Guia bàsica per a visitar les falles de Borriana

Què necessites saber per a visitar les falles de Borriana? En Espai Menut et plantegem una guia ràpida amb els actes més destacats per a poder anar amb els peques, les recomanacions dels experts per a apreciar els monuments i un complet mapa amb la ubicació de totes les falles i els punts neuràlgics de la festa per a no perdre’t.


Ver Falles de Borriana 2012 per Espai Menut en un mapa más grande

A més de les activitats infantils, el més interessant sens dubte d’acudir a les falles de Borriana és veure els monuments. Una vegada davant de la falla, després d’haver aconseguit aparcar el cotxe (en el mapa vos marquem les principals zones habilitades), avançar amb els xiquets detenint-se en cada una de les parades de joguets, llepolies i xurros que prenen els carrers i sortejar els petards, per fi, estem davant de l’espectacular monument. I ara què? A més de pensar que és una llàstima que la vagen a cremar. Què hem de tindre en compte per a traure el màxim profit a la visita? Per a obtindre la resposta, acudim al taller del president del Gremi d’Artesans Fallers de la província de Castelló, Xavi Ribes. A més de poder comprovar com tira fum el taller de qualsevol artista faller en els dies previs, entre mà i mà de pintura, Xavi ens dóna algunes recomanacions bàsiques per a observar les falles.

Punt 1: atreviment.  “El que es valora molt en una falla és l’atreviment, que l’estructura tinga més o menys risc”, així que una vegada davant del monument podrem observar que en alguns casos hi ha figures que pareix que volen, recolzant-se tan sols en un xicotet punt. Quant major siga la figura i menor el punt de suport, major atreviment. Punt 2: color. “Cal veure com està pintada una falla, com està acabada la pintura, el tipus de colors que utilitza”, explica Xavi, i és que hi hi ha falles de tons pastel, àcids, clàssics…Punt 3: crítica. “Per a entendre el sentit d’una falla és necessari llegir la crítica, els cartells col·locats en les diferents escenes”. Sabem que amb xiquets aquesta és una missió de vegades impossible, però vos assegurem que val la pena intentar-ho.

I pel que fa al recorregut. Si no disposes de molt de temps, el millor és començar per les del centre, on en uns pocs metres es concentren fins a sis falles grans i altres tantes infantils. Així, en la Plaça Major podem veure La Vila (6é premi de majors) i el Centre Espanya (4rt premi d’infantils); en El Pla planten Caçadors (5é d’infantils), Chicharro (4rt premi majors i 3er d’infantils) i Club Ortega; i tan sols un carrer més enllà val la pena acostar-se fins a la falla L’Escorredor (2on majors i 7é infantils). Si els xiquets i el temps et permeten ampliar el recorregut, no et pots perdre dos de les falles que acostumen a plantar monuments més espectaculars, el Club 53 (3er majors i 2on infantils) i un poc més enllà, Don  Bosco (1er majors i 1er infantils). Per a conèixer quins són en opinió de les comissions falleres de Borriana els millors monuments de 2012, ací tens la llista de premis:

Falles Majors: 1er Don Bosco, 2on L’Escorredor, 3er Club 53, 4rt
Plaça Chicharro, 5é La Mercè, 6é La Vila, 7é Barri València i 8é Jaume I.

Falles Infantils: 1er Don Bosco, 2on Club 53, 3er Plaça Chicharro, 4rt Centre Espanya, 5é Societat de Caçadors, 6é La Mercè, 7é L’Escorredor i 8é Quarts de Calatrava. .

Però a més de visitar els monuments, el programa de Falles 2012 també inclou actes per als més menuts. Per a anar obrint boca, fins al 15 de març ja pots visitar en el Centre Municipal de Cultura La Mercé l’Exposició del Ninot. Enguany ja sabem que els ninots que se salvaran de la crema seran, en el cas dels infantils, el de la falla Quarts de Calatrava realitzat per Francisco Fuentes, i en el de les majors, el modelatge per Javi Capella per al Barri València. I a pesar que a al llarg de tota la setmana es vaja veient el muntatge dels monuments, serà el 15 de març quan arribe la tradicional plantà. Entre els actes més originals per a enguany destaca l’aposta pels grafits del Barri La Bosca. El dia 15 a la vesprada la comissió ha convocat el concurs “Art al carrer” en el que participaran grafiters pintant els panells que formaran després la base d’aquesta falla experimental. A més de l’ambient del concurs, la falla organitzarà activitats infantils en el carrer per als més menuts durant tota la vesprada.

Festes infantils organitzades per les comissions, mascletades, la Nit del Foc o l’Ofrena de Flors són alguns dels actes del programa oficial que també poden resultar interessants per als xiquets, recalant per descansar i prendre alguna cosa al Casal del Vi. Per ficar-ho un poc més fàcil, des d’Espai Menut hem preparat una versió adaptada per a tota la família.

 

Dijous, 15

9.00 hores Visita oficial a les falles dels col·legis.
11.00 a 14.00 i de 16.00 a 24.00 Casal del Vi Faller, plaça de José Iturbi.
12.00 a 23.00 Primera falla experimental de Borriana “Art al carrer”.
17.30 A l’envelat de la falla La Mercé, festa infantil organitzada i patrocinada per La Balena.
18.30 Cercavila folklòrica, a càrrec dels alumnes de Dansa Tradicional Valenciana (alevins-infantils-juvenils-adults i gent gran) de l’Escola Municipal de Dansa de Borriana pels carrers i monuments fallers més cèntrics de la localitat.
Eixida de la cercavila des del c/ Sant Pere Pasqual, seu del Centre Municipal d’Estudis Rafel Martí de Viciana. Organitza: CME Rafael Martí de Viciana de Borriana.

Divendres, 16

11.00 a 14.00 i de 16.00 a 24.00 Casal del Vi Faller, plaça de José Iturbi.
18.00 Votacions per a l’entrega dels Premis Falles de 2012 a la Llar Fallera.
 

Dissabte, 17

11.00 a 14.00 i de 16.00 a 24.00 Casal del Vi Faller, plaça de José Iturbi.
14.00 Mascletada a la plaça de l’Hereu.
18.00 Visita oficial a les falles.

Diumenge, 18

11.00 a 14.00 i de 16.00 a 24.00 Casal del Vi Faller, plaça de José Iturbi.
11.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 19.00 A l’emplaçament de la falla Sant Josep, parc infantil organitzat per la falla.
14.00 Mascletada a la plaça de l’Hereu.
21.00 Nit del Foc. Es llançarà des de la Plaça de la Fira.
 

Dilluns, 19

11.00 a 14.00 i de 16.00 a 24.00 Casal del Vi Faller, plaça de José Iturbi.
11.00 Ofrena de Flors a la Mare de Déu de la Misericòrdia.
14.00 aproximadament (en finalitzar l’Ofrena de Flors). Mascletada a la plaça de l’Hereu.
20.00 Cremà de les Falles Infantils 2012.
22.00 Cremà de les Falles 2012.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!