Rutes aventureres per les comarques de Castelló a l’octubre

“Guau!“ Així es podria descriure l’aventura de cinc jornades que han preparat els creadors de Itinerantur,Belén Salvador i Chema Rabasa, per a aquest mes d’octubre que ho han batejat sota el nom de mes de les comarques de Castelló. Així és que si al teu xiquet, (depenent de la seua edat ja que hi ha rutes amb major dificultat que unes altres) li va açò de caminar en plena naturalesa i a tu també, no ho dubtes. Octubre és un bon mes per a començar a descobrir les comarques de Castelló d’una forma diferent.


Comença aprofitan el festiu del 9 d’octubre per a eixir a conèixer la Tinença de Benifassà, una joia del nostre patrimoni. Posteriorment, el diumenge 13 s’oferirà l’excursió al Baix Maestrat per a endinsar-se en el món de les oliveres mil·lenàries, ruta apta per a tots els públics, igual que la de l’Alt Maestrat on es visitarà el Barranc dels Horts el dissabte 27. Al mig, el 19 d’octubre, la visita serà a l’autèntica Selva mediterrània on? En la Serra d’Espadà.

Com en totes les eixides, el preu per persona és de 23,75 euros i gratis per als xiquets i xiquetes de 8 anys o menors. El preu, diuen Belén i Chema, inclou una abraçada al vent, ficar els peus en un riu, un núvol oportú que et dóna ombra, el so de les copes dels arbres i, per descomptat, l’esmorzar. Si vols apuntar-te a alguna activitat envia un correu a info@itinerantur.com

Us deixem el calendari per a octubre amb les hores de ruta i dificultat que té cadascuna.

La Tinença de Benifassà (Dia de la Comunitat Valenciana. Dimecres, 9 d’octubre)

Recorregut:La Tinença de Benifassà. Fredes: Tossal dels Tres Reis. L’Origen del Regne cristià de València. Dificultat Fàcil. 3 hores aprox. Tots els públics.
El 9 d’Octubre és el dia dels valencians per excel·lència, però… per què? Descobreix-ho en aquesta ruta per a tots els públics que no et deixarà indiferent.
Començara en Fredes (La Pobla de Benifassà, Castelló) per a visitar el Tossal dels Tres Reis (1356 m), una dels cims més importants del massís dels Ports de Beseit i que té com a singularitat ser el punt on conflueixen les fronteres de tres dels regnes de l’antiga Corona d’Aragó. Durant aquesta ruta per a tots els públics (recomanada per a xiquets a partir de 8-9 anys), no solament descobrirem alguns secrets naturals i culturals de l’espectacular comarca de la Tinença de Benifassà, sinó que explicarem, debatrem, comentarem la història que expliquen aquestes muntanyes: els musulmans (antics pobladors autòctons), Jaume I i el procés de la Reconquesta, la fundació del Regne de València i la seua importància en l’Edat Mitjana, etc.
A l’arribada al cim per un senzill camí, gaudirem del suculent esmorzar de productes autòctons preparat pels guies i seguirem explicant batallitas sobre el nostre històric, però també mitològic, passat. La baixada de tornada a Fredes per una zona boscosa ens ensenyarà, per a finalitzar la jornada, els colors de la tardor en una de les zones amb una naturalesa més salvatge de tota la Comunitat Valenciana.
Clica si vols reservar amb allotjament i menjar

El Baix Maestrat. Les Oliveres Mil·lenàries (Diumenge, 13 d’octubre)

Recorregut: Les Oliveres Mil·lenàries. Dificultat fàcil. 3 hores aprox. Tots els públics.
D’entre tot el que en el Mediterrani hem d’agrair als antics romans, ens quedaríem amb un humil arbre, un arbre generós que va venir per a quedar-se fa milers d’anys : l’Olivera.
És en el Maestrat on trobem la major densitat d’exemplars d’aquesta espècie que superen, segons les últimes datacions, els dos mil anys d’edat. Simplement impressionant. En particular, els municipis de Canet lo Roig, La Jana i Traiguera gaudeixen de les majors quantitats d’aquests mil·lenaris monuments vivents. A Canet lo Roig començarem a recórrer la senda que recorre els camps amb les oliveres més antigues del terme municipal. És la famosa Ruta de les Oliveres Mil·lenàries. Alhora que es descriuran els trets més cridaners de la cultura i el paisatge autòctons, anirem endinsant-nos en els camps per a no solament observar, sinó directament abraçar, sentir, sentir el batec de les mil·lenàries oliveres. Quasi al final d’aquesta senzilla i plana ruta, en l’ermita de Santa Isabel, esmorzarem la nostra particular àgape autòctona i descobrirem la Sénia de Marimon, una enorme i antiquíssima sénia que és més que una prova del valuós que en aquesta agresta terra és el recurs hídric. Per a acabar, des de Canet lo Roig ens dirigirem a Traiguera, l’antiga Thiar Julia romana, on un amic ens mostrarà l’olivera més major del poble. Abans de menjar, en el restaurant La Casa dels Capellans diferents productors d’oli ens oferiran un tast del mil·lenari or líquid. I, opcionalment, es podrà degustar un menú en el mateix restaurant de receptes tradicionals recentment recuperades. Després del menjar i de la mà del nostre amic oliver, tindrem l’oportunitat de conèixer els secrets d’un dels monestirs més importants d’Espanya: el conjunt monumental del Real Monestir de la Verge de la Font de la Salut.
Preu sense menjar: 25.75 € persona. Preu amb menjar: 50.75 €.
Reserva de pack amb o sense menjar i amb o sense allotjament

La Plana Baixa. La Serra d’Espadà (Dissabte, 19 d’octubre)

Recorregut: La Serra d’Espadán. Ahín i La Mosquera: l’autèntica Selva Mediterrània. Dificultat Moderada. 7 hores aprox. Recomanat a partir d’11-12 anys.
Ahín, poble d’origen musulmà el topònim del qual significa “lloc de fonts”, fa honor al seu nom. Des d’ací, després de creuar el poble seguirem el Barranc de la Caritat, replet de vegetació de ribera, i ho abandonarem per a ascendir pel Barranc del Juncaret, una espectacular joia botànica del Parc Natural, fins al serral de Penyes Blanques. Començarem ara el descens per un salvatge alcornocal cap a la Masia de la Mosquera, un paisatge de alcornocals que no es pot descriure amb paraules. Després de l’esmorzar de productes autòctons continuarem circulant per la pista que recorre aquest paisatge fins a creuar-nos amb la carretera Ahín-Almedíxer, que ens donarà pas al Barranc de Almanzor. Ho recorrerem ascendint-ho a poc a poc i impressionant-nos amb la seua frondositat fins a arribar al Collado Íbola, des d’on començarem el -en ocasions vertiginós- descens de tornada a Ahín, on arribarem per a menjar. La interpretació del patrimoni natural i cultural, els riures, xarrades i debats regaran aquesta ja de per si mateix espectacular ruta, una de les més clàssiques del senderisme castellonenc.

L’Alt Maestrat. Barranc dels Horts (Diumenge, 27 d’octubre)

Recorregut: El Barranc dels Horts: el Bosc de Roures Centenaris. Dificultat fàcil. 5 hores aprox. Tots els públics.
El Barranc dels Horts (Ares del Maestrat) és un tresor botànic i cultural custodiat per la Fundació Caixa Castelló, amb espectaculars arbres centenaris en un entorn inigual.lable en tot l’Estat espanyol. Durant un senzill recorregut circular per a tots els públics, tindrem l’oportunitat de conèixer una autèntica joia del patrimoni natural valencià: un vertader bosc mediterrani de mitja muntanya, de frondosos i centenaris roures i carrasques que han vist passar els nostres grans esdeveniments històrics en un espai molt poc alterat per l’home. Els colors de la tardor es deixaran sentir amb força. Farem una visita especial a un vell amic, el Roure Gros, amb més de 600 anys d’antiguitat, i descobrirem la forma de vida dels nostres ancestres. A més, a mig camí, en un lloc molt especial, esmorzarem la nostra suculenta àgape de productes locals: pa, oli, formatge, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada… Molt més que senderisme!

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!