Les rutes de febrer combinen serres, penyes, rius i embassaments

Serra d'Irta_opt

El mes de febrer comença amb fred però, com sempre, us animem amb una varietat de rutes per la provincia de Castelló per a seguir descobrint les parts menys conegudes per a la gran majoria i meravelloses pel seu espectacular paisatge. Per a aquest mes des de Espai menut us proposem nou rutes diferents de la mà de la Fundació Caixa Castelló i de Itinerantur, aptes per a anar amb els més xicotets de la casa, encara que us recomanem que mireu ben la durada. Inaugurem febrer amb dues propostes. Podeu optar per perdre-us per la Serra d’en Galceran o per la Serra d’Irta, qualsevol de les dues opcions us encantarà. Altres opcions interessants són visitar la Tinença i l’embassament d’Ulldecona. Mascarell tornarà a ser una de les rutes obligades per a l’últim diumenge de mes i l’últim dia del mes l’opció segura és Almedíjar.

Diumenge, 1 de febrer Dia de l’arbre a la Serra d’En Galceran

Organitza: Fundació Caixa Castelló
Preu: 9 euros. Per a menors de 12 anys: 2 euros. Gratis per a menors de 6 anys.
Tipologia Ruta: Familiar, cultural, naturalesa
Dificultat: Fàcil. Activitat de mig dia. Recomanada per a tots els públics. Passeig excursionista de 4 km. Recomanacions: esmorzar i aigua. Roba còmoda i calçat esportiu.
Desplaçament: cotxes particulars.
Tancament de preinscripcions: Dia 30 de gener.
Durada i punt de trobada: Punt de trobada: a les 9.30 h. en l’entrada del camí a la Cova Santa, indicat en la carretera d’accés a la població des de Benlloch. Finalització en el casc urbà al voltant de les 14.30 h. S’inclou visita a la cavitat de la Cova Santa i materials necessaris, visita al Roure valencià de Cavanilles i a diferents elements del patrimoni etnològic. Menjar no inclòs. Possibilitat de reservar en un restaurant de la localitat. S’inclou segur de responsabilitat civil.

La Serra d’en Galceran, en la comarca de la Plana Alta i en el centre de la província, és una localitat situada a 748 m d’altitud i envoltada de muntanyes, boscos i barrancs. L’activitat comença amb la visita a la Cova Santa, una cavitat natural situada en terrenys del Mes de Gaspar, per la qual cosa també és coneguda com a Cova del Mes de Gaspar i en la qual es reflecteix la “Mare de Deu” d’Altura, encara que el nom de la cavitat és anterior. Destaca, a més de per el seu geomorfologia subterrània, per ser un dels “santuaris” de fauna cavernícola de la província, entre la qual té el seu hàbitat l’espècie Gollumjapix smeagol, dedicada al hobbit Gollum, del Senyor dels anells. Després de visitar la cavitat, es visitarà el poble per a iniciar el camí a l’emblemàtic Roure Valencià, un esplèndid exemplar de quejigo que va servir a l’insigne botànic Cavanilles, en el segle XVIII, per a determinar una nova espècie fins llavors desconeguda, a la qual va denominar Quercus valentina. Avui aquest arbre històric es conserva gràcies a la custòdia del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Castelló que ho va comprar en 1945. Aquesta excursió també servirà per a descobrir la formació de cavitats naturals, el bosc de “la mola de la vila” i el roure valencià de Cavanilles, el patrimoni cultural i etnològic, la fauna i flora d’interès.

serra-engal fe_opt

Diumenge, 1 de febrer La Serra d’Irta, el Mediterrani primitu. Parcs naturals

Organitza: Itinerantur
Preu: 23,75 €/pers. (IVA incl.) Xiquets fins a 8 anys gratis. Inclou els guies-intèrprets, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

El Parc Natural de la Serra d’Irta es caracteritza per ser pràcticament l’últim tram sense urbanitzar (14 km) de tota la costa mediterrània espanyola des de França fins a Andalusia. Les seues muntanyes, les seues cales i platges, els seus imponents penya-segats són un dels últims testimoniatges naturals del que va anar el Mediterrani original, pràcticament desaparegut en els últims cinquanta anys. Al llarg de la ruta s’adonarà dels temps dels pirates barbarescos als peus de la Torre Badum, damunt d’un impressionant penya-segat. S’explorarà una biodiversitat única en el món i com aquesta s’adapta a les dures condicions d’una costa canviant. Els guies d’Itinerantur, Belén i Chema, us explicaran coses sobre el mar i la importància de conservar-ho al costat d’una petita deu que desemboca en una cala deserta, per a sentir-vos la muntanya mediterrània en tota la seua esplendor, amb les seues olors i, fins i tot, assaborint-ho. Però també hi haurà temps d’asseure’s a esmorzar els productes autòctons a la riba verge del Mediterrani. Una jornada que no oblidareu fàcilment.

Punt de trobada: Entrada al P. de la Serra d’Irta (Penyíscola, Bajo Maestrazgo)
Temps aproximat: 6 h
Dificultat: Moderada-baixa
Públic recomanat: A partir de 8 anys
Distància: 7 km

Dissabte, 7 de febrer La Plana Alta. La Ruta dels Oficis de la Serra d’En Galceran

Organitza: Itinerantur

La Serra d’En Galceran és un bell municipi a l’interior de la Plana Alta, a la comarca històrica del Maestrat. Durant este senzill recorregut amb Itinerantur, aprendreu com (sobre)vivia la població de les nostres comarques més agrestes amb treballs molt durs i en la majoria dels casos ja extingits, però alhora homenatjareu als nostres avantpassats que, sense estudis superiors però amb immensa destresa, lògica aclaparadora i saviesa transmesa durant generacions, podien construir enormes sènies de pedra, fabricar teules amb una precisió inigualable, idear complexos engranatges per moldre el blat, produir i conservar durant mesos el gel sense electricitat o viatjar centenars de quilòmetres a la recerca de verds pastures en companyia de les estrelles. Tot això i molt més amb un esmorzar de productes locals cortesia dels organitzadors.

Dificultat: moderada-baixa.
Públic recomanat: a partir de 8 anys.
Hora i lloc: 10.00h, la Serra d’En Galceran.
Duració: 4h aprox.

Diumenge, 8 de febrer La Plana Alta. Les defenses costaneres anti-pirates de Benicàssim-Orpesa…en Burricleta!

Organitza: Itinerantur
Preu: 25 euros. 18 euros xiquets entre 8 i 12 anys. Menors de 8 anys gratis.

Les malmeses costes del territori valencià encara conserven un immens patrimoni natural i cultural. Trams de costa encara verge, com els de la Serra d’Irta, el Prat de Cabanes-Torreblanca o la costa sud d’Orpesa mantenen importants (i de vegades exclusives) comunitats vegetals i animals tant dins com fora de l’aigua. Això conviu amb un patrimoni històric difícil d’imaginar per qui no haja trepitjat mai la línia costanera de les nostres comarques litorals. Un exemple molt cridaner el constitueixen les torres i castells defensius construïts durant el segle XVI sobre platges i penya-segats per defensar les poblacions més exposades de l’atac dels temibles pirates barbarescos. Des de Benicàssim, amb Itinerantur i damunt de les fantàstiques bicicletes elèctriques de Burricleta descobrireu vàries d’estes construccions presents a la Via Verda del Mar i d’altres secrets naturals que li ho van posar ben fàcil als pirates durant les seues razzies. I no cal dir-ho: l’esmorzar de productes locals ens donarà la força dels pirates.

Dificultat: moderada-baixa.
Públic recomanat: a partir de 8 anys.
Hora i lloc: 10.00h, Hotel Voramar, Benicàssim.
Duració: 4 hores aprox.

Dissabte, 14 de febrer La Penya de l´Àguila: la Tinença a vista d’ocell. Cims mítics de Castelló

Preu: 23,75 €/pers. (IVA incl.) Xiquets fins a 8 anys gratis. Inclou els guies-intèrprets, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

Al llarg d’una de les rutes oficials del Parc Natural de la Tinença de Benifassà es podrà descobrir molts dels secrets que amaga aquesta terra fronterera plena de llegendes, història i ressons d’uns altres temps. A més de gaudir d’unes vistes impressionants sobre l’embassament d’Ulldecona i, des del punt culminant, de tota la Plana de Vinaròs i de l’antiquíssim Monestir de Santa María de Benifassà, es recordarà la importància de la naturalesa en la zona més biodiversa del territori valencià. L’excursió us portarà a antigues mines de ferro per a explicar un munt més de coses sobre aquest salvatge i inexplorat parc natural.

Punt de trobada: Àrea Recreativa “els Ombries de Benifassà” (La Pobla de Benifassà, Sota Maestrazgo).
Temps aproximat: 6 h
Dificultat: Moderada-alta
Públic recomanat: A partir de 12 anys
Distància: 11 km

Diumenge, 15 de febrer El riu Senia i l’embassament d’Ulldecona

Organitza: Itinerantur
Preu: 23,75 €/pers. (IVA incl.) Niñ@s fins a 8 anys gratis. Inclou els guies-intèrprets, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

Aquest embassament de transparents aigües de muntanya és la porta d’entrada a un Parc Natural únic en el Mediterrani, el més biodivers de la Comunitat Valenciana, salvatge i ple d’història, que enllaça amb Catalunya a través del Massís dels Ports de Tortosa-Beceite. El recorregut transcorre en la seua major part entre arbres de diverses espècies, fent molt agradable i fresc el trajecte. Amb l’aigua sempre a prop, es faran diverses parades per a descobrir alguns secrets de la vegetació i els animals –com l’espectacular cabra hispànica- que habiten aquestes terres. Es visitarà el Forn del Vidre, una antiga masia que acull el Viver Forestal i el Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Parc, on tota la família aprendrà què es fa amb els animals i les plantes que es troben en perill. Entre espectaculars vistes de la muntanya i la vall es continuarà al final del trajecte, damunt de la presa de l’embassament. Per a acabar, de tornada abans de l’hora de menjar, es visitarà la Font de Sant Pere, un tranquil i idíl·lic lloc baixant cap a La Sénia on relaxar-se, gaudir del riu i aprendre la importància de la vegetació de ribera.

Punt de trobada: Àrea Recreativa “els Ombries de Benifassà” (La Pobla de Benifassà, Baix Maestrat).
Temps aproximat: 3 h
Dificultat: Molt baixa
Públic recomanat: Per a tots
Distància: 4 km

Dissabte, 21 de febrer Passeig pel Clot de la Mare de Déu de Borriana

Organitza: Itinerantur
Preu especial: 12 euros adults. 6 euros xiquets entre 8 i 12 anys. Menors de 8 anys gratis. No inclou esmorzar però sí una degustació de productes fets amb mandarines autòctones. Grup mínim per a realitzar l’activitat: 8 adults.

Borriana té un tresor que no molts forasters coneixen. En la desembocadura del riu Anna, al costat de la seua famosa platja de l’Arenal i protegit per una antiga torre defensiva, existeix un bosc de ribera molt especial, doncs els oms, uns arbres antany molt abundants, tenen una malaltia que els ha fet molt rars de veure. Per açò aqueixa zona està, avui dia, protegida com a Paratge Natural Municipal. A més de conèixer la seua història, sobre la vegetació i la fauna que ho habita, us acostareu a l’aigua observant-la per a descobrir els seus secrets més amagats i esmorzareu a l’ombra d’un gran arbre en una immensa esplanada d’herba.

Hora i lloc de trobada: 11.00h, Torre del Mar (Grau de Borriana).
Durada aprox: 2,5 hores
Dificultat: molt baixa.
Públic recomanat: tots els públics.

Diumenge, 22 de febrer Ruta teatralitzada. La població emmurallada de Mascarell

Organitza: Itinerantur
Preu especial: 8€ adults i 6€ entre 8 i 12 anys. Menors de 8 anys gratis.

Com cada últim diumenge de mes, Itinerantur, l’Ajuntament de Nules i uns actors molt especials s’uneixen per a explicar la història de Mascarell, l’única població totalment emmurallada que queda en tota la Comunitat Valenciana. Frares, nobles, pirates barbarescos i una infinitat de curiositats culturals i històriques us esperen en aquesta apassionant ruta teatratlizada. Una manera única de descobrir la Història!

Punt de trobada: Mascarell (Nules, Plana Baixa)
Temps aproximat: 1,5 h
Dificultat: Molt baixa
Públic recomanat: Per a tots
Distància: 1 km

Dissabte, 28 de febrer La masia Mosquera, el moro Almanzor i Almedijar

Organitza: Itinerantur
Preu: 26,75 €/pers. (IVA incl.). Xiquets fins a 8 anys gratis. Inclou els guies-intèrprets, els tastos de formatge i vi, el segur, l’esmorzar autòcton (pa, suc d’oliva, formatges, embotit, va venir, sucs, fruita de temporada…), els materials necessaris (didàctics, prismàtics, brúixoles…) i el reportatge fotogràfic d’alta qualitat.

És un dels cors de l’immens Parc Natural de la Serra d’Espadà. El que fa realment especial a aquest escarpat territori són els seus espessos boscos de sureres, els arbres del suro que van decidir viure ací per les especials característiques orogràfiques i climatològiques. És l’autèntica Selva Mediterrània. I bé mereix aqueix àlies. La ruta comença pel barranc de la Mosquera. Des d’allí es caminarà per un paisatge immens i selvàtic fins a la masia homònima, antic centre de producció del suro que taponà vins i caves de tota Espanya. Després d’un senzill descens pel barranc de Almanzor per a conèixer qui era aquest personatge i què té a veure amb la Castanyera monumental i d’haver après quasi tot sobre l’aprofitament d’aquest impressionant bosc, s’arribarà a l’antiga població morisca d’Almedíxer, famosa per les seues deus, els seus formatges ecològics fabricats a la manera tradicional (amb flor de card) i els seus vins negres, els quals estan ja aconseguint justa fama. Tot açò es podrà degustar abans de finalitzar l’activitat a l’hora de menjar.

Punt de trobada: Almedijar (Alt Palancia)
Temps aproximat: 5 h
Dificultat: Baixa
Públic recomanat: A partir de 6 anys
Distància: 6 km

masia mosquera 28 febrero_opt

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!