Crònica d’un Malabara’t que posa els pèls de punta i el llistó molt alt

malabarat el gran karoli

La pell de gallina. Literalment. No és d’estranyar que fins a Marta Martín, malabarista i directora del festival Malabara’t de Vila-real, es fregase el braç amb la mà i es quedés amb la boca oberta quan va acabar l’actuació d’UpArte. Un espectacle d’acrobàcies en l’aire, de piruetes i de vols gairebé impossibles, de dansa a dos metres d’altura i burlant-se de la llei de la gravetat. Intens, emocionant, que va arrencar els aplaudiments més sonors de la jornada vespertina de dissabte. Marta no va ser l’única que tenia els pèls de punta després de veure el que van ser capaços de fer els sis artistes sobre l’escenari.

Un d’aquests espectacles difícils de descriure. Que et deixa amb l’ai a la boca. Que sorprèn. La concentració, l’esforç i el lliurament dels integrants de UpAparte va tenir la seva correspondència en un públic que no va deixar sense aplaudir ni una sola de les acrobàcies, dels mortals, de les tombarelles a diversos metres d’altura. Sense exagerar. La plasticitat de l’exercici impressionar.

Uparte

La d’UpArte va tancar les funcions del dissabte tarda del Malabara’t, un festival que des que va arrencar el 2012 (dos anys abans va tenir el seu precedent amb Lánzalo) ha crescut en tot. En públic, més nombrós i més variat. En inscripcions, aquest any l’escalinata del Termet de Vila-real es va quedar xicoteta. En espectacles, amb una programació més intensa i consistent. Es nota la currada que hi ha darrere. Des Marta Martín, que també presideix l’Associació de Malabaristes de Castelló (Amaca), a Nerea Coll, la fotògrafa oficial de la trobada, a Maria i Lorena de Yinsen Studio, i tots els que fan possible que el circ triomfe a l’agost a Vila-real,… Inclòs el departament de Cultura dirigit per Alberto Ibáñez “per posar les coses molt fàcils”, en paraules de la directora. Enhorabona.

La vesprada ja havia començat amb el llistó alt. El Gran Karoli i el seu espectacle sobre rodes a cavall entre els malabars, el teatre i l’humor, molt d’humor i un plor final. Els que van assistir ja m’entenen. Un homenatge a un tros d’artista dedicat al circ ara en solitari. Un d’aquests treballs que connecta amb el públic (i si no que l’hi pregunten a Xavi). I amb el temps just per anar d’escenari, la música balcànica feta a Ontinyent de La Trocamba Matanusca. Una invitació a ballar i no parar, amb aquest so metàl·lic tan característic del trombó, de la tuba, de la trompeta i el saxo acompanyats pel clarinet, la percussió, la guitarra i el baix.

Ja ho van dir quan es van presentar: “A nosaltres ens agrada tocar, ens agrada molt”. I tant que els agrada. La directora del Malabara’t haver de acostar i fer-los un senyal que tallessin perquè el temps se’ls tirava a sobre i Zirkus Frak ja estava preparat. De nou canvi d’escenari. Perquè en el Malabara’t tot succeeix al mateix espai, l’esplanada davant de l’ermita, però res està quiet. El públic ja sap que ara toca mirar cap aquí, després girar-se cap allà, ara fer mitja lluna en aquest altre espai …

Zirkus Frak demostrar què es pot fer la perxa xinesa. Amb sobrietat i amb un toc d’humor que van captar, sobretot, els adults. A xiquets i xiquetes els ulls no els podien obrir més. Un espectacle que va acabar quan semblava que no havia acabat. Però sí. I després el Rompe Récords, una actuació en la qual va sonar la sintonia del Cotxe Fantàstic i que va concloure amb una escena emulant la cèlebre pel·lícula Carros de foc. Xapó. I xapó també als tres elegits del públic que es van enrotllar per fer possible el joc.

I el punt final, com ja vos hem dit al principi, les acrobàcies impossibles dels murcians UpArte. Sensacional. Aquesta és la crònica d’Espai Menut d’una xicoteta part d’un festival que s’ha fet gran en tres anys. Perquè Malabara’t ha estat molt més: tres dies intensos amb jornades de matí, tarda i nit. Una trobada de malabaristes en què els malabars poden caure, però no paren. Perquè mentre uns actuen, altres assagen. Un certamen que vol fer planter amb els seus tallers (per a grans i menuts) i que converteixen el Termet en una escola de circ a l’aire lliure. Això enganxa. Qui prova repeteix.

malabarat talleres de circo

malabarat hermanos infoncundibles

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!