De ruta per castells i aiguamolls al gener amb Itinerantur

Alcala desde el castell de Xivert_opt

Comença un nou any i amb ell els bons propòsits des de Espai menut. Un d’ells és seguir mantenint el costum d’eixir de ruta en família pels paratges més espectaculars i alguns d’ells menys coneguts de la província de Castelló. Per al primer mes del recentment estrenat 2015 des de Itinerantur ens proposen quatre rutes amb uns paisatges que no oblidareu. Així la primera proposta és visitar el castell d’Aín, la segona visita serà al Parc Natural del Prat de Cabanes, la tercera ens portarà fins a la població emmurallada de Mascarell (una ruta que es pot fer cada últim diumenge de mes) i per a finalitzar el mes la proposta és visitar el castell d’Alcalà de Xivert.

Dissabte, 3 de gener El Castell d’Aín i els habitants del bosc

Preu: 23,75 €/pers. Xiquets fins a 8 anys gratis. Consultar ofertes i promocions.
Inclou els guies-intèrprets, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

Ens trobem en el bosc de sureres més important de tota la Comunitat Valenciana. És el que els naturalistes criden l’autèntica Selva Mediterrània, que passa per ser un dels ecosistemes amb més biodiversitat del món. Per a començar la ruta es farà un volt pel nucli urbà d’Ahín, ple d’història (va ser aquest un dels epicentres de les Revoltes Morisques del segle XVI) i, per descomptat, de fonts, sèquies i molins (el nom d’aquesta localitat ve de l’àrab “lloc d’aigües”, i dóna bon compte de la realitat). En la ruta també es podrà explorar la relació que han mantingut i mantenen encara els habitants d’aquestes muntanyes amb el bosc i d’aquesta forma s’aprendrà com es pot viure de forma harmònica amb la naturalesa. L’exemple per a guiar-se serà l’extracció del suro de les sureres practicada des de fa segles. A l’arribada al Castell d’Ahín des de Itinerantur prometen fer-vos sentir com a autèntics rebels moriscs disposats a defensar la vostra centenària llar.

Punt de trobada: Ahín (Plana Baixa)
Temps aproximat: 4 h
Dificultat: Molt baixa
Públic recomanat: Per a tots.
Distància: 4,5 km

Diumenge, 4 de gener El Prat de Cabanes-Torreblanca: aiguamoll més important de Castelló

Preu: 23,75 €/pers. (IVA incl.) Xiquets fins a 8 anys gratis. Consultar ofertes i promocions. Inclou els guies-intèrprets, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

El Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca és un aiguamoll catalogat d’importància internacional per albergar en les seues platges, marjals i llacunes formes de vida úniques en tot el Mediterrani, moltes d’elles en perill d’extinció. El seu cordó litoral de cants rodats, que separa l’antiga albufera (avui zona de marjal, prats i llacunes) del mar, és el més important d’aquest tipus a la Comunitat Valenciana. Durant el recorregut per la llarga platja de cants i, més tard, entre canyars i llacunes es podrà descobrir paisatges dignes d’èpoques llunyanes i, fins i tot, d’altres continents; més tard serà el moment per a conèixer les adaptacions de la vegetació als diferents ambients salins o dolços, als diferents tipus de sòls i als ancestrals aprofitaments que l’home ha fet d’aquest paratge, com l’extracció de torba. A més, es podrà observar una gran varietat d’espècies d’aus i altres animals en els seus hàbitats naturals.

Punt de trobada: Torre la Sal (Cabanes, la Plana Alta)
Temps aproximat: 5 h
Dificultat: Baixa
Públic recomanat: a partir de 6 anys
Distància: 7 km

Diumenge, 25 de gener Ruta teatralitzada. La població emmurallada de Mascarell

Preu especial: 8€ adults i 6€ entre 8 i 12 anys. Menors de 8 anys gratis (IVA incl.)
Com cada últim diumenge de mes, Itinerantur, l’Ajuntament de Nules i uns actors molt especials s’uneixen per a explicar la història de Mascarell, l’única població totalment emmurallada que queda en tota la Comunitat Valenciana. Frares, nobles, pirates barbarescos i una infinitat de curiositats culturals i històriques esperen en aquesta apassionant ruta teatralitzada pel nostre passat remot. Una manera única de descobrir la nostra Història!

Punt de trobada: Mascarell (Nules, Plana Baixa)
Temps aproximat: 1,5 h
Dificultat: Molt baixa
Públic recomanat: Per a tots
Distància: 1 km

Mascarell_opt

Dissabte, 31 de gener La Serra d’Irta: La Mediterrània Original. El Castell de Xivert

El Castell de Xivert (Alcalà de Xivert, Baix Maestrat) és un dels exemples de hisn (fortalesa musulmana) més importants del període califal andalusí a causa, entre altres coses, del seu imponent mur oriental de tàpia calicrostada en què hi ha una inscripció aràbiga que resa “al-fatih Allah” (“el que concedeix la victòria és Déu”). Les torres templeres que protagonitzen la seua postal més característica són igualment impressionants, i donant-les la volta per l’actual camí de ronda es pot accedir a l’antic poblat musulmà de Xivert. Posa els pèls de punta imaginar la vida quotidiana que hi tenia lloc fa no tants segles, doncs va ser definitivament abandonat amb l’expulsió dels moriscos en 1609. Amb Itinerantur descobrireu tots estos i més secrets naturals i culturals acompanyats d’un boníssim esmorzar de productes autòctons.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!