La Setmana Santa més singular de la província a només un clic

La Setmana Santa esquitxa de processons tota la província. Bombos, tambors, confrares, tradició, recolliment, tamborades,… Com tots els anys per aquestes dates recuperem i actualizem aquest article on trobareu alguns dels actes més singulars i amb més popularitat de tots els que celebren a la província, des d’Almassora a Torreblanca passant per l’Alcora, Borriol, Vila-real, Segorbe o Sant Mateu. En unes ocasions és el silenci el que emociona, en altres l’estrèpit. Trobareu tamborades, representacions de la Passió de Crist i processons singulars, amb els seus horaris, llocs d’interès i fins i tot algunes recomanacions per si mai les heu vist. Però esteu atents al temps, perquè totes són a l’aire lliure i si plou es poden suspendre.

LA PASSIÓ DE NOVA JERUSALEM. Borriol, Dijous Sant, 22.00

La representació de La Passió de Jesucrist de Borriol es remunta a l’any 1975. En el muntatge participen més de 250 actors, la majoria veïns de Borriol, que assagen tot l’any per posar en marxa una de les representacions del Dijous Sant més emocionants i espectaculars de la Comunitat Valenciana. Com és habitual, s’iniciarà a la plaça de la Font, amb la representació de l’assemblea del Sanedrí. La qualitat i dramatisme del muntatge teatral, que dura més de tres hores i es caracteritza pel seu realisme i elevat caràcter religiós, congrega milers de persones a la localitat de la Plana Alta.

ACTES:
- La Última Cena (lloc secrete i caràcter privat).
- Reunió del Sanhedrín (plaça la Font).
- Oració de l’Hort (Plaça Atzavara).
- Judas davant el Sanedrín (Plaça La Font),
- El Sanedrín davant Pilato (Plaça la Font).
- Jesús davant el Sanedrín (Plaça de la Font)
- Jesús davat Pilato 1 (plaça de la Font).
- Jesús davant Herodes (plaça La Torre).
- Jesús davant Pilato 2 (plaça La Font).
- Camí del Gólgota (plaça de la Font, Moreres, Fondo, Calvari)
- Crucifixió (Calvari)
- Descendiment (Calvari)
- 01.30  Hora Santa

LA PASSIÓ. Torreblanca, Dijous Sant, 21.30 (escenes vesprada 18.30)

Representació teatral de la vida, mort i resurrecció de Jesucrist, basada en els evangelis, íntegrament en valencià. El teatre a l’aire lliure, el mercat romà als carrers del nucli antic i les escenes finals en el Calvari fan de la Passió un referent cultural i turístic en la Pasqua de la província castellonenca. La Passió de Torreblanca es va estrenar el 12 d’abril de 1979 i hi participen directament i indirectament més de 3.000 torreblanquins. Més de 100 actors, tots ciutadans de la població, i unes 200 persones col·laboren desinteressadament en el disseny d’escenaris i vestits, en el muntatge, etc.

La Passió de Torreblanca consta de disset escenes i la seua durada aproximada és de dues hores. La majoria d’aquestes, excepte el Viacrucis i els quadres finals del Calvari, transcorren en l’ampli recinte de la plaça Major.

PROCESSÓ DE LES VERGUES. Sant Mateu, Dijous Sant, 21.30

Ancestral processó, possiblement d’origen medieval. Les Vergues són reminiscència dels confrares que acompanyaven els reus en el moment de ser ajusticiats. El grup de les Verges inicia el seu recorregut minuts abans de les deu de la nit des de la església de Sant Pere, acompanyats per la banda de música i un cor de barítons, des d’on es dirigeixen a l’església del Convent de les Agustines, l’interior recorren, i des d’aquí es desplacen fins a l’església Arxiprestal. A l’església Arxiprestal entren per la porta lateral gòtica, coneguda popularment com Porta Falsa. A l’interior del temple s’uneixen a la resta de components de la processó. En aquesta processó participen les confraries de la Soledat, la Verge dels Dolors, els seus respectius grups de tambors i els grups escènics de les esclaves, madalenetes i altres.

Tomàs Segarra, gestor cultural de l’Ajuntament de Sant Mateu, subratlla que destaca per la seva originalitat al grup de les Vergues, que estan formades per un grup de sis persones amb túnica de color marró i cua de tres metres que s’arrosseguen per terra i sudari blanc que cobreix el seu cap i que acompanyen una imatge de Crist Crucificat cobert per un mocador. A més, també és commovedor el silenci, només trencat per un Miserere.

Recorregut: església de Sant Pere, carrer Bonaire, plaça de les Monges, església del Convent, carrer València, plaça Major, carrer Sant Bernat pari entra a l’església Arxiprestal per la Porta Falsa.

Suggeriments: dos dels llocs per veure millor aquesta processó única a la província és la plaça de les Monges, des d’on es pot accedir a l’interior de l’església del Convent. L’església de la Arxiprestal és un altre bon punt des d’on presenciar a Les Verges.

TAMBORS DE PASSIÓ. Almassora, Dijous Sant, 24.00

Tamborada que cada Dijous Sant, a les 12 de la nit, se celebra a la Plaça Major de la Vila i recorre el nucli antic de la localitat sota un ambient místic i colpidor. Centenars de tambors, veïns i visitants inunden la plaça per omplir de so i color la nit de Passió. Un convidat, enguany el diputat de Cultura, Héctor Folgado, és l’encarregat de donar inici a la tamborada sobre el tercer bombo més gran d’Espanya, amb un diàmetre de 2,20 metres.
Damián Aguilella, director de l’Escola de Tambors i Bombos de la Germandat del Santíssim Crist, explica que la singularitat d’aquesta tamborada rau en l’hora de celebració, el silenci previ a la rompida i la decoració dels carrers del recorregut (banderoles medievals i una mena de grans torxes) que li atorguen un caràcter encara més místic. Hi participen uns 200 bombos i tambors, tots de la germanor almassorina.

Recorregut: plaça de la Vila, Sant Vicent, plaça de la Picaora, l’Alcora-Santa Quitèria, Trinitat, Sant Joaquim, La Llum, Sant Vicent, Mare de Déu dels Dolors, travessa Gimeno i plaça de la Vila.

Suggeriments: un dels millors llocs per viure aquesta singular tamborada és la plaça de la Vila, on podreu presenciar l’inici i el final, que també us sorprendrà. També es congrega molta gent al carrer Damunt. Convé arribar una mitja hora abans que comence Tambors de Passió.

Durada: una hora.

TRENCÀ DE L’HORA. L’Alcora, Divendres Sant, 12.00


Multitud de fidels al tambor i el bombo es reuneixen a la plaça d’Espanya amb les seues túniques i estendards. Gairebé mil tambors i bombos sonen al Divendres Sant alcorí al migdia amb un silenci commovedor únicament trencat pel so del tambor i el bombo. Cada any una personalitat del món polític, social, cultural o esportiu és convidada per iniciar la trencà, la primera que es va celebrar a la Comunitat i la que més participants reuneix, segons explica el president de la Confraria del Santíssim Crist del Calvari, Melchor Paús. A continuació, se celebra processó de tambors fins arribar a la plaça de l’Església.

Recorregut: plaça Espanya, Ferrerets, Peiró, José Gil del Castillo,
Teixidors, plaça la Sang i plaça de l’església.

Recomanacions: un dels millors llocs per viure aquesta multitudinària tamborada és la costa del repes, a la plaça d’Espanya, perquè dóna perspectiva sobre el punt d’inici. La plaça de l’Església també és un lloc peculiar, les seves reduïdes dimensions impedeixen que entrin tots els bombos i tambors tenint en compte la quantitat de gent que acudeix aquest dia a l’Alcora, entre 3.000 i 4.000 visitants. Una hora abans d’iniciar la rompida, ja comença a arribar gent a la plaça d’Espanya.

Durada: una hora.

PASSOS I PROCESSONS. Vila-real

La Setmana Santa de Vila-real és una de les més antigues de la província de Castelló. Ja des 1546 apareixen documentades confraries com la de la Puríssima Sang i la Verge de la Soledat. Es tracta d’una celebració de gran valor cultural i una àmplia tradició en la qual participen uns 2.000 penitents i 10 confraries que procesionan 14 passos. Reconeguts artistes locals, d’important projecció internacional, són artífexs de molts dels passos que surten. La Setmana Santa vila-realenc es viu intensament. Molts vila-realencs formen part de les confraries i participen d’una tradició de segles, però que ha sabut renovar-se i ha ampliat el nombre de passos, símptoma d’una tradició viva i que perdura.

Destaquem la processió infantil-juvenil del Dimarts Sant per la seua singularitat. La comitiva, ataviada amb els trajes de les seues respectives germandats, parteix a las 20.00 des de la parròquia de Santa Isabel organitzada por la confraria de Santa María Magdalena. Els trons són proporcionals al tamany dels cofrares. Consulta ací tots els actes.

PROCESSÓ DE LES ALELUIES. Segorbe. Diumenge de Resurrecció. 10.30

La capital de l’Alto Palancia tanca la seua Setmana Santa amb un senzill però colorit acte. A les 10.30 comença la missa del dia de Pasqua de Resurrecció i a continuació se celebra la processió de l’Encontre, també coneguda popularment per la processó de les Aleluies. Els segorbins conmemoren la resurrecció de Jesús mitjançant el llançament a l’aire de centenars de xicotetes octavilles de colors en les quals figuren impreses diferents al·legories religioses de la Resurrecció. Las Aleluies són llançades per la confraria del Santíssim Crist de Sant Marcel des de la terrassa de l’església de la Sang.

Be Sociable, Share!

Noticies relacionades recents

Deixa un comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps necessaris estan marcats *

He llegit i accepte l' avis legal

Pots consultar el tractament que fem de les teues dades i la forma d'exercitar els teus drets en la nostra Política de Privadesa

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Be Sociable, Share!