Ventafocs a l’Espanya de 1656, any en què Velázquez va pintar Las meninas. L’espai en el qual es representa La Cenicienta en tiempos de Velázquez és una gran falda similar a les que lluïen les xiquetes del famós quadre que gira sobre si mateixa donant lloc als diferents escenaris de la narració. Com no podia ser d’una altra manera, la banda sonora d’aquesta obra de marionetes contextualitzada en el Segle d’Or és la música del Barroc primerenc espanyol.

 • Dia: Divendres 13 de novembre
 • Lloc: Sala San Miquel
 • Hora: 18.30
 • Duració: 60 minuts
 • Edat: A partir de 4 anys
 • Idioma: Castellà
 • Preu: Entrada lliure

L’aforament de la Sala San Miquel és de cinquanta persones pel que, a pesar que l’accés als dos espectacles de titelles és gratuït, pots reservar el teu lloc enviant un missatge a cultura@fundacioncajacastellon.es o telefonant al 964232551.

Visites Guiades i Teatralitzades

En relació a les visites teatralitzades, el 29 de novembre a les 12.30 s’ha organitzat una sessió especial dedicada al públic infantil de El modernisme i l’arribada del ferrocarril. Una ruta per l’arquitectura modernista de Castelló en el qual actors abillats amb les vestimentes típiques de finals del segle XIX mostren els edificis més emblemàtics de la ciutat. L’aforament s’ha limitat a 25 persones i pots reservar el teu lloc de manera gratuïta punxant ací.

També s’han programat altres dues cites amb El modernisme i l’arribada del ferrocarril per a tots els públics el 14 i 28 de novembre a les 18.00. El punt de partida per a les tres visites dramatitzades sobre l’arquitectura modernista de la ciutat és l’Antiga Estació de Tren del Parc Ribalta.

modernismo

La memòria dels objectes és una visita guiada pel Museu d’Etnologia dirigida al públic familiar en la qual es demana a cada assistent que porte un objecte quotidià o que tinga un significat especial per a comparar-lo amb els peces exposades en el museu. El docent Marc Ribera Giner és l’encarregat de dirigir aquesta dinàmica en valencià amb la qual es fomenta la imaginació i la interpretació a través de la connexió entre els objectes del públic i els que s’exhibeixen en el propi Museu d’Etnologia. La memòria dels objectes té una duració de dues hores i se celebra el dissabte 14 de novembre a les 11.00 i a les 18.00. L’aforament s’ha limitat a 15 persones, per la qual cosa si vols acudir a alguna de les dues sessions pots inscriure’t de manera gratuïta a través d’info@mucc.es o telefonant al 964735217.

D’altra banda, tal com expliquem en Visites guiades i teatralitzades per a entretindre’s i passejar mentre aprens sobre la història de Castelló, el diumenge 8 i 15 de novembre a les 11.00 té lloc Històries del Castell(o) Vell. Una visita dramatitzada de dues hores el punt de trobada de les quals és el Centre d’Interpretació Castell Vell del Turó de la Magdalena. Pots assegurar la teua presència a aquesta activitat gratuïta que s’imparteix en valencià enviant un correu a info@mucc.es o telefonant al 964735217.

Monstres I Gegants

Monstres i Gegants és un cicle de contacontes que es desenvolupa al Parc Rafalafena els diumenges de novembre al matí. El trio de contaclowns format per Rosabel Canós, Eva Fernández i Paula Bernabeu relata històries que se sustenten en quatre potes: orígens, tradicions, cultura popular i imaginari infantil. Un mas de por i Quí seu ací? són dos contes que es narren per duplicat per a garantir que tots els xiquets i xiquetes puguen gaudir de les històries en valencià i castellà. Si vols asistir a alguna d’aquestes sessions pors reservar el teu lloc puntxant ací.

Un mas de por és el títol d’un espectacle de narració oral teatralitzada que té lloc durant la nit de tots els sants en el corral del maset de l’àvia de Maria i Júlia. Les dues protagonistes del relat es troben un llibre que tanca als monstres ancestrals de la tradició popular valenciana. Un mas de por és una història inspirada en La Maria no te por de Francesc Girbert amb la qual s’homenatja els pobles de la terreta a través de les llegendes que s’han transmés oralment durant generacions.

 • Dia: Diumenge 8 i 15 de novembre
 • Lloc: Parc Rafalafena
 • Hora: 11.00
 • Duració: 45 minuts
 • Edat: A partir de 4 anys
 • Idioma: Valencià
 • Preu: Entrada lliure

El segon conte del cicle infantil Monstres i Gegants és Quí seu ací?, una fabula que es remunta a temps immemorials en els quals el món estava habitat per gegants. Una història amb la qual els més xicotets de la casa descobriran l‘origen mitològic de Castelló de la mà d’una quadrilla de gegants liderada per Tombatossals.

 • Dia: Diumenge 22 de novembre
 • Lloc: Parc Rafalafena
 • Hora: 11.00
 • Duració: 45 minuts
 • Edat: A partir de 4 anys
 • Idioma: Valencià
 • Preu: Entrada lliure

Tombatossals1-original

Continuant amb la dinàmica de contacontes, tots les vesprades dels dimarts de novembre la Biblioteca Pública Municipal del carrer Major organitza una sessió de narracions orals amb les quals captarà l’atenció del públic infantil. L’aforament s’ha limitat a 16 persones pel que pots inscriure’t presencialment en la pròpia biblioteca o telefonant al 964229502 dos dies abans que se celebre l’espectacle al qual desitges acudir.

Felip Kervarec: Protagonista Tombatossals i la seua colla

L’experimentat contista Felip Kervarec ha fet una adaptació del famós llibre Tombatossals de Josep Pasqual i Tirado sota el títol Protagonista Tombatossals i la suea colla. Felip Kervarec relata està història sobre els fantasiosos protagonistes de les llegendes castellonenques amb un estil que s’acosta a la representació escènica.

 • Dia: Dimarts 10 de novembre
 • Lloc: Biblioteca Pública Municipal
 • Hora: 18.00
 • Duració: 55 minuts
 • Edat: Entre 3 i 6 anys
 • Idioma: Valencià
 • Preu: Entrada lliure

Contaclown: Tú Contes

Tú contes és un conte en el qual es repassen els drets dels xiquets i xiquetes a través de la història del famolenc Pere, un xic gegant que s’adapta a la vida d’un poble els habitants del qual tenen una alçada normal. Els veïns del poble decideixen oferir menjar a Pere a canvi que els ajude amb treballs en els quals la grandària del protagonista pot facilitar les tasques. La contaclown Rosabel Canós relata aquesta divertida història poques dates abans que es festege el Dia Universal del Xiquet que té lloc el 20 de novembre.

 • Dia: Dimarts 17 de novembre
 • Lloc: Biblioteca Pública Municipal
 • Hora: 18.00
 • Duració: 45 minuts
 • Edat: Entre 4 i 9 anys
 • Idioma: Valencià
 • Preu: Entrada lliure

Felip Kervarec: Protagonista Sant Jordi

felip

Amb l’ajuda del públic infantil, Felip Kervarec reescriu el desenllaç de la famosa llegenda de Sant Jordi. Protagonista Sant Jordi és un conte en el qual el narrador desenvolupa el principi d’una història coneguda per tots, però són els xiquets i xiquetes els qui decideixen el final dels tres personatges principals: el cavaller Sant Jordi, la princesa i el drac.

 • Dia: Dimarts 24 de novembre
 • Lloc: Biblioteca Pública Municipal
 • Hora: 18.00
 • Duració: 50 minuts
 • Edat: Entre 3 i 6 anys
 • Idioma: Valencià
 • Preu: Entrada lliure

Igual que els dimarts, els dijous de novembre també s’han programat sessions de contacontes. Unes jornades que tenen lloc a la vesprada en el Espai Públic de Lectura Censal de l’Av. Casalduch amb un aforament limitat de 10 persones. De manera que si vols assistir a alguna de les actuacions has de reservar la teua plaça amb 48 hores d’antelació telefonant al 964256293 o de manera presencial en el propi Espai Públic de Lectura Censal.

Felip Kervarec: Contes de Pirates

Felip Kervarec porta una recopilació de contes sobre aventures pirates i cerques de tresors. Contes de Pirates inclou històries que expliquen com el pirata Mala Pata va tindre tanta mala pata o com Anne Bonny va aconseguir convertir-se en la pirata més famosa del món. Relats emocionants sobre valents pirates amb una clara moralitat: amb treball i esforç tot és possible.

 • Dia: Dijous 12 de novembre
 • Lloc: Espai Públic de Lectura Censal
 • Hora: 18.00
 • Duració: 50 minuts
 • Edat: Entre 3 i 6 anys
 • Idioma: Valencià
 • Preu: Entrada lliure

Felip Kervarec: Contes Rossegats

Contes rossegats és una col·lecció de contes sobre les celebracions i tradicions més emblemàtiques com el Ratoncito Pérez, el conill de Pasqua i moltes altres històries que provenen de la cultura popular. Felip Kervarec es remunta als orígens de cadascuna d’aquestes tradicions per a descobrir la procedència d’aquests costums arrelats i explicar-li-les als xiquets i xiquetes.

 • Dia: Dijous 19 de novembre
 • Lloc: Espai Públic de Lectura Censal
 • Hora: 18.00
 • Duració: 50 minuts
 • Edat: Entre 3 i 6 anys
 • Idioma: Valencià
 • Preu: Entrada lliure

Contaclown: Illa Fantasia

La narradora professional Rosabel Canós presenta al públic infantil Illa Fantasia, una illa que es troba en un antic llibre perdut a la biblioteca. Com si de pirates i detectius es tractara, els més xicotets de la casa seguiran les indicacions i pistes d’un mapa fins a descobrir a cadascun dels personatges que habiten aquesta illa.

 • Dia: Dijous 26 de novembre
 • Lloc: Espai Públic de Lectura Censal
 • Hora: 18.00
 • Duració: 45 minuts
 • Edat: Entre 4 i 9 anys
 • Idioma: Valencià
 • Preu: Entrada lliure

rosabel

El Museu de Belles Arts de Castelló ha programat per a novembre diverses activitats com la instal·lació de jocs interactiva Play Cube; la segona sessió de Històries a cau d’orella per Paula Carbalheira; la visita iniciàtica al món de l’art MUsoundbabies i els tallers La Dansa I La Pintura i Ciutat Feliç. Si vols més informació sobre aquests esdeveniments infantils pots consultar el següent article: La imaginació i l’art s’obrin camí en el Museu de Belles Arts. Tallers i activitats per a totes les edats.

El Auditori i Palau de Congressos de Castelló acull Amb bombo i platerets, un taller musical impartit per la psicòloga Amanda Meliá d’Alba dissenyat per a futurs pares. Així mateix, també se celebra l’actuació musical en clau de comèdia Las 4 estaciones… ya no son lo que eran. Un espectacle dissenyat per la companyia Teatre Che i Moche per a tota la família. Per part seua, el Teatre Principal també celebra un altre concert infantil titulat Erase una vez Depedro i el Espai d’Art Contemporani de Castelló ha preparat un taller infantil Som Colors. Si als teus fills i/o filles els interessa alguna d’aquestes propostes culturals pots conéixer més detalls a través de l’article Quines propostes culturals puc gaudir en família aquesta tardor en CS amb seguretat?

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!