‘Cuentos de Yohá’, espectacle intercultural a l’edifici Hucha

noureddine

Yoha és, sens dubte, el personatge més conegut i més celebrat dins de la tradició rondallística sefardita. Els seus bromes, bromes i aventures han estat explicades, al llarg dels segles, de pares a fills, d’avis a néts, entre homes, entre dones, entre amics, i han quedat integrades en el més profund i entranyable de l’imaginari i de la memòria col·lectiva dels sefardites, tant d’Orient com del nord d’Àfrica. I Yoha és el protagonista dels contes que interpretarà Noureddine el Attab aquest divendres 30 de gener a les 18.30 a l’edifici Hucha. Un contacontes intercultural per als més menuts que forma part del cicle Cuencuentahucha de la Fundació Caixa Castelló. L’entrada, com sempre, gratuïta.

Molt pocs personatges hauran arribat, en totes les comunitats d’aquest poble, una popularitat tan generalitzada, un valor tan identitari, una dimensió simbòlica que encarni tantes i tan diferents coses (la ingenuïtat i l’astúcia, la sort i la desgràcia, l’esforç i la indolència, el riure i el drama de la quotidianitat) com passa amb Yoha.

Encara hui, quan la cultura tradicional jueuespanyola es troba en vies pràcticament d’extinció, quan el romancer i els contes meravellosos poden donar-se per gairebé oblidats, quan les cançons etiquetades com “sefardites” suren tot just en una discografia clònica, subsidiària i comercial que molt poc té a veure amb les exhaustes arrels tradicionals d’aquell poble, els contes de Yoha segueixen -encara molt debilitados- deixant sentir, fent riure, despertant nostàlgies d’un passat en què la seua veu s’escoltava molt més alta i clara.

No hi ha dubte que, mentre hi hagi sefardites -en l’accepció sociocultural del terme-, Yoha estarà, inseparable, al seu costat. I tampoc hi ha dubte que el dia en què Yoha sigui oblidat pels sefardites, això voldrà dir que els sefardites hauran acabat d’oblidar les últimes restes de la seva cultura.

Noureddine l’Attab, un actor marroquí resident a Castelló i que es defineix a si mateix com un “artista somiador en el món del teatre, el cinema i la música”, mostrarà aquest divendres la màgia d‘Els contes de Yohà al públic que vagi al edifici Hucha. La seua devoció artística va sorgir als 15 anys en veure un espectacle en un carrer del seu Rabat natal. El fet emocionar-se amb el maquillatge dels artistes i com gaudien els actors pel que estaven representant animar a Noureddine el Attab a seguir els seus passos.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!